Παππάς: Δραστήριες startups έχουμε. Δυνατά μυαλά έχουμε. Επιτέλους, τα αξιοποιούμε

Αισιόδοξος σχετικά με τη ριζική αλλαγή στον τρόπο που απολαμβάνουμε την ψυχαγωγία, το οπτικοακουστικό υλικό αλλά και τις ίδιες τις τηλεπικοινωνίες λόγω των επενδύσεων μεγάλης κλίμακας για την αναβάθμιση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου, δηλώνει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

«Μιλάμε για το πέρασμα στην εποχή των οπτικών ινών στο σύνολο του δικτύου στην Ελλάδα, καθώς κατά το μέγιστο μέρος του ακόμη στη χώρα μας χρησιμοποιείται δίκτυο χαλκού. Πρόκειται για τεχνολογίες που πολλαπλασιάζουν, δεκάδες φορές, την ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο και, πρακτικά, θα ανατρέψουν ριζικά τον τρόπο που απολαμβάνουμε την ψυχαγωγία, το οπτικοακουστικό υλικό, τις ίδιες τις τηλεπικοινωνίες. Παράλληλα, θα αναμορφώσουν και το επιχειρηματικό ψηφιακό τοπίο, καθώς προσελκύουν σημαντικά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια», τόνισε ο κ. Παππάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Infocom.

Παράλληλα, ο υπουργός πιστεύει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αντιληφθούμε πόσο σημαντική είναι για την οικονομία μας η ανάπτυξη των NGA δικτύων.

«Η ταχύτητα διασύνδεσης είναι κάτι που οι διεθνείς επενδυτές λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη. Σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι αυτό σε μια χώρα με την φυσική ομορφιά της Ελλάδας για τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που απασχολούν νέους ανθρώπους. Σε περίπτωση που απολαμβάνουν συνδέσεις υπερυψηλής ταχύτητας μπορούν να εγκατασταθούν οπουδήποτε στη χώρα και να έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα, όπως αν βρίσκονταν μόλις λίγα μέτρα από την πλατεία Συντάγματος. Για τα δίκτυα οπτικών ινών θα επενδυθούν κοινοτικά κονδύλια μισού δισεκατομμυρίου ευρώ τα οποία θα μοχλεύσουν ιδιωτικές επενδύσεις, που μπορούν να υπερβούν συνολικά τα 2 δισ. ευρώ, θέτοντας τις απαραίτητες βάσεις για την πραγματική μετάβαση της οικονομίας μας στην ψηφιακή εποχή».

Στο ερώτημα πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα μείνει στα χαρτιά, αλλά θα προχωρήσει σε υλοποίηση γρήγορα, ο υπουργός απάντησε πως το Υπουργείο διαθέτει πλέονεγκεκριμένους πόρους μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, ύψους 360 εκατ. ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για συγκεκριμένα προγράμματα που προωθούν τις ευρυζωνικές υπηρεσίες και το γρήγορο διαδίκτυο σε οικιακούς καταναλωτές.

Την ίδια ώρα, όπως είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία του εφαρμοστικού πλαισίου των προγραμμάτων, «τα οποία εκτιμούμε ότι θα τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές του 2018. Πρόσφατα, διευρύναμε τις σχετικές παρεμβάσεις εθνικής εμβέλειας με ειδικό πρόσθετο πρόγραμμα που θα έχει ως ωφελούμενες τις ελληνικές επιχειρήσεις με στόχο την αξιοποίηση σύγχρονων δικτύων επικοινωνιών. Γι’ αυτό το λόγο αυξήσαμε κατά 100 εκατ. ευρώ το συνολικό προϋπολογισμό με στόχο την ενίσχυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών, αντιλαμβανόμενοι ότι αυτό θα έχει πολλαπλασιαστικό όφελος για την ελληνική οικονομία».

Ο κ. Παππάς υποστήριξε πως ο ιδιωτικός τομέας, μέσω των δράσεων που προωθούνται, θα κινητοποιηθεί άμεσα μέσω επενδύσεων για την αύξηση τόσο της διαθεσιμότητας, όσο και της ζήτησης για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας από τις επιχειρήσεις της χώρας.

«Κατ’ αυτό τον τρόπο αναμένεται να ενισχύσουν την αγορά τηλεπικοινωνιών και να συμβάλουν στην τεχνολογική βελτίωση των επιχειρήσεων μέσω των προσφερόμενων υπηρεσιών ευρυζωνικότητας. Τα προγράμματα NGA είναι με τέτοιο τρόπο δομημένα ώστε να έχουν στον πυρήνα τους την κινητοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Γιατί ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει το κύριο βάρος της ανάπτυξης των ευρυζωνικών υποδομών. Ο σχεδιασμός των έργων έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε η δημόσια παρέμβαση να λειτουργεί συμπληρωματικά στα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια. Με τις σχεδιαζόμενες δράσεις, καθώς και με συναφείς νομοθετικές πρωτοβουλίες (όπως η πρόσφατη ψήφιση του ν.4463/2017 που ενσωματώνει στο Εθνικό Δίκαιο την Οδηγία Broadband Cost Reduction και μειώνει το κόστος ανάπτυξης δικτύων ως και κατά 80%) διαμορφώνουμε ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, τονώνουμε τον ανταγωνισμό και μοχλεύουμε επιπλέον επενδύσεις, με τελικούς ωφελούμενους τους καταναλωτές, αλλά και την οικονομία γενικότερα».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, τα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια των παρόχων στη χώρα, μέχρι σήμερα βασίζονταν σε όρους εμπορικούς και δεν εξυπηρετούσαν έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στη χώρα.

«Πλέον, προχωρούμε συντονισμένα στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών, με την έμπρακτη υποστήριξη της πολιτείας και με πολλαπλά αναμενόμενα οφέλη τόσο για την κοινωνία όσο και για τις επιχειρήσεις. Ήδη, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες δράσεις και βοηθούν το Υπουργείο στο σχετικό σχεδιασμό αντιλαμβανόμενοι ότι αποτελούν στρατηγικό εταίρο για την επιτυχία του προγράμματος. Μέχρι τώρα έχουμε πραγματοποιήσει εκτενείς κύκλους διαβουλεύσεων με τους παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι έχουν ανταποκριθεί απολύτως θετικά και έχουν συμβάλει δημιουργικά στο σχεδιασμό των δράσεων».

Σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και τα απαραίτητα έργα πληροφορικής, ο κ. Παππάς διαβεβαίωσε πως προχωρά απερίσπαστη η διαδικασία αξιολόγησης των έργων που έχουν υποβληθεί για προέγκριση στην Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και εν συνεχεία θα γίνει η υποβολή τους για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

«Ήδη έχει εκδοθεί πρόσκληση ύψους 25 εκατ. ευρώ για σχετικά έργα πληροφορικής και εκσυγχρονισμού του Δημοσίου Τομέα, ενώ εντός του φθινοπώρου επίκειται και νέα σχετική πρόσκληση προς τους δημόσιους φορείς», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, σχετικά με το Σύζευξις 2, ο κ. Παππάς είπε πως πρόκειται να αξιολογηθούν όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες αλλά και η πρόοδος που έχει σημειωθεί, ενώ θα επιχειρηθεί η υλοποίηση του έργου με βάση την προσαρμογή του στις νέες συνθήκες.

Όπως τόνισε, «έχει συσταθεί διυπουργική ομάδα εργασίας με αντικείμενο την επίλυση διαχειριστικών ζητημάτων και την υποβολή «φακέλου μεγάλου έργου» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου αυτό να προχωρήσει με τις κατάλληλες προσαρμογές στη σύγχρονη πραγματικότητα με όρους εξοικονόμησης πόρων και τεχνολογικής προσαρμογής στο σήμερα».

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα στη διαστημική πολιτική της χώρας, ο κ. Παππάς διαβεβαίωσε πως «το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης βρίσκεται σε φάση εκκίνησης σημαντικών αναπτυξιακών έργων για την ανάπτυξη της διαστημικής πολιτικής και βιομηχανίας στην Ελλάδα: ήδη εγκρίθηκε μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 και αναμένεται να ξεκινήσει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για το κατάλληλο οργανωτικό μοντέλο άσκησης της διαστημικής πολιτικής στη χώρα. Στο σχεδιασμό του, που αποτελεί μια νέα διαδικασία της δημόσιας διοίκησης, σημασία έχει να αξιοποιηθούν καλές πρακτικές αξιοποίησης του διαστήματος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις προδιαγραφές που ισχύουν ή αναπτύσσονται διεθνώς.

Παράλληλα, βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης και υποβολής στο ΕΣΠΑ 2014-2020 στοχευμένο αναπτυξιακό έργο για ανάπτυξη, κατασκευή και εκτόξευση συστήματος μικροδορυφόρων με βάση την συνεργασία του Υπουργείου και διακεκριμένων ελληνικών πανεπιστήμιων που έχουν ήδη αναπτύξει σχετικά ερευνητικά έργα.

Στη δράση περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η δημιουργία Εργαστηρίου σχεδιασμού πλατφόρμας μικροδορυφόρων (υποσυστημάτων δορυφόρων, λογισμικού λειτουργίας και σταθμών εδάφους), η κατασκευή τους στην ελληνική επικράτεια αξιοποιώντας εγχώριο υψηλού επίπεδου ανθρώπινο δυναμικό και διεθνείς προμηθευτές τεχνογνωσίας και τέλος η εκτόξευσή τους και η επιχειρησιακή τους λειτουργία. Το σύστημα μικροδορυφόρων θα εξυπηρετεί ανάγκες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός επιπρόσθετου δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών με υψηλή καινοτομική διάσταση και την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας και επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα μέσω της δημιουργίας ενός οικοσυστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας σε επιχειρηματικά αντικείμενα υψηλής τεχνολογίας

 

Απαντώντας σχετικά με τις προσδοκίες του από τη δραστηριότητα που αφορά στο διάστημα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε πως «η χώρα μας διαθέτει πόρους στη γεωστατική δορυφορική τροχιά στις 39 μοίρες Ανατολικά του Γκρήνουιτς, εξαίρετα μυαλά και δραστήριες εξωστρεφείς νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα, ενώ ταυτόχρονα υλοποιούνται μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα αξιοποίησης του διαστήματος (όπως το Galileo, το EGNOS, το COPERNICUS). Αυτό που πραγματικά λείπει είναι ο συντονισμός των δράσεων, η δημιουργία κατάλληλων συνεργειών που θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στις προσπάθειες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Ενώνοντας όλα τα κομμάτια αυτού του πάζλ στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης αναμένουμε την αύξηση των εξειδικευμένων θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη του κλάδου, την αύξηση των εξαγωγών αλλά και τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών με τη διάχυση των εφαρμογών του διαστήματος στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας (για παράδειγμα: γεωργία ακριβείας, ακριβής ραδιοπλοήγηση, smart logistics, ευφυείς μεταφορές κ.λπ.)».

Τέλος, σχετικά με την αξιοποίηση των αναμεταδοτών του Δημοσίου μέσω του Hellas Sat, ο κ. Παππάς είπε πως οι αναμεταδότες που είναι διαθέσιμοι στο Δημόσιο, όπως πετύχαμε με την ανανέωση της σύμβασης με τη Hellas Sat, συνοδεύονται από εξοπλισμό και επίγειους δορυφορικούς σταθμούς οι οποίοι είναι επίσης μέρος των ανταλλαγμάτων που εξασφαλίσαμε με την ανανέωση της σύμβασης.

«Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των αναμεταδοτών και των επίγειων δορυφορικών σταθμών για να έχουμε αξιόπιστες, σταθερές και πλήρως διαθέσιμες δορυφορικές επικοινωνίες στο Δημόσιο, ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης και να επιτύχει η Πολιτεία εξοικονόμηση οικονομικών πόρων. Οι δορυφορικές επικοινωνίες είναι διαθέσιμες και αξιόπιστες ακόμα και σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, κρίσεων, καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, ακόμα και σε περιοχές που δεν καλύπτονται από επίγεια σταθερά ή κινητά δίκτυα επικοινωνιών. Συνεπώς είναι απαραίτητες σε πολλές δημόσιες δραστηριότητες που σχετίζονται με την πολιτική προστασία, τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης, την άμυνα, τη ναυτιλία. Η αξιοποίηση των αναμεταδοτών θα αναβαθμίσει στην πράξη τις υπηρεσίες του Δημοσίου προς τους πολίτες και τον ιδιωτικό τομέα της χώρας μας».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα