Παρέμβαση σε σούπερ μάρκετ στα Γιάννενα

Η Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Αντεπίθεση πραγματοποίησε παρέμβαση σε υποκατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Market In» στα Γιάννενα

 

Με κείμενό τους στο Athens Indymedia εξηγούν τον λόγω που έκαναν τη δράση.

Αναλυτικά το κείμενο:

MARKET IN ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΜΠΡΑΒΟΙ – ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ

Τα Γιάννενα τους τελευταίους μήνες κλυδωνίζονται υπό το βάρος έντονων ταξικών αντιθέσεων που σχηματοποιούνται γύρω από το τοπικό σουπερμάρκετ Market In, γνωστή αλυσίδα σουπερμάρκετ που εδρεύει στον ελλαδικό χώρο τα τελευταία 27 χρόνια, κάνοντας χρυσές δουλείες στις πλάτες των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, το φιτίλι των ταραχών άναψε όταν στις 9/1/17 η εταιρεία Market Ιn κήρυξε την εξαγορά των 110 από τα 130 σουπερμάρκετ της χρεοκοπημένης εταιρείας Καρυπίδης ΑΒΕΕ, με τη υποχρέωση  -βάσει εργασιακού νόμου- να προσλάβει όλους τους εργαζόμενους από το προηγούμενο σουπερμάρκετ και να αποπληρώσει τα δεδουλευμένα 1400 εργαζομένων που παρέμεναν απλήρωτοι 15 ολόκληρους μήνες.

Δίνοντας προτεραιότητα στις αιμοδιψείς χρηματοθηρικές τάσεις της επέλεξε να στείλει στην ανεργία εργαζόμενους με χρόνια προϋπηρεσία στο σουπερμάρκετ της εταιρείας Καρυπίδης προσλαμβάνοντας στη θέση τους νέους, ευέλικτους και χαμηλόμισθους εργαζόμενους για την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής κερδοφορίας της.

Επιπρόσθετα, στην πρότασή τους για εξαγορά της χρεοκοπημένης εταιρείας οι εκπρόσωποι του Market In έκαναν λόγο για πρόσληψη των 1100 από τους 1400 εργαζόμενους, την μείωση των μισθών και των δεδουλευμένων τους κατά 20% και 50% αντίστοιχα, την υπογραφή ατομικών συμβάσεων, ενώ τέθηκε και το αίτημα, το βοήθημα των 1.000 ευρώ που θα πάρουν οι εργαζόμενοι από το υπουργείο, να «αφαιρεθεί» από τα οφειλόμενα ποσά που θα πρέπει να καταβληθεί στους εργαζομένους.

Απέναντι σε αυτό το κρεσέντο εργοδοτικής αυθαιρεσίας οι εργαζόμενοι ανέπτυξαν γρήγορα αντανακλαστικά και σε συνεργασία με πλήθος αλληλέγγυων αγωνιστών πραγματοποίησαν μια σειρά από κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα στις 13/10/17 και ημέρα εγκαινίων του σουπερμάρκετ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από απολυμένους εργαζόμενους και αλληλέγγυους, έξω από την είσοδο του, με την εργοδοσία να υπόσχεται την άμεση επαναπρόσληψη των εργαζομένων, πράγμα το οποίο δεν έγινε ποτέ. Το ραντεβού των εργαζομένων ανανεώθηκε 13 μέρες μετά, όπου η συγκέντρωσή τους έξω από τα Market In στα Γιάννενα δέχτηκε ισχυρή επίθεση από τις κατασταλτικές δυνάμεις έχοντας ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 12 αγωνιστών. Η εργοδοσία στην προσπάθεια της να κάμψει το ηθικό των απλήρωτων εργαζομένων και αλληλέγγυων αγωνιστών βάζει μπροστά την κρατική της εμπροσθοφυλακή η οποία  συλλαμβάνει στις 12 Νοέμβρη δύο δραστήριους εργαζόμενους, με τη διαδικασία του αυτόφωρου, μέσα από ίδια τους τα σπίτια, ενώ παράλληλα στήνεται ένα κυνήγι από αστυνομικές δυνάμεις για τη σύλληψη άλλων έξι εργαζομένων.

Η επίθεση του αντιδραστικού μπλοκ της εργοδοσίας, του κράτους και του παρακράτους εις βάρος του κόσμου της εργασίας κορυφώνεται, όταν στις 14 Δεκέμβρη, ημέρα γενικής πανεργατικής απεργίας, ομάδα μπράβων μισθωμένων από την εργοδοσία επιχειρεί να σπάσει την περιφρούρηση των αγωνιστών έξω από το κλειστό σουπερμάρκετ. Οι απειλές και οι λεκτικές και σωματικές επιθέσεις των μισθωμένων μπράβων της εργοδοσίας (ένας από τους οποίους ήταν και μπράβος του βουλευτή της Χ.Α Χρήστου Παππά) απαντήθηκαν άμεσα από την περιφρούρηση των απεργών, τραυματίζοντας αρκετούς από τους μπράβους.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, έπειτα από τα όσα είχαν συμβεί, χρυσαυγίτες μπράβοι του ιδιοκτήτη του Μarket In στα Γιάννενα, Ράμου, επιτεθήκαν με μολότοφ στα γραφεία της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης, στο Συνδικαλιστικό Κέντρο Ακηδεμόνευτων Τάσεων. Αυτό ήταν ένα στοχευμένο μήνυμα προς τα αγωνιζόμενα κομμάτια τα οποία με αυταπάρνηση, όλο το τελευταίο διάστημα, έχουν σταθεί στο πλάι των εργαζομένων. Έπειτα από αλλεπάλληλες συγκεντρώσεις έξω από το σουπερμάρκετ Μarket In με τους μπράβους της εργοδοσίας να κρύβονται από μέσα και με κινητοποιήσεις στο κέντρο της πόλης, τελικά το δικαστήριο υπό την πίεση όλων αυτών αναγκάστηκε να επισπεύσει την απόφαση για την προσωρινή επαναπρόσληψη των 11 απολυμένων εργαζόμενων, μια απόφαση, η οποία θα επανεξεταστεί το ερχόμενο έτος καλώντας τους εργαζόμενους και τους αλληλέγγυους αγωνιστές να είναι σε επαγρύπνηση.

Η απόφαση αυτή δείχνει ότι μονάχα ένα μαχητικό και αδιαμεσολάβητο συνδικαλιστικό κίνημα βάσης είναι σε θέση να αντιπαρατεθεί με τον κόσμο του κεφαλαίου και να επιφέρει πλήγματα στο αντιδραστικό σύμπλεγμα κράτους – παρακράτους – αφεντικών, το οποίο τα τελευταία χρόνια της κινηματικής άμπωτης φαντάζει ακατανίκητο στο φαντασιακό των εκμεταλλευόμενων. Η εργατική τάξη ορμώμενη από την αναγνώριση των κοινών συμφερόντων, αναγκών και επιθυμιών της και εμπνευσμένη από τους αγώνες και τις αρνήσεις του παρελθόντος και του παρόντος είναι σε θέση να πετύχει εκείνες τις ταξικές νίκες που θα την ωθήσουν στο να ψηλαφίσει τον επιθυμητό κόσμο του μέλλοντος.

Το μπαράζ εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας που σημειώθηκε τον τελευταίο καιρό στα Γιάννενα δεν είναι μια μεμονωμένη και απροσδόκητη περίπτωση που ήρθε σαν ‘’κεραυνός εν αιθρία’’. Αντιθέτως είναι μια ακόμα στιγμή έκφρασης του καπιταλισμού σε κρίση, όπου οι εργαζόμενοι μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη και καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα των αφεντικών, έχοντας από τη μια μεριά μια χρεοκοπημένη εταιρεία (Καρυπίδης) που βγαίνει στο σφυρί και από την άλλη μια ‘’επίδοξη’’ εταιρεία (Market In) που από την πρώτη μέρα επιχειρεί να διαμορφώσει ένα αντεργατικό κλίμα για την διασφάλιση της κερδοφορίας της. Το καθεστώς της επισφάλειας, της ελαστικοποιημένης και μαύρης εργασίας, των απολύσεων, της απλήρωτης εργασίας, της εντατικοποίησης, της έλλειψης μέτρων προστασίας, των εργατικών ‘’ατυχημάτων’’, της εργοδοτικής τρομοκρατίας είναι μια κανονικοποιημένη συνθήκη που έχουν επιφέρει το κεφάλαιο και οι προασπιστές του με μια σειρά αντεργατικών νόμων (βλέπε τον πρόσφατο συνδικαλιστικό νόμο για τις απεργίες), στην προσπάθεια τους να ξεπεράσουν την κρίση κερδοφορίας τους φορτώνοντας στις πλάτες των χειμαζόμενων κοινωνικών στρωμάτων τα δικά τους βάρη και κόστη.

Κόντρα στο καθεστώς της εκμετάλλευσης, του θανάτου και του σύγχρονου ολοκληρωτισμού που μας επιφυλάσσει κόσμος του κεφαλαίου, ντόπιοι και ξένοι εργάτες, επισφαλείς εργαζόμενοι, νεολαίοι και φοιτητές καλούμαστε να οργανωθούμε στους χώρους παραγωγής, για να βάλουμε φραγμούς στους σχεδιασμούς κράτους και κεφαλαίου. Με όπλο μας τις άγριες γενικευμένες απεργίες διαρκείας, τις απεργιακές εργατικές περιφρουρήσεις, το σαμποτάζ στα μέσα παραγωγής, την εργατική αλληλεγγύη και τα ακηδεμόνευτα ταξικά σωματεία βάσης να κάνουμε πράξη το πρόταγμά μας για αδιαμεσολάβητους ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες σε πείσμα των ξεπουλημένων γραφειοκρατικών εργοδοτικών σωματείων και των κρατικοδίαιτων εργατοπατέρων.

 

ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ MARKET IN ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ, -ΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ

ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΓΑΛΕΡΑ MARKET IN

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΙ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Ο ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ !

 

Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Αντεπίθεση

Πάτρα, Δεκέμβρης 2017

https://saktapatra.wordpress.com/2017/12/22

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα