ΠΓΔΜ: Έχουμε εισέλθει σε μια πολύ κρίσιμη φάση για τις διαπραγματεύσεις

“Η συνάντηση Ντιμιτρόφ και Κοτζιά θα παίξει βασικό ρόλο στην προοπτική επίλυσης μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα”, δηλώνει ο Ντάρκο Ανγκέλοφ, επικεφαλής του Γραφείου Διασύνδεσης της ΠΓΔΜ στην Αθήνα, στα “Νέα Σαββατοκύριακο”.

Ο Ανγκέλοφ, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το όνομα, σημειώνει πως “βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο, μετά τις πολυάριθμες, εντατικές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Ντιμιτρόφ και Κοτζιά”.

Ωστόσο, υπογραμμίζει, παραμένουν βασικές διαφορές όσον αφορά την επιμονή της Ελλάδας για την αλλαγή του Συντάγματός μας και το πεδίο χρήσης του ονόματος. Έχουμε εισέλθει σε μια πολύ κρίσιμη φάση και η συνάντηση των δύο υπουργών, αυτήν τη φορά με την παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, θα παίξει βασικό ρόλο στην προοπτική επίλυσης μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα”.

Το επικρατέστερο σενάριο

“Συμφωνία τώρα, και ολοκλήρωση σταδιακή μέσα σε δύο χρόνια”. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του τελευταίου σεναρίου για τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ που έχει πέσει στο τραπέζι, σύμφωνα με δημοσίευμα των “Νέων”.

Όπως σημειώνεται, σε αυτή την εκδοχή σημαντικό στοιχείο είναι η διαφαινόμενη πρόθεση των γειτόνων να αποδεχτούν για μια χρήση έναντι όλων (erga omnes) το νέο όνομα που θα συμφωνηθεί (με επικρατέστερα τα Gorna Makedonjia, Nova Makedonjia).

Όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης της συμφωνίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το ίδιο δημοσίευμα, προτείνεται να είναι μία διετία, γιατί αυτός ο χρόνος θεωρείται από την άλλη πλευρά ικανός για τη διαμόρφωση των απαραίτητων εσωτερικών συσχετισμών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα