ΠΓΔΜ: Μεγάλη νίκη των Σοσιαλδημοκρατών του Ζάεφ στις δημοτικές εκλογές

Ευρύτερες διαστάσεις λαμβάνει η νίκη του κυβερνώντος κόμματος “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ στις χθεσινές δημοτικές εκλογές, καθώς ο υποψήφιός του για τον δήμο των Σκοπίων, Πέτρε Σιλέγκοφ κερδίζει από τον πρώτο γύρο, “διαψεύδοντας” όλες τις δημοσκοπήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, που προέβλεπαν ότι η αναμέτρηση για το νικητή στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ θα κριθεί στον δεύτερο γύρο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Εθνικής Εφορευτικής Επιτροπής, με καταμετρημένο το 99,60% των ψηφοδελτίων στα Σκόπια, ο Πέτρε Σιλέγκοφ αποσπά ποσοστό 50,30%, ενώ ο βασικός αντίπαλος του, υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Κότσε Τραγιάνοφσκι, ο οποίος διεκδικούσε τρίτη θητεία στον δήμο των Σκοπίων, περιορίζεται στο 36%.

Από τον χθεσινό πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών εξελέγησαν δήμαρχοι σε 46 δήμους, ενώ σε άλλους 35 θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος, στις 29 Οκτωβρίου.

Το SDSM νίκησε από τον πρώτο γύρο σε 38 δήμους, συμπεριλαμβανομένων του δήμου των Σκοπίων και όλων των άλλων μεγάλων δήμων της χώρας (Κουμάνοβο, Μοναστήρι, Πρίλεπ, Οχρίδα, Στρούμιτσα, Βέλες), ενώ το VMRO-DPMNE επικράτησε μόνο σε τρεις μικρούς δήμους.

Στους δήμους όπου πλειοψηφεί ο αλβανικός πληθυσμός, το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι προηγείται με αρκετή διαφορά στο Τέτοβο και με μικρότερη στο Γκόστιβαρ, όμως για την ανάδειξη δημάρχων στους δύο αυτούς δήμους, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος των Αλβανών της ΠΓΔΜ, θα χρειαστεί δεύτερος γύρος.

Το αποτέλεσμα του χθεσινού πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ συνιστά μία αναμφισβήτητη και απροσδόκητη, σε ότι αφορά την έκτασή της, νίκη του κυβερνώντος κόμματος του Ζόραν Ζάεφ.

Το κόμμα αυτό, σε λιγότερο από πέντε μήνες από τον σχηματισμό της κυβέρνησης Ζάεφ, πέτυχε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που το αναδεικνύει, πλέον, σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή αλλάζει ριζικά προς όφελός του τον συσχετισμό δυνάμεων στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης (σ.σ. στις δημοτικές εκλογές του 2013 είχε κερδίσει μόνο τέσσερις δήμους).

Αντίθετα, το συντηρητικό VMRO-DPMNE αποδυναμώθηκε αισθητά, κάτι που χρεώνεται στον αρχηγό του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος διατέλεσε πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επί δέκα συναπτά έτη. Η συντριπτική ήττα του VMRO-DPMNE στις χθεσινές δημοτικές εκλογές αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος, με δεδομένη και τη δήλωση του Γκρούεφσκι, με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα