Παππάς: Κέντρα επιθυμούν την καθυστέρηση της αξιολόγησης (βίντεο)

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας   Νίκος Παππάς στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ουάσιγκτον είχε  χθες συναντήσεις στο State Department με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, John Heffern, καθώς και με τη συντονιστή του Γραφείου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Θεμάτων για τις Διεθνείς Επικοινωνίες και την Ενημέρωση, Julie Zoller .

Με δηλώσεις του μετά τις επαφές του με τους παραπάνω αξιωματούχους ο έλληνας υπουργός δήλωσε ότι κατά την αμερικανική αντίληψη η Ελλάδα συνιστά μια πολύ κρίσιμη χώρα για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχή,τόνισε ότι η σημερινή ευρωπαική πορεία είναι αδιέξοδη ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα πλέον είναι σε θέση να σκέφτεται το μέλλον.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις ξεκάθαρα θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τις καίριες μεταρρυθμίσεις που έχει ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση στο συνταξιοδοτικό, στο φορολογικό, αλλά και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, καθώς και για την ανάγκη να κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση, στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους της:

«Δεδομένου ότι η χώρα μας, όχι απλά είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της, αλλά υπεραποδίδει σε κρίσιμους τομείς όπως –για παράδειγμα- το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος να καθυστερεί η αξιολόγηση. Μόνο η προσωπική ατζέντα συγκεκριμένων κέντρων. Πρέπει να γίνει σε όλους σαφές ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης με μέτρα λιτότητας που αφενός δεν προκύπτουν από τη συμφωνία, αφετέρου υπονομεύουν την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας, είναι το ίδιο καταστροφικό με την καθυστέρηση».

«Όσοι επαναφέρουν το – ανύπαρκτο – θέμα του Grexit, με αφορμή εσχάτως και το Brexit, επιδιώκουν ακριβώς να κρύψουν τα προβλήματα της Ευρώπης κάτω από το χαλί. Ευθυγραμμίζονται ουσιαστικά, με όσους κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ στην υπόθεση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ώστε να μην τεθεί το ουσιαστικό ζήτημα του ευρωπαϊκού χρέους», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, κατά την ομιλία του στην Ουάσιγκτον, σε συνάντηση που διοργάνωσε η «δεξαμενή σκέψης» (think tank) διεθνών σχέσεων «Atlantic Council», με θέμα «Η Επόμενη Μέρα για την Ελληνική Οικονομία».

«Η Ελλάδα έχει κάνει την επιλογή της. Και η επιλογή της είναι η Ευρώπη. Όμως, αυτή η τοποθέτηση απαντά μόνο σε ένα μικρό μέρος του ερωτήματος», είπε ο κ. Παππάς και συνέχισε: «Η πραγματική ερώτηση είναι «Ποια Ευρώπη;«. Τι κάνουμε, ποιες πολιτικές υιοθετούμε ώστε να διασφαλίσουμε την επιβίωση της Ευρώπης στο μέλλον, την ανάπτυξη, την ουσιαστική ευημερία για όλους τους πολίτες της;».

Σ’ αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα η σημερινή Ευρώπη δεν έχει κατορθώσει να απαντήσει, επισήμανε ο υπουργός και παρατήρησε πως η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων στην οποία οδηγεί η σημερινή της πορεία, είναι «αδιέξοδη» και είναι ευθύνη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων η κατάληξη της Ευρώπης.

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι αυτή έχει επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης ήδη από τους τελευταίους μήνες του 2016, η ανεργία έχει μειωθεί κατά 4 μονάδες, δημιουργήθηκαν 232.000 θέσεις εργασίας την τελευταία διετία, αυξήθηκαν οι επενδύσεις κατά 12% και οι εξαγωγές κατά 10%, ενώ έγιναν καίριες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής παρατήρησε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα ανοίξει το δρόμο ώστε η ελληνική οικονομία να μπει για τα καλά στην τροχιά της βιώσιμης ανάπτυξης και να φέρει αποτελέσματα που θεωρώ ότι θα εκπλήξουν τη διεθνή κοινότητα».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης υπογράμμισε τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει τη χώρα σε κόμβο εμπορίου, ενέργειας και δικτύων για την ευρύτερη περιοχή, ώστε να επιτύχει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της γεωπολιτικής θέσης της ανάμεσα στην αναπτυγμένη αγορά της Ευρώπης και σε αυτές των κρατών της Αφρικής που θα έχουν τεράστιες ανάγκες σε βασικά είδη μόλις η κατάστασή τους σταθεροποιηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα δίνει προτεραιότητα αφενός σε projects όπως των αγωγών TAP, IGB, East Med και της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μέσω του EuroAsia Interconnector, αφετέρου στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς σε όλη της την επικράτεια με την αξιοποίηση και των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων ύψους 415 εκατ. ευρώ.

«Μέχρι πρότινος, η Ελλάδα σκεφτόταν αποκλειστικά πώς θα επιβιώσει τον επόμενο μήνα. Πλέον, είμαστε σε θέση να σκεφτούμε το μέλλον. Η χώρα μας, ως μέλος της Ε.Ε. και χάρη στη θέση της στο σταυροδρόμι Ευρώπης-Ασίας-Αφρικής, αποτελεί ένα κόμβο που μπορεί να συμβάλλει στη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της περιοχής. Σταθεροποιημένη Ευρώπη και Βόρεια Αφρική σημαίνει μεγάλες δυνατότητες για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς.

Τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης συνοδεύει στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας.

«Στην αμερικανική διοίκηση είναι παγιωμένη η αντίληψη ότι η Ελλάδα συνιστά μια πολύ κρίσιμη χώρα για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής»

Ο Νίκος Παππάς, μετέφερε την εικόνα που αποκόμισε, με δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο, συνάντηση με την οποία ολοκληρώθηκε σήμερα η επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Αναλυτικά, ο κ. Παππάς δήλωσε:

«Στην αμερικανική διοίκηση είναι γενικευμένη η αντίληψη ότι η ελληνική οικονομία έχει όλες τις δυνατότητες να ανακάμψει. Παρακολουθούν και αυτοί στενά τις οικονομικές εξελίξεις και τις εξελίξεις των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών σε σχέση με τις εξαγωγές, τις επενδύσεις, την ιδιωτική κατανάλωση και, βεβαίως, παραμένουν σταθεροί στη θέση ότι θα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε η Ελλάδα να ξαναμπεί με τρόπο συμπαγή στη διαδρομή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Είναι σαφές ότι, τόσο στο Λευκό Οίκο, όσο και στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και στο υπουργείο Εμπορίου – όπου είχαμε επαφές – είναι παγιωμένη η αντίληψη πως η Ελλάδα συνιστά μια πάρα πολύ κρίσιμη χώρα για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, με τις συμμαχίες της στο χώρο της ενέργειας, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται στο διεθνές εμπόριο και το ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα μας. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια αποτελούν πάρα πολύ σημαντικούς παράγοντες για την περιοχή και για την Ευρώπη, ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε στη σφαίρα της ανάπτυξης».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, ο υπουργός απάντησε: «Η ελληνική θέση είναι πως η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει χτες. Όχι μόνο διότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων προχωρά, αλλά και διότι τα οικονομικά αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα από τους στόχους που είχαν τεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας. Δεν πρέπει να αφήσουμε τις πολιτικές σκοπιμότητες να καθυστερούν περαιτέρω μια διαδικασία, η οποία δυστυχώς θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό. Η Ελλάδα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα, δίνει τη μάχη της μέσα σε στενό δημοσιονομικό πλαίσιο, λαμβάνοντας και πρωτοβουλίες στήριξης των αδύναμων στρωμάτων. Εάν όλοι τηρήσουν αυτά που έχουν συμφωνηθεί, θα προχωρήσουμε πάρα πολύ σύντομα. Ας μην υπονομεύει κανείς τις δυνατότητες που έχουν διαφανεί για την πραγματική οικονομία στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Παππάς και κατέληξε:

«Θεωρώ, πάντως, ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και πρέπει μέσα στον Απρίλιο να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα στάδια που θα επιτρέψουν το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα