Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο Eurogroup για τις συντάξεις

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς  το ελληνικό θέµα δεν είναι στην κεντρική ατζέντα.

Η προσοχή για το ελληνικό ζήτηµα έχει µετατοπιστεί στην προοπτική ενός έκτακτου Eurogroup στις 19 Νοεµβρίου, παραµονή δηλαδή της κατάθεσης του τελικού σχεδίου του προϋπολογισµού του 2019, ενώ για την επικύρωση της τελικής λύσης το Eurogroup της 3ης ∆εκεµβρίου παραµένει στο προσκήνιο.

Πρέπει να σηµειωθεί ότι σε λίγες µέρες, πιθανόν εντός του πρώτου δεκαηµέρου του Νοεµβρίου, αναµένονται οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κοµισιόν για τις χώρες-µέλη της Ευρωζώνης και την εξέλιξη των βασικών µακροοικονοµικών και δηµοσιονοµικών τους µεγεθών.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι  η Αθήνα θα είναι εκείνη που θα αποφασίσει την κατάργηση ή όχι του μέτρου της μείωσης των συντάξεων και κανένας άλλος, καθώς οι δανειστές, μέσω του Προέδρου του Eurogroup Mάριο Σεντένο έχουν ήδη ανακοινώσει πως ενδιαφέρονται μόνο για την επίτευξη των στόχων και όχι για τα μέτρα αυτά καθαυτά.

Οι θεσμοί θεωρούν πως εφόσον δεν περικοπούν οι συντάξεις το 2019 η κυβέρνηση πρέπει να κάνει εκπτώσεις στα αντίμετρα που προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 και ειδικά σε κάποια από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Αναφορικά με το Eurogroup, αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδος, με κύριο θέμα την συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, ενώ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τους λόγους για τους οποίους απέρριψε τον ιταλικό προϋπολογισμό, δίνοντας στην ιταλική κυβέρνηση διορία ως τις 13 Νοεμβρίου για να τον αναθεωρήσει.

Στην επιστολή του ο αξιωματούχος της Επιτροπής, τονίζει ότι δεδομένου του μεγέθους της ιταλικής οικονομίας, το ιταλικό χρέος αποτελεί «πηγή ανησυχίας για το σύνολο της ευρωζώνης». Μέσα σε αυτό το κλίμα ανησυχίας για την Ιταλία και υπό τις επικρίσεις όλων σχεδόν των χωρών της ευρωζώνης, με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα