Παρέμβαση Κομισιόν για τη διαφθορά στη Ρουμανία

Τις ανησυχίες της για τη χαλάρωση του ποινικού κώδικα στη Ρουμανία απέναντι στα αδικήματα διαφθοράς της πολιτικής τάξης, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως δήλωσαν σε κοινή τους ανακοίνωση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «απευθύνει προειδοποίηση για οπισθοδρόμηση και θα εξετάσει με προσοχή» τις αλλαγές στη νομοθεσία της Ρουμανίας.

Χιλιάδες Ρουμάνοι κατέβηκαν χθες το βράδυ στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά τη κυβέρνησης που αποφάσισε με διάταγμα και έπειτα από πολεμική ημερών την χαλάρωση των ρυθμίσεων του ποινικού κώδικα σε ό,τι αφορά αδικήματα διαφθοράς της πολιτικής τάξης.

Το επείγον κυβερνητικό διάταγμα μπορεί να επιτρέψει σε πολλούς πολιτικούς να αποφύγουν τις ποινικές διώξεις και θεωρείται από τους πολέμιούς του έκφραση της βούλησης ελέγχου της δικαστικής εξουσίας από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση έναν μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας στο Βουκουρέστι.

Στις 25 Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθάρρυνε τη Ρουμανία να λάβει νέα μέτρα κατά της διαφθοράς και να ενισχύσει τους δικαστικούς θεσμούς, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για την πρόοδο των χωρών στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Για την Επιτροπή, η πρόοδος που έχει καταγραφεί στην καταπολέμηση της διαφθοράς είναι ουσιαστικό να είναι μη αναστρέψιμη», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα