Παπαδημούλης: Είχα μια θαυμάσια εμπειρία, συζητώντας με νέους ερευνητές από όλη την Ευρώπη

Για  3η συνεχή χρονιά συνδιοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, και συγκεκριμένα στο Parlamentarium, εκδήλωση με τίτλο «Η Επιστήμη είναι Θαυμάσια!». Με αφορμή την εκδήλωση, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, και ο Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού Τίμπορ Νάβρατσιτς, απηύθυναν χαιρετισμό στους προσκεκλημένους και διαγωνιζόμενους.

Η διήμερη εκδήλωση έχει ως σκοπό να διεγείρει το ενδιαφέρον του κοινού για την επιστήμη και να προκαλέσει την περιέργεια στην έρευνα. Μέσα από πολλές δραστηριότητες, που συνδυάζουν ψυχαγωγία και εκπαίδευση, προκαλεί τις επικοινωνιακές δεξιότητες των ερευνητών και φέρνει κοντά την επιστημονική κοινότητα στο ευρύ κοινό.

Μια ομάδα 30 υπότροφων του Ευρωπαϊκού προγράμματος επιχορηγήσεων “Marie Skłodowska-Curie” (MSCA), διαγωνίσθηκε στην εκδήλωση. Οι ερευνητές έπρεπε να προωθήσουν το έργο τους σε τρία λεπτά σε μια διακεκριμένη κριτική επιτροπή, που εκπροσωπεί τις επιστημονικές και επιχειρηματικές οργανώσεις, και στον κόσμο. Όλοι οι επιστημονικοί κλάδοι είναι επιλέξιμοι και οι διαγωνιζόμενοι επιλέγονται μετά από ανοικτή πρόσκληση.

Ο νικητής του διαγωνισμού θα προσκληθεί στον τελικό του Βερολίνου το Νοέμβριο του 2018, όπου 100 υποσχόμενοι ερευνητές από όλο τον κόσμο θα αγωνιστούν για να παρουσιάσουν τα έργα τους. Οι τρεις νικητές του διαγωνισμού στο Βερολίνο θα λάβουν τον τίτλο «Young Innovator of the year», χρηματικό έπαθλο και θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δική τους ομιλία στη διάσκεψη “Falling Walls” μπροστά σε 600 προσκεκλημένους .

Ακολουθεί η ομιλία του Δημήτρη Παπαδημούλη, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

“Καλώς ήρθατε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα ανοιχτό θεσμικό όργανο, ανοικτό στους πολίτες και σε πρωτοβουλίες που βελτιώνουν τη ζωή μας.

Καλώς ήρθατε στο Parlamentarium, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα επισκεπτών του Κοινοβουλίου στον κόσμο. Το Parlamentarium είναι, από την έναρξή του το 2011, ένα από τα 10 μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα στο Βέλγιο. Τον Ιούλιο, ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια επισκέπτες και αυτό δείχνει ένα πραγματικό ενδιαφέρον από τους πολίτες για την Ευρώπη.

Είναι η τρίτη φορά που το Ευρωκοινοβούλιο συμμετέχει από κοινού, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εκδήλωση  «Η Επιστήμη είναι θαυμάσια!». Είναι μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να συναντήσει ερευνητές, να τους μιλήσει και να μάθει τι κάνουν για την κοινωνία, με διαδραστικό και συναρπαστικό τρόπο. Είναι μια εκδήλωση για όλους, όπου ανακαλύπτουμε τα εξαιρετικά έργα και τις επιπτώσεις τους στην καθημερινή ζωή. Η εκδήλωση διεγείρει το ενδιαφέρον για την επιστήμη και προκαλεί την περιέργεια στην έρευνα. Μέσα από πολλές δραστηριότητες που συνδυάζουν ψυχαγωγία και εκπαίδευση, προκαλεί τις επικοινωνιακές δεξιότητες των ερευνητών και φέρνει κοντά την επιστημονική κοινότητα στο ευρύ κοινό.

Για δύο ημέρες, ερευνητές που προέρχονται από όλη την Ευρώπη προσπαθούν να διαλύσουν στερεότυπα σχετικά με την έρευνα και τους ερευνητές, καθώς και να ενθαρρύνουν το ενδιαφέρον των νέων για μια σταδιοδρομία στην έρευνα. Εξηγούν τα ενδιαφέροντα έργα τους και τις επιπτώσεις τους στην καθημερινή ζωή και μοιράζονται το πάθος τους με παρουσιάσεις, δραστηριότητες και παιχνίδια.

Η δημόσια συζήτηση παραμένει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της εκδήλωσης. Ιδέες, πρωτοβουλίες, συνέργειες, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν με ανοιχτό τρόπο, επιτρέποντάς μας να έχουμε μια βαθύτερη άποψη για τον επιστημονικό κόσμο.

Το θέμα φετινό θέμα «Εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία» είναι ζωτικής σημασίας και χωρίς αμφιβολία θα φέρει νέες ιδέες και ορίζοντες ενώ θα προσεγγίζει τους πολίτες τους ερευνητές, την πολιτική και τους εμπειρογνώμονες.

Είχα μια θαυμάσια εμπειρία συναντώντας νέους ερευνητές, που μου εξήγησαν με πάθος το έργο και τα όνειρά τους. Νομίζω ότι αυτή η εκδήλωση τους έδωσε πρόσθετα κίνητρα για να συνεχίσουν το πολύ θετικό τους έργο.

Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω όλους τους ερευνητές που συμμετείχαν και ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουν το έργο τους. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση αυτής της μεγάλης εκδήλωσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το προσωπικό του Parlamentarium.”

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα