Παραίτηση-βόμβα στη Βρετανία λόγω Brexit

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας, Φίλιπ Λι, δηλώνοντας την αντίθεσή του με τη συμφωνία για το Brexit που υπέβαλε στη Βουλή η Τερέζα Μέι, με κίνδυνο να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και για άλλους που δεν συμφωνούν. Ήδη η Τερέζα Μέι βρίσκεται αντιμέτωπη με μια υποβόσκουσα ανταρσία μέσα στο κόμμα από τα στελέχη του που διαφωνούν με την επιλογή του Brexit.

Επίσης, υπάρχουν και άλλα μεσαία και κατώτερα στελέχη των Συντηρητικών που διαφωνούν με τη σκληρή γραμμή της κυβέρνησης στη συμφωνία για το Brexit, και τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν εκφραστεί. Η παραίτηση Λι ίσως γίνει η αφορμή για να το κάνουν.

Όπως υποστήριξε ο Φίλιπ Λι, η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τον ρόλο της Βουλής, διότι ζητά να απαντήσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι» στο κείμενο της συμφωνίας, ενώ το σωστό, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που θα έχει πολλές συνέπειες για τη χώρα θα έπρεπε να αποφασιστεί από ένα νέο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τον παραιτηθέντα υπουργό Δικαιοσύνης, του ήταν αδύνατο να παραμείνει σε μια κυβέρνηση που δεν του άφηνε περιθώριο να προσπαθήσει να «αλλάξει την αρνητική πορεία στην οποία είχε μπει» και τόνισε ότι η στάση της κυβέρνησης θα είναι οικονομικά επιβλαβής τόσο στην εκλογική του περιφέρεια, το Μπράκνελ, όσο και στην υπόλοιπη χώρα.

Ο Λι, εκ των υποστηρικτών της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. έχει πολλές φορές προειδοποιήσει για τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες του Brexit.

Με τη δήλωση παραίτησής του επισημαίνει ότι το Brexit «είναι περισσότερο πολύπλοκο από αυτό που πιστεύαμε» και ότι πλέον δεν μπορεί να στηρίξει «τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε την κατάσταση».

Η κυβέρνηση, εν όψει μιας σειράς ψηφοφοριών σχετικά με το νομοσχέδιο για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., κάλεσε το Κοινοβούλιο να ψηφίσει «ναι» ή «όχι» στη συμφωνία, αλλά αρνήθηκε τη διαβούλευση μέσα στη Βουλή για το τι θα γίνει στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι το «όχι».

Ο Φίλιπ Λι είπε επίσης ότι η συνείδησή του δεν του επιτρέπει να στηρίξει μια κυβερνητική απόφαση που παραβιάζει «βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αυτονομία του κοινοβουλίου».

 

efsyn.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα