Παρα-δημοσκοπικές “κρυφές” ανατροπές…

Δύο δημοσκοπήσεις – «σοκ» επικαλούνται τα «Παραπολιτικά» του Βαγγέλη Μαρινάκη. Σοκ για τη δεοντολογία, καθώς ακόμη και η προπαγάνδα έχει τα όρια της…

Τα «Παραπολιτικά» κυκλοφόρησαν εχθές με ένα μαύρο (κυριολεκτικά και μεταφορικά) πρωτοσέλιδο, με τίτλο «Γκάλοπ δίνει 12% στον ΣΥΡΙΖΑ», επικαλούμενα όχι μία αλλά δύο δημοσκοπήσεις. Μόνο που αν κάποιος ανοίξει την εφημερίδα θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει καμία έρευνα.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας:

Ακολουθώντας την τακτική της τυμβωρυχίας, σε μία φωτογραφία που μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον γραφιστική ντροπή, γιατί εμφανώς παραπέμπει σε άνθρωπο που καίγεται μέσα στις φλόγες, βλέπει κανείς 4 ποσοστά.

Το προσβλητικό για τη μνήμη των νεκρών της πυρκαγιάς γραφιστικό:

Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ σε πανελλήνια κλίμακα, είναι σύμφωνα με την εφημερίδα του Μαρινάκη στο 12%. Στην Κεντρική Μακεδονία – σύμφωνα με τα Παραπολιτικά – το ποσοστό για το κυβερνών κόμμα πέφτει στο 10% λόγω Μακεδονικού, ενώ στην Ανατολική Αττική στο 9% λόγω των πυρκαγιών. Η εφημερίδα εξαφανίζει δε από τον πολιτικό χάρτη τους ΑΝΕΛ, δίνοντας τους ποσοστό 1%.

Τα ερωτήματα των ερευνών και τα ποσοστά των άλλων κομμάτων απουσιάζουν. Ακόμα κι αυτό όμως είναι το λιγότερο, καθώς αν επιχειρήσει κανείς να διαβάσει και το συνοδευτικό κείμενο, πέραν του «επικηδείου λόγου» που απευθύνει εις… μνήμην της κυβέρνησης , διαπιστώνει ότι απουσιάζει το πιο βασικό… η ταυτότητα των ερευνών. Τα στοιχεία δηλαδή για το ποιες εταιρείες τις διενήργησαν, πότε και με τι εμβέλεια και δείγμα, το ποιες στατιστικές μεθόδους ακολουθήθηκαν και πως έγιναν οι σταθμίσεις καθώς και οι εκτιμήσεις λάθους, ώστε οι δημοσκοπήσεις να είναι έγκυρες κι όχι φαντάσματα.

Ωστόσο, ευθαρσώς και χωρίς αιδώ, η εφημερίδα δηλώνει ότι αντλεί αυτά τα στοιχεία από δύο «ΚΡΥΦΕΣ» έρευνες, σημειώνοντας μάλιστα αόριστα ότι η μία έγινε με εντολοδόχο ξένη πρεσβεία που ενδιαφέρεται για τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας. Επικαλείται μάλιστα και πολιτικούς αναλυτές, που προβλέπουν τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, χωρίς βέβαια να τους κατονομάζει.

Παραπολιτικά statistics…

πηγή   left.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα