Παπαδημούλης προς Ντράγκι: Αποφασίστε την άρση του waiver για να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία

8_68Στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, που διεξήχθη στο πλαίσιο δημόσιας ακρόασης και ανταλλαγής απόψεων με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής ΕCΟΝ.
Στη παρέμβασή του ο Δημ. Παπαδημούλης απηύθυνε ερώτηση προς τον Μ. Ντράγκι σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία και συγεκριμένα εάν σκοπεύει η ΕΚΤ να λάβει μέτρα ενίσχυσης και σταθεροποίησης αυτής της προόδου.
Επιπλέον, ζήτησε απαντήσεις σχετικά με το πότε η ΕΚΤ θα αποφασίσει την άρση του waiver, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος του τραπεζικού δανεισμού και να ενισχυθεί η ρευστότητα στην πραγματική, ελληνική οικονομία.
Απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μάριο Ντράγκι άφησε να εννοηθεί ότι αναμένεται μια άμεση θετική απόφαση της ΕΚΤ για άρση του waiver, ενώ συνάρτησε, για πρώτη φορά με τέτοια σαφήνεια, την ένταξη και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με την αξιολόγηση από το ΔΣ της ΕΚΤ της συγκεκριμένης λύσης που θα δοθεί από τους δανειστές στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.
Ολόκληρη η παρέμβαση του Δημ. Παπαδημούλη:
«Κύριε Ντράγκι, επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω κάτι που αφορά ιδιαίτερα στη χώρα μου την Ελλάδα. Σημείωσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δήλωσή σας πριν από λίγο, για τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία. Θα ήθελα όμως να σας ρωτήσω και τι σκοπεύετε εσείς να κάνετε από την πλευρά σας για να ενισχυθεί και να σταθεροποιηθεί αυτή η τάση.
Αύριο συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος -που την είχατε θέσει ως προϋπόθεση- ολοκληρώθηκε με επιτυχία, σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του ESM αποδέσμευσε την περίφημη δόση. Η ερώτησή μου είναι:
Πότε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφασίσει την άρση του waiver, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος του τραπεζικού δανεισμού και να ενισχυθεί η ρευστότητα στην πραγματική, ελληνική οικονομία; Να περιμένουμε μια τέτοια απόφαση αύριο;
Το δεύτερο ερώτημά μου αφορά στη συμμετοχή -και- της Ελλάδας -επιτέλους, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που όλοι θεωρούν ότι θα βοηθήσει την ταχύτερη επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη. Πότε εκτιμάτε ότι αυτό θα το αποφασίσετε στην ΕΚΤ, υπό ποιες προϋποθέσεις και σε ποια έκταση;
Και τέλος, το ενδεχόμενο μιας αναβολής ή μιας μεγάλης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του τρίτου πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης, που αφορά στην πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων -ενδεχόμενο που σωστά το απεύχεστε και δεν το επιθυμείτε-, συνιστά ή όχι έναν συστημικό κίνδυνο για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα;»
Ο Μ. Ντράγκι απάντησε στον Δημ. Παπαδημούλη ως εξής:
«Σας ευχαριστώ. Μια γραφειοκρατική απάντηση στην ερώτησή σας, θα ήταν ότι μιλάμε τώρα για το Συμβούλιο Συστημικής Σταθερότητας και όχι για την ΕΚΤ -οπότε δεν συζητάμε για την Ελλάδα, αλλά θα απαντήσω ουσιαστικά.
Το ΔΣ του ESM έχει ήδη λάβει την απόφασή του για τα προαπαιτούμενα και την εκταμίευση. Θα εξετάσουμε οπωσδήποτε το θέμα του waiver και μπορεί να υπάρξει μία απόφαση που θα οδηγήσει σε αυτό. Αυτό δε σημαίνει οπωσδήποτε ταυτόχρονη επιλεξιμότητα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Έχουμε πει πολλές φορές ότι υπάρχουν χρονικά όρια – υπάρχουν όρια οπωσδήποτε στο ποιος εκδίδει και βεβαίως υπάρχει και η αξιολόγηση από το ΔΣ της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους. Οπότε, θα δούμε…»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα