ΠΑΣΟΚ: Συνεχίζονται οι εσωκομματικές κόντρες

Αμφισβήτησε ανοικτά την πρόταση της ηγεσίας για επερχόμενο συνέδριο αρχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ζήτησε ιδρυτικό συνέδριο για να συζητηθεί σε βάθος η φυσιογνωμία του κόμματος και έθεσε όρους για την εκλογή των συνέδρων, που ευνοούσαν πιο ευρεία συμμετοχή, η ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη και του νυν γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Στέφανου Ξεκαλάκη. Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη δεν θέλησε να μπει σε ψηφοφορία αυτή η πρόταση και αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Η κα Γεννηματά επέλεξε τη συμμαχία με το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου και προκρίνει διάλογο ένταξης και όχι συνεργασίας για άλλες κινήσεις του χώρου. Από την άλλη πλευρά, οι Νίκος Ανδρουλάκης και Πάνος Ξεκαλάκης, διαφωνώντας με τη συμμαχία με το ΚΙΔΗΣΟ, τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής ενός ανοικτού, ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της έναρξης ενός ισότιμου διαλόγου με το Ποτάμι, τους Οικολόγους Πράσινους, την κίνηση των Α. Διαμαντοπούλου, Φ. Φλωρίδη και Γ. Ραγκούση κ.ά., με τους οποίους η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί προσέγγιση. Απών από την κεντρική επιτροπή αλλά και από τον δημόσιο διάλογο των τελευταίων ημερών είναι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος είναι άγνωστο αν θα τοποθετηθεί σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα.

«Ψήφο εμπιστοσύνης» από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς της σε ό,τι αφορά τη φυσιογνωμία και τις στρατηγικές επιλογές στον τομέα των πολιτικών συμμαχιών θα ζητήσει, σήμερα το μεσημέρι, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. Με αυτήν την κίνηση επιχειρεί να προσπεράσει την επεισοδιακή συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, το περασμένο Σάββατο, όπου επικράτησε διχαστική ατμόσφαιρα καθώς κυριάρχησε η διαφωνία ανάμεσα στην ηγεσία και το δίδυμο Νίκου Ανδρουλάκη – Παναγιώτη Ξεκαλάκη. Το σημείο της διαφωνίας είναι ο χαρακτήρας του επικείμενου συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, διαφωνία που πολλοί ήδη λένε ότι αναμένεται να εξελιχθεί σε σύγκρουση κορυφής.

Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, σε ένα περισσότερο ασφαλές για την ίδια περιβάλλον, η κα Γεννηματά αναμένεται να τοποθετηθεί για όσα συνέβησαν το Σάββατο και να ζητήσει τη στήριξη της κοινοβουλευτικής ομάδας για τη διεξαγωγή συνεδρίου αρχών και όχι ιδρυτικό συνέδριο, όπως ζητούν οι διαφωνούντες. Επί της ουσίας, αυτό που διακυβεύεται είναι η γραμμή συμμαχιών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που θα καθορίσει και τη φυσιογνωμία του κόμματος.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα