Παρέμβαση του Δ. Παπαδημούλη για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2020

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) στο Ευρωκοινοβούλιο και στη «Διακυβερνητική συνεδρίαση της Επιτροπής με θέμα «Το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2020: ευκαιρίες, προκλήσεις και επόμενα βήματα».

Στη συζήτηση συμμετείχαν η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, ο εκπρόσωπος της Εσθονικής προεδρίας, βουλευτές από τα Εθνικά Κοινοβούλια, καθώς και αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ.

Η ομιλία του Δημήτρη Παπαδημούλη είχε ως εξής:

«Κυρία Πρόεδρε,

Μέσα σε αυτή την αίθουσα, η μεγάλη πλειοψηφία είναι υπέρ των πολιτικών συνοχής. Αλλά δυστυχώς, δεν συμβαίνει το ίδιο ούτε στην Κομισιόν ούτε στο Συμβούλιοεκεί δηλαδή που θα παρθούν οι αποφάσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό από το 2020 και μετά.
Πριν δυο εβδομάδες ο Επίτροπος Ντομπρόβσκις, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, μας είπε ότι στα χρόνια της κρίσης αυξήθηκαν οι ανισότητες. Και οι κοινωνικές και οι περιφερειακές. Επομένως, αν θέλουμε να απαντήσουμε σε αυτή την αύξηση των ανισοτήτων, η πολιτική συνοχής θα πρέπει να ενισχυθεί και όχι να την αντιμετωπίσουμε ως business as usual. Και δυστυχώς, υπάρχουν ορισμένοι που έχουν χειρότερα σχέδια από το business as usual… Θέλουν να μειωθούν τα κονδύλια για την πολιτική συνοχής.

Γιατί, για να έχουμε ισχυρή πολιτική συνοχής, χρειαζόμαστε και απλούστευση, αλλά χρειαζόμαστε και πόρους. Και οι πόροι αυτοί, αν θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνοχή, πρέπει να πάνε περισσότερο εκεί που υπάρχει ανάγκη. Εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη φτώχεια, μεγαλύτερη ανεργία, μεγαλύτερη αποεπένδυση. Αλλιώς, δεν υπηρετούμε την πολιτική συνοχής.

Θέλω να σας πω πολύ καθαρά τη γνώμη μου: Η Επίτροπος Κρέτσου είναι υπέρ της πολιτικής συνοχής. Αλλά μέσα στην Κομισιόν, υπάρχει και ένα στρατόπεδο που προσπαθεί να αποδυναμώσει την πολιτική συνοχής. Και θα ήθελα να ακούσω τι λέει για την πολιτική συνοχής και ο αρμόδιος επίτροπος για τον προϋπολογισμό, ο κος Έτινγκερ. Γιατί δεν τον βλέπω να υποστηρίζει τόσο πολύ την πολιτική συνοχής.

Γι’ αυτό νομίζω ότι μέσα από αυτήν εδώ την αίθουσα, από την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, από τους εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου -και χαίρομαι που συμφωνεί και ο συντονιστής του ΕΛΚ, ο κ. Βανιστελρόι- να υπάρχει μια ισχυρή πίεση. Να μη γίνει η πολιτική συνοχής θύμα του Brexit και των περικοπών στον προϋπολογισμό. Και συμφωνώ και με την συντονίστρια των Σοσιαλιστών, κα Κρελ που είπε ότι θα πρέπει να φύγει επιτέλους αυτό το παράλογο αίτημα του άρθρου 23 για την μακροοικονομική αιρεσιμότητα γιατί έτσι, με αυτό το δόγμα, τιμωρούνται οι περιφέρειες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη αυτά τα χρήματα, όπως σωστά είπαν και η συνάδελφος από τη Ρουμανία και η συνάδελφος από τη Βουλγαρία.

Σας ευχαριστώ».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα