Παρίσι: Η ανάδυση της Κίνας απαιτεί συνένωση, όχι διάσπαση των ευρωπαϊκών δυνάμεων

Την απογοήτευσή του για την απόφασή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μπλοκάρει την πρόσφατη συγχώνευση των σιδηροδρομικών δραστηριοτήτων των Alstom και Siemens εξέφρασε εκ νέου ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Στόχος όπως είπε ήταν να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός πρωταθλητής, που θα μπορεί να σταθεί απέναντι στον αυξανόμενο κινεζικό ανταγωνισμό. Κάλεσε δε τις Βρυξέλλες να μην κλείνουν τα μάτια μπροστά στη νέα πραγματικότητα, που διαμορφώνεται.
«Ας ρίξουμε μία καλή ματιά στην πραγματικότητα- ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία τεράστια πρόκληση από την ανάδυση της κινεζικής βιομηχανίας. Τι κάνουμε λοιπόν; Πρέπει να διασπάσουμε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις ή να τις ενώσουμε;» είιπε χαρακτηριστικά ο Μπρινό Λεμέρ σε συνέντευξή του στο CNBC, στο περιθώριο συνεδρίου, που λαμβάνει χώρα στο Ντουμπάι.
Η προτεινόμενη συγχώνευση θα δημιουργούσε έναν γαλλο-γερμανικό κολοσσό με ετήσια έσοδα της τάξης των 15 δισ. ευρώ. Ωσόσο η Κομισιόν έκρινε ότι η εξέλιξη αυτή θα δημιουργούσε στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό και θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές.
Για τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας, που στήριξαν με θέρμη την συμφωνία όμως, προέχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τις ενισχυόμενες κινεζικές φιλοδοξίες. «Νομίζω πως ήταν λάθος εκ μέρους της Επιτροπής να αρνηθεί τη συγχώνευση των Alstom και Siemens» τόνισε ο Λεμέρ. «Πραγματικά πιστεύω ότι η σωστή λύση δεν είναι περισσότερος διαχωρισμός, αλλά περισσότερη συνεγασία, μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας και ευρωπαϊκών εταιρειών» συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να καταθέσουν κοινό σχέδιο για αναθεώρηση των κανόνων ανταγωνισμού της κοινότητας, ώστε αυτοί να ανταποκρίνονται, όπως λένε, στα δεδομένα της σημερινής εποχής και των πολλαπλών προκλήσεων, που κομίζει το μέλλον.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα