Παρίσι: Οι δηλώσεις του Ν. Τραμπ συνιστούν κίνητρο για προώθηση της ευρωπαϊκής άμυνας

Το γεγονός ότι το κάλεσμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τους Ευρωπαίους να συνεισφέρουν περισσότερο στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ συνιστά ένα “κίνητρο” για την προώθηση της “Ευρώπης της Άμυνας”, εκτίμησε σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Σιλβί Γκουλάρ.

“Το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη δεν απέχει πολύ από αυτό που προσπαθεί να κάνει η Γαλλία εδώ και χρόνια, δηλαδή να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε μια αυτόνομη ικανότητα που θα εντάσσεται στη συνεργασία μας με το ΝΑΤΟ αλλά θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό δυναμικό”, είπε η υπουργός.

“Τη στιγμή που θέλουμε να προωθήσουμε την Ευρώπη της Άμυνας, αυτό συνιστά ένα κίνητρο”, πρόσθεσε η Γκουλάρ η οποία την Πέμπτη θα βρίσκεται στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την ομόλογό της, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Τραμπ κατήγγειλε την Πέμπτη, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τις χώρες-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που δεν τηρούν τις οικονομικές δεσμεύσεις τους και “χρωστούν τεράστια ποσά”. Η Γαλλίδα υπουργός υποβάθμισε το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν στήριξε με σαφήνεια το άρθρο 5 της συνθήκες του ΝΑΤΟ που προβλέπει ότι οι σύμμαχοι θα αλληλοϋποστηρίζονται στην περίπτωση που δεχτούν επίθεση: “Οι συνθήκες, είναι συνθήκες. Είτε τις σχολιάζουμε, είτε όχι, μέχρι νεωτέρας εφαρμόζονται”, είπε.

Από την πλευρά της, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαριέλ ντε Σαρνέ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό για την Ευρώπη να μπορεί να στηρίζεται “στις δικές της δυνάμεις”, διευκρινίζοντας ότι αυτό “δεν μας εμποδίζει να συνάπτουμε συμμαχίες”.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κάλεσε την Κυριακή τους Ευρωπαίους “να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους”, καθώς η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται πλήρως στους συμμάχους της, αναφερόμενη προφανώς, χωρίς να τον κατονομάσει, στον Ντόναλντ Τραμπ. “Τη φράση της Άγγελα Μέρκελ, την υιοθετώ. Σε μας επαφίεται να υπάρχουμε, να αποφασίσουμε να υπάρχουμε”, πρόσθεσε η Σαρνέ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα