Τσίπρας-Σαρκισιάν:Η προσφυγική κρίση δεν αφορά συγκεκριμένες χώρες αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας

tsipras_sargsyan-864x400_cΗ προσφυγική κρίση δεν αφορά συγκεκριμένες χώρες, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Αρμενίας Σ. Σαρκισιάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού απαιτούνται συνεκτικές πολιτικές σε πνεύμα αλληλεγγύης.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στην «τεράστια προσπάθεια της Ελλάδας για την υποδοχή χιλιάδων προσφύγων σε καθημερινή βάση, ώστε η υποδοχή να γίνει με τους καλύτερους ανθρωπιστούς όρους» ενώ σημείωσε πως ενημερώθηκε για τις αντίστοιχες προσπάθειες της Αρμενίας, που επίσης έχει υποδεχτεί πρόσφυγες.

Ανέφερε ακόμη ότι Ελλάδα και Αρμενία στηρίζουν την πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Συρία, τονίζοντας ότι ο τερματισμός του πολέμου στη χώρα αποτελεί βασικό άξονα «για την αντιμετώπιση του φαινομένου των χωρίς προηγούμενο προσφυγικών ροών από Συρία στην Ευρώπη».

Παράλληλα,έκανε έκκληση στους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Ειδομένη και να μεταβούν στα κέντρα υποδοχής απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του ύστερα από τη συνάντησή του με τον Αρμένιο πρόεδρο, μετά τη τη χθεσινή προσπάθεια ομάδας προσφύγων να περάσει τα ελληνοσκοπιανά σύνορα από αφύλακτο σημείο μερικά χιλιόμετρα από την ουδέτερη ζώνη.

«Χθες είχαμε ένα απαράδεκτο γεγονός, την ενθάρρυνση των ανθρώπων αυτών από αγνώστους ίσως και από ομάδες που έχουν τον τίτλο εθελοντών, τόσο να παραμείνουν στη μεθόριο όσο και να περπατήσουν σε αντίξοες συνθήκες να περάσουν τη μεθόριο» είπε ο Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για εγκληματική συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους είναι απροστάτευτοι.

«Απευθύνουμε έκκληση στους πρόσφυγες στην Ειδομένη να εγκαταλείψουν την επίμονη προσπάθεια να παραμένουν στην περιοχή, δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που έκλεισαν τον δρόμο να τον ξανανοίξουν» είπε.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να μεταβούν στα κέντρα υποδοχής «και από εκεί και πέρα θα δουλεψουμε όλοι μαζι για την επιτάχυνση της διαδικασίας της νόμιμης μεταβασης τους στην Ευρώπη, μέσα από την επιτάχυνση της διαδικασίας της μετεγκατάστασης».

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στις ΜΚΟ να ελέγξουν αυτήν την παραπληροφόρηση, όπως είπε.

Αφού σημείωσε πως το πρόβλημα της συσσώρευσης προσφύγων και μεταναστών στα βόρεια σύνορα της χώρας δημιουργεί συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, τόνισε ότι «δεν θέλουμε να μετατρέψουμε ένα διεθνές πρόβλημα σε διασυνοριακό πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια, γι’ αυτό απευθύναμε έκκληση σε πρόσφυγες και ΜΚΟ ώστε οι πρόσφυγες νε φύγουν από τα πρόχειρα καταλύματα στη μεθόριο και να προσέλθουν στα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας.

 

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Αρμενία, είπε ότι με τον Αρμένιο πρόεδρος «ανοίξαμε δρόμους για την εμβάθυνσή τους».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η επίσκεψη του κ. Σαρκισιάν αντανακλά το υψηλο επίπεδο των σχέσεων των δυο χωρών, που έχουν, όπως είπε, ισχυρούς δεσμούς φιλίας.

Πρόκειται για σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν σε δύσκολους καιρούς, που σημαδεύτηκαν από τη γενοκτονία των Αρμενιών και εις βάρος του ποντιακού ελληνισμού, σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αντηλλάγησσαν απόψεις για τις δυνατότητες περαιτερω ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών, λέγοντας ότι στο επίκεντρο βρέθηκε ο οικονομικός τομέας, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν δυνατότητες «να προχωρήσουμε με πιο γρήγορα βήματα».

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αρμενίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως ο καλύτερος δρόμος για την επίλυση του προσφυγικού είναι η άρση των αιτίων αυτού του φαινομένου, δηλαδή ο πόλεμος και η αστάθεια στη Μεση Ανατολή, που είναι η κύρια αιτία. 

Παράλληλα,ο κ. Σαρκισιάν, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, τόνισε ότι «υπήρξε ένα πλήγμα τόσο στην οικονομία της Ελλάδας όσο και την οικονομία της Αρμενίας». Ωστόσο, εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητά του ότι «η κυβέρνησή σας, υπό την ηγεσία σας, θα βρει τρόπους να επιλύσει το οικονομικό ζήτημα όσο και το προσφυγικό ζήτημα», διότι, όπως σημείωσε, «η κυβέρνησή σας χαίρει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, μια εμπιστοσύνη επιβεβαιώθηκε δυο φορές δια εκλογών κι αυτό δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Και από τα θετικά αποτελεέσματα βεβαίως θα επωφεληθούμε όλοι».

Ο κ. Σαρκισιάν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε, αλλά και την ικανοποίησή του για τις «εποικοδομητικές» συνομιλίες που είχε με τους κ. Τσίπρα και Παυλόπουλο.

«Οι προσεγγίσεις μας τόσο σε διμερές και διεθνές επίπεδο σε μέγιστο βαθμό συμπίπτουν», τόνισε ο Αρμένιος πρόεδρος, προσθέτοντας πως στη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα συμφωνήθηκε να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε να αποκτήσει η διμερής συνεργασία νέα δυναμική.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαρκισιάν ειδικότερα, συζητήθηκε η συνεργασία στους τομείς της υγείας, της ιατρικής, της παιδείας, του πολιτισμού και της έρευνας. Ο Αρμένιος πρόεδρος χαρακτήρισε «αδύναμο κρίκο» των διμερών σχέσεων τις εμπορικοοικονομικές σχέσεις, ενώ αναφερόμενος στον στρατιωτικό τομέα, έναν «παραδοσιακό τομέα συνεργασίας», όπως παρατήρησε, είπε ότι η ασφάλεια των δύο λαών είναι αλληλένδετη.

Καταλήγοντας ο Αρμένιος πρόεδρος επισήμανε ότι το πνεύμα αλληλεγγύης ένωσε και θα συνεχίσει να ενώνει τους δύο λαούς, ενώ γνωστοποίησε πως απεύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Αρμενία.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα