Πεδίο έντασης η κυπριακή ΑΟΖ, με 6ο στόλο και Ισραηλινούς στο προσκήνιο

 

Σκηνικό έντασης αλλά και αποφασιστικότητας διαμορφώνεται γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ, μετά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις εκπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης προς τις ΗΠΑ να κρατήσουν μακριά από την Ανατ. Μεσόγειο τον έκτο στόλο και την κινητικότητα αμερικανικών και ισραηλινών δυνάμεων η οποία παρατηρείται στην περιοχή, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί θα έχουν, από σήμερα, αυξημένη ναυτική παρουσία στην περιοχή ανάμεσα στη Ν. Κύπρο και στο Iσραήλ, η οποία επίσημα δεν συνδέεται άμεσα με τις έρευνες που θα ξεκινήσουν στο οικόπεδο 10 την επόμενη εβδομάδα (11 Μαρτίου) και θα διαρκέσουν έως και τις 20 Απριλίου.

Ειδικότερα από σήμερα, Τετάρτη, μια ναυτική ομάδα κρούσης του αμερικανικού ναυτικού, με κεντρική μονάδα το «USS Iwojima» (πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων που μεταφέρει ελικόπτερα και αεροσκάφη καθέτου προσγείωσης και απογείωσης), σε συνεργασία με ισραηλινές δυνάμεις, θα πραγματοποιήσει άσκηση εκκένωσης πληθυσμών. Η άσκηση, στην οποία θα συμμετάσχουν και άλλες σημαντικές μονάδες του αμερικανικού ναυτικού όπως τα «USS New York» και «USS Oak Hill», θα διαρκέσει έως και τις 18/3 και θα εξελίσσεται στην περιοχή από το Βόρειο Ισραήλ έως και τη Νότια Κύπρο, με βασικό σενάριο τη μεταφορά πληθυσμών από την μια περιοχή προς την άλλη.

Τα τρία αμερικανικά πολεμικά πλοία αναμένεται να παραμείνουν στην περιοχή μέχρι τουλάχιστον τις 25/3. Επομένως, το πρώτο δεκαπενθήμερο των ερευνών της Exxon στο οικόπεδο 10, στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, κατ’ ακρίβεια στο μεγαλύτερο μέρος της, θα υπάρχει ναυτική παρουσία ΗΠΑ και Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας έκανε την ακόλουθη δήλωση για τις έρευνες που ξεκινά στην κυπριακή ΑΟΖ. «Ύψιστη προτεραιότητα της ExxonMobil είναι η ασφάλεια των πληρωμάτων των σκαφών που θα διενεργήσουν έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και όσων άλλων βρίσκονται στην περιοχή».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της ExxonMobil, Suann Guthrie, δήλωσε ότι ο προγραμματισμός της εταιρείας, που αφορά τις εργασίες στο τεμάχιο 10, προχωρά κανονικά.

Όπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), o «προγραμματισμός μας αφορά τη διενέργεια δύο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας το πρώτο εξάμηνο του 2018».

Μέρος της προετοιμασίας είναι και η απόκτηση των σχετικών αδειών κι επιπλέον η συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών. Αναμένουμε αυτές οι έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο τα ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil έχουν αρχίσει προετοιμασία στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Συγχρόνως, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter, φωτογραφίες του USNS Carson City του αμερικανικού στόλου, που αναχώρησε χθες από τη Σούδα προς άγνωστη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο πρέσβης, πρόκειται για πλοίο «αιχμή δόρατος» της εκστρατευτικής μεταγωγικής δύναμης του αμερικανικού στόλου, το οποίο διεξάγει ασκήσεις, προκειμένου να προωθήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα