Παπασταύρου: «Η μάχη κατά της διαφθοράς είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της χώρας»

Σωρεία υποθέσεων κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης στο Δημόσιο διερεύνησε το 2016 η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, όπως αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση που παρέδωσε στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, στις 7/11.

Συγκεκριμένα, η ΓΕΔΔ διερεύνησε το περασμένο έτος συνολικά 1.688 υποθέσεις, οι οποίες στην πλειονότητά τους σχετίζονται με θέματα οικονομικής διαχείρισης, παραβίασης διοικητικών διαδικασιών, πολεοδομίας, δημοσίων έργων, προμηθειών, αδειών λειτουργίας καταστημάτων καθώς και με θέματα μεταφορών και επικοινωνιών.

Η ετήσια έκθεση καθώς και η συνοπτική της παρουσίαση έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΓΕΔΔ και περιλαμβάνονται σε αυτήν, η συνολική ετήσια δραστηριότητά της Υπηρεσίας µε στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης στο δηµόσιο τοµέα, χαρακτηριστικές υποθέσεις που διερευνήθηκαν, νοµοθετικές και οργανωτικές προτάσεις που υποβλήθηκαν, οι σχετικές με την πειθαρχική του δικαιοδοσία ενέργειες και τα αποτελέσματα του ελέγχου περιουσιακής κατάστασης Δημοσίων Υπαλλήλων.

Στην ετήσια έκθεση αναφέρονται ενδεικτικά ορισμένες από τις ιδιαίτερα σοβαρές υποθέσεις, στις οποίες διαπιστώθηκε τεράστια οικονομική ζημιά για το Δημόσιο, όπως:

1. Η υπόθεση της ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε., που αφορά στην υπεξαίρεση 1.156.000 ευρώ από υπαλλήλους της εταιρείας στις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό με τη διάθεση εισιτηρίων και καρτών απεριορίστων διαδρομών της εταιρείας για το έτος 2015 χωρίς την έκδοση των αντίστοιχων παραστατικών στοιχείων διακινήσεων.
2. Η υπόθεση του Ε.Κ.Π.Α., στην οποία κλιμάκιο του ΓΕΔΔ διαπίστωσε μη νόμιμη δαπάνη συνολικού ποσού 241.000 ευρώ από τα αποθεματικά του Ε.Λ.Κ.Ε. για κατηγορίες πρόσθετων αμοιβών, που αχρεωστήτως καταβλήθηκαν σε υπάλληλους του Ε.Λ.Κ.Ε. τα έτη 2013-2014.
3. Η υπόθεση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., για την οποία ανατέθηκε η διενέργεια οικονομικού – διαχειριστικού ελέγχου κατά τα έτη 2011-2015 στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης.

Επίσης περιλαμβάνονται ως παράρτημα, οι αλλαγές στη νομοθεσία που αφορούν την Υπηρεσία του ΓΕΔΔ, ενώ υποβλήθηκε και η ετήσια έκθεση απολογισμού του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ), στο οποίο παρουσιάζεται η δραστηριότητα όλων των Σωμάτων και Υπηρεσιών Επιθεώρησης και Ελέγχου κατά το 2016.

Τι είπε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης στην ομιλία της

Στα παραπάνω στάθηκε η κ.Παπασταύρου κατά την επίσημη παρουσίαση της έκθεσης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα.

«Το 2016 κλιμάκια Επιθεωρητών του ΓΕΔΔ ανέλαβαν για πρώτη φορά εισαγγελικές παραγγελίες», επισήμανε χαρακτηριστικά στην ομιλία της. «Με αυτό τον τρόπο και για πρώτη φορά, με συντονισμένη από κοινού δράση των Σωμάτων και Υπηρεσιών Επιθεώρησης και Ελέγχου, εδραιώθηκε η παροχή υποστήριξης προς τους Εισαγγελείς και κυρίως προς τους Εισαγγελείς Καταπολέμησης της Διααφθορ΄πας και τους Εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος»

«Καθίσταται σαφές ότι η δύσκολη και επίπονη μάχη κατά τις διαφθοράς, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της χώρας. Προφανώς στη μάχη αυτή μεγάλα συμφέροντα και συντεχνίες θίγονται. Τότε ξεκίνησαν κάποια αναληθή και κακόβουλα δημοσιέυματα, μηνύσεις που σκοπό έχουν να τρομοκρατήσουν τα μικτά συμβούλια ελέγχου και πολλών ειδών απειλές», προσθέτει.

Αναφερόμενη σε κριτική που ασκείται από τα δημοσιεύματα αυτά, τα οποία μεταξύ άλλων, κάνουν λόγο για «δημιουργία «υπεραρχής», σε ό,τι αφορά το ΣΟΕΕ, σημειώνει πως «καμία «Υπεραρχή» δεν δημιουργείται σήμερα απόπροεδρικό διάταγμα, όπως αναφέρεται σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας. Το ΣΟΕΕ υφίσταται από το 2002 και προεδρεύεται από τον εκάστοτε Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Κλείνοντας τον λόγο της τόνισε πως «φαίνεται πως με τους μεγάλους ελέγχους που διενεργεί το Συντονιστικό Όργανο Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ) και ο ΓΕΔΔ, έχει αρχίσει να ενοχλεί η λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και η αρμοδιότητα που του δίνει ο νόμος για εκτεταμένους και συντεταγμένους ελέγχους που εστιάζονται κυρίως στον έλεγχο της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος».

Συμφωνία

 

Αναμένεται να διευκολύνει τους ελέγχους για διαφθορά και «η πολυμερής συμφωνία για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με την οποία υιοθετείται ένα κοινό διακρατικό πρότυπο αποτύπωσης χρηματοοικονομικών πληροφοριών», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ.Παπασταύρου, χαιρετίζοντας τα νομοθετικά μέτρα που ελήφθησαν.
Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται πως θα συμβάλει εξαιρετικά προς την κατεύθυνση αυτή και εντάσσεται στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί με τον ΟΟΣΑ, το οποίο περιλαμβάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα και καταλαμβάνει σημαντική θέση στον στρατηγικό σχεδιασμό του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα