Παρελθόν ο άνθρακας για τις ΗΠΑ

Διαρκώς μειούμενο το ποσοστό του άνθρακα στον τομέα ενέργειας των ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Προβληματισμένων Επιστημόνων.

Με βάση τις δικές τους μελέτες «το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ που προέρχεται από άνθρακα έπεσε από 51% στο 2008 στο 31% το 2016 – μια μεταβολή χωρίς προηγούμενο. Νέα ανάλυση της Ένωσης δείχνει ότι από τις μονάδες άνθρακα που παραμένουν σχεδόν 1 στις 45 σχεδιάζεται να αποσυρθεί ή να μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου, ενώ ένα 17% ακόμη χαρακτηρίζεται ως αντι-οικονομικό κι ενδέχεται σύντομα να αποσυρθεί».

Αν ο άνθρακας ήταν ο μεγάλος χαμένος της αμερικανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι μεγάλοι κερδισμένοι ήταν το φυσικό αέριο που τώρα παρέχει το 32% του ηλεκτρισμού (από 21% το 2008) και η αιολική και ηλιακή ενέργεια που εξασφαλίζουν το 10 (από μόλις 3% το 2008).

Η παραπάνω τάση δείχνει ότι ανεξάρτητα από τις πολιτική εμμονή του Τραμπ να υποστηρίξει με κάθε μέσο τη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων, φτάνοντας στο σημείο να αποχωρήσει ακόμη και από τη συμφωνία του Παρισιού (μαζί με τη Συρία που ήταν η μοναδική άλλη χώρα που αποχώρησε), οι επιχειρηματίες επιλέγουν να επενδύσουν σε πιο ήπιες και καθαρές μορφές ενέργειας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα