Live από Παρίσι:Μπαράζ επιθέσεων και εκρήξεων με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες-Βίντεο

images (1)

Σειρά έξι συντονισμένων επιθέσεων σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι, αφήνοντας πίσω εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες – Περίπου εκατό από τους νεκρούς είναι στο θέατρο Bataclan και 40 σε άλλα σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα .

Στις 12:30 (ώρα Ελλάδας) νέο επεισόδιο πυροβολισμών αναφέρθηκε στο κεντρικό εμπορικό κέντρο Les Halles του Παρισιού.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον δύο εκρήξεις σημειώθηκαν περίπου στις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) έξω από το Stade de France, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικός αγώνας Γαλλίας – Γερμανίας, παρουσία του Φρανσουά Ολάντ.Τουλάχιστον μία έκρηξη σημειώθηκε στην οδό Jules Rimet, ακριβώς δίπλα στο στάδιο, και άλλη μία κοντά σε εστιατόριο McDonald’s, ένα τετράγωνο μακριά από το στάδιο.Τουλάχιστον μία από τις παραπάνω εκρήξεις αποδίδεται σε επίθεση αυτοκτονίας.

Παράλληλα, τρία επεισόδια με πυροβολισμούς αναφέρθηκαν μεταξύ 10ου και 11ου διαμερίσματος.Ο μέχρι τώρα απολογισμός κάνει λόγο για 40 νεκρούς -πέντε εκ των οποίων στις εκρήξεις στο Stade de France- καθώς και «δεκάδες» τραυματίες.Ως προς τους δράστες μάρτυρες μιλούν για τουλάχιστον 5-6 ενόπλους χωρίς κουκούλα.

Συγκεκριμένα, οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν στις οδούς Fontaine au Roi, Charonne και στη λεωφόρο Voltaire κοντά στο θέατρο Bataclan.Σημειώνεται ότι και τα τρία σημεία των επιθέσεων είναι πολύ κοντά στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo το οποίο είχε δεχτεί επίθεση από ισλαμιστές εξτρεμιστές στις 7 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 εργαζόμενοι.Οι τρεις στόχοι ήταν το εστιατόριο Le Petit Cambodge, το μπαρ Le Carillon και το θέατρο Bataclan.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τουλάχιστον στο Le Carillon οι δύο δράστες φώναξαν «Αλάχ Ακμπάρ» πριν αρχίσουν να πυροβολούν με καλάσνικοφ μέσα στο μπαρ. Στη συνέχεια διέφυγαν.Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο θέατρο τουλάχιστον ένας δράστης με εκρηκτικά κρατά έως και 100 ομήρους.

Όμηρος μέσα από το Bataclan έκανε απελπισμένη έκκληση για βοήθεια μέσω site κοινωνικής δικτύωσης. «Είμαι ακόμη μέσα στο Bataclan. 10ς όροφος. Βαριά τραυματισμένος. Υπάρχουν επιζώντες στο εσωτερικό. Σφάζουν όλο τον κόσμο, έναν προς έναν. Στον 1ο όροφο γρήγορα».

Περίπου στη 1:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) ακούστηκε σειρά εκρήξεων και πυροβολισμοί μέσα στο θέατρο, λίγη ώρα αφότου οι αρχές προανήγγειλαν αστυνομική έφοδο.Συναγερμός σήμανε στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και στρατιώτες έσπευσαν στα σημεία των επιθέσεων.Στην βομβιστική επίθεση έξω από το Stade de France το Associated Press κάνει λόγο για δύο εκρήξεις.Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ φυγαδεύτηκε από τα στάδιο και έσπευσε στο υπουργείο Εσωτερικών για τη διαχείριση της κρίσης.Οι φίλαθλοι κλήθηκαν να περιμένουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Ολάντ συγκάλεσε τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρα Ελλάδας) Υπουργικό Συμβούλιο και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, ενώ ανακοίνωσε ότι κλείνουν τα σύνορα της χώρας.Καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν ενωμένοι και ψύχραιμοι μπροστά σε πρωτοφανείς επιθέσεις, ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε σε απευθείας διάγγελμα εν μέσω του εφιάλτη ότι κηρύσσει όλη τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ολάντ: Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Γαλλία, κλείνουν τα σύνορα

Η κυκλοφορία θα απαγορευτεί «σε συγκεκριμένα σημεία». Ο στρατός κινητοποιήθηκε στο 10ο και 11ο διαμέρισμα, όπου αναπτύχθηκαν 200 στρατιώτες και στήθηκαν οδοφράγματα.Σύμβουλος της δημάρχου του Παρισιού συνέστησε στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.

Σε επιφυλακή τέθηκαν τα νοσοκομεία, ενώ κλειστές θα παραμείνουν το Σάββατο οι εγκαταστάσεις των σχολείων και των πανεπιστημίων στο Île-de-France.

Δείτε live

Βίντεο

 

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα