Παρασκευόπουλος:«H Πολιτεία συζητά με τους κρατούμενους, κάτι που οφείλει να κάνει»

parask«Το να μιλούν με έναν κρατούμενο στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ή του υπουργείου Δικαιοσύνης με κρατούμενο είναι θεμιτό», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 .

«Για να κερδίσει τη νομιμότητα μπορεί ένας αστυνομικός να του μιλήσει και με έναν τρόπο οικείο σε έναν κρατούμενο για να τον κατευνάσει», ανέφερε. Είπε ακόμα ότι πάντα σε θεσμικό πλαίσιο το υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να επικοινωνεί με κρατούμενους για να λυθούν ζητήματα. Στο ερώτημα αν μπορούν να μιλούν με τρομοκράτες, ο υπουργός είπε ότι αλισβερίσι με τρομοκράτες δεν επιτρέπεται αλλά αν από την συνομιλία μπορεί να σωθεί μια ζωή, τότε είναι θεμιτό. Στο ερώτημα αν οι καταδικασθέντες για τρομοκρατία είναι πολιτικοί κρατούμενοι είπε:«ασφαλώς και όχι».

«H Πολιτεία συζητά με τους κρατούμενους, κάτι που οφείλει να κάνει, ωστόσο δεν μπορεί να εκβιάζεται ή να μπαίνει στη λογική της διαπραγμάτευσης, του παζαριού ή να υποκύπτει σε εκβιασμούς», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, στο MEGA. Είπε ακόμα ότι ο κ. Παναγιώτης Λάμπρου δεν είναι πλέον μετακλητός υπάλληλος του υπουργείου.

Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε πως δεν υπάρχει ανθρώπινο ον που η Πολιτεία να μην του αναγνωρίζει την ανθρώπινη ιδιότητα ή να μην δέχεται να επικοινωνεί μαζί του, αλλά ξεκαθάρισε πως είναι άλλο ζήτημα να γίνεται μια διαπραγμάτευση με τη μορφή παζαριού – την οποία οφείλει το κράτος ποτέ να μην κάνει – κι άλλο να μιλήσει μαζί του για ένα θέμα που τον αφορά.

Νωρίτερα, ο κ. Παναγιώτης Λάμπρου υπεύθυνος δικαιωμάτων της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο newsit.gr και απόρησε με τον θόρυβο που έχει προκληθεί.

«Ειλικρινά δεν κατανοώ τι έχει συμβεί. Είμαι ένας άνθρωπος που ασχολούμαι με τα δικαιώματα και θα συνεχίσω να το κάνω σε όλη μου την ζωή», είπε ο κ. Λάμπρου και όταν ρωτήθηκε για τους διαλόγους που δημοσιοποίησε το Mega είπε: «δεν ξέρω πως έφτασαν στο κανάλι οι διάλογοι», ενώ όταν ρωτήθηκε αν μιλούσε και με μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς είπε: «Δεν θέλω να επεκταθώ».

Ο κ. Λάμπρου είπε ακόμα ότι ασχολείται με τα δικαιώματα των φυλακισμένων εδώ και 20 χρόνια. «Γνωρίζει ο κόσμος ότι έχω επικοινωνία με κρατουμένους γυναίκες και άνδρες. Υπερασπίζομαι τα δικαιώματά τους», ενώ στο ερώτημα αν είχε συνομιλίες και με τους Πυρήνες είπε: «Μένω εκεί». Ο κ. Λάμπρου είπε ακόμα ότι δεν κάνει καμία διάκριση με ποιούς κρατουμένους μιλάει. «Δεν με αφορούν τα αδικήματα που υπάρχουν. Είναι θέμα της δικαιοσύνης. Ο δικός μου ρόλος είναι άλλος. Δεν είμαστε ούτε δικηγόροι, ούτε κατήγοροι. Είναι υποχρέωσή μας. Οι κρατούμενοι έχουν τρόπο επικοινωνίας. Στερούνται μόνο της ελευθερίας τους. Αυτό προβλέπει το Σύνταγμα.

Όταν ρωτήθηκε για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αρχικά είπε ότι δεν έχει δει τους διαλόγους, όμως στην συνέχεια και αναφερόμενος στο ρεπορτάζ του MEGA, είπε: «απ’ ότι είδατε στο MEGA δεν είναι διάλογοι αυτοί. Τι διάλογος είναι αυτός; Εδώ έχουμε μονόλογο.

Για τον διάλογο του Ελεύθερου Τύπου είπε: «Αυτό ειναι δημόσιο. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να καταργήσει τις φυλακές τύπου Γ ήταν προεκλογική δέσμευση. Προφανώς και θα το είπε (το στέλεχος) γιατί οι άνθρωποι θα έπρεπε να είναι ενήμεροι…»

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ κ. ΛΑΜΠΡΟΥ 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα