Παπαδημούλης: Δεν βγαίνουμε από τα μνημόνια για να ξεσαλώσουμε

“Είναι υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό να διατηρήσουμε υγιή και νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά για τα επόμενα χρόνια”, αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε σημερινή του συνέντευξη στον ρ/σ “Στο Κόκκινο”, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και σημειώνει:

“Με δυο λόγια, βγαίνουμε από τα μνημόνια, όχι για να ξεσαλώσουμε, να μοιράζουμε λεφτά που δεν υπάρχουν και να κάνουμε αυτά που έκαναν για χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οδηγώντας σε αυτή την οδυνηρή περιπέτεια και την τεράστια ταπείνωση τον ελληνικό λαό, αλλά για να θεμελιώσουμε και να εγγυηθούμε ότι η χώρα μας δεν θα ξαναπεράσει ποτέ κάτι ανάλογο. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για εμάς.

Μετά το μνημόνιο θα έχουμε την εποπτεία, που έχουν όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, συν τις προβλέψεις των κανονισμών 472 και 473, που αφορούν τις χώρες που ήταν σε μνημόνιο, αλλά βγήκαν από αυτό.

Ισχύουν ήδη για την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία. Φυσικά, εμείς έχουμε δανειστεί ως κράτος πολλά περισσότερα σε σχέση με αυτές τις τρεις χώρες, κι αν έχουμε μια συμφωνία και για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, προβλέπω ότι αυτή η συμφωνία θα έχει από την πλευρά μας την ανάληψη της δέσμευσης να διατηρήσουμε υγιή και νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά για τα επόμενα χρόνια.

Αλλά αυτό, κατά τη γνώμη μου, δεν χρειάζεται να είναι υποχρέωση έναντι τρίτων. Είναι υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό, γιατί είδαμε πού οδήγησαν τα ελλείμματα και τα χρέη, που προκάλεσαν λόγοι ψηφοθηρίας και τα σκάνδαλα των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στα χρόνια του δημοσιονομικού εκτροχιασμού”.

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο κ. Παπαδημούλης τονίζει, ότι “όπως όλα δείχνουν, προχωράμε στην ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ. Είναι η πρώτη αξιολόγηση στα χρόνια των μνημονίων, που κλείνει χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.

Έχουμε, πλέον, μπει στο κρίσιμο 1ο εξάμηνο του 2018, όπου πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Πρώτον, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, που είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός στην πορεία για την έξοδο από τα μνημόνια, ξεκινάει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, με τον περαιτέρω προσδιορισμό των μέτρων, που καταρχήν συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017” συνεχίζει ο κ. Παπαδημούλης και προσθέτει:

“Σε αυτό υπάρχει ήδη πρόοδος και αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο να ολοκληρωθεί αυτό το πακέτο. Αυτό θα ενισχύσει πολύ την εμπιστοσύνη για νέες επενδύσεις, αλλά θα βοηθήσει και στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Το δεύτερο που πρέπει να γίνει, είναι να δρομολογηθεί η δοκιμαστική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, ώστε να συνεχίσει να είναι πτωτική η καμπύλη των επιτοκίων και ταυτόχρονα να δημιουργούμε αυτό το αποθεματικό “μαξιλάρι”, που θα βοηθήσει την Ελλάδα μετά την έξοδο από τα μνημόνια, δίνοντάς της περαιτέρω σιγουριά στα επόμενα βήματα.

Τρίτον, θα πρέπει να τελειώσουμε, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο, και την 4η και τελευταία αξιολόγηση, που θα γίνει με καθεστώς μνημονίων.

Επόμενο, επίσης, βήμα, που προσωπικά θεωρώ και το πιο σημαντικό, είναι να ετοιμάσουμε, μέχρι τον Ιούνιο του 2018, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, το ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης για την περίοδο 2019-2023. Να διαμορφώσουμε δηλαδή, με ελληνικά χέρια και μυαλά, το πρόγραμμα για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Κάτι τέτοιο θα μας δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τον μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας που θα δώσει στην Ελλάδα η έξοδος από τα μνημόνια, αλλά και να θεμελιώσουμε σε στέρεο έδαφος, με υγιή δημόσια οικονομικά, τη μακροχρόνια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας”.

Ορισμένοι εγχώριοι κύκλοι θα ήθελαν η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι σε μνημόνιο

Ο κ. Παπαδημούλης απορρίπτει την άποψη της προληπτικής γραμμής πίστωσης και προσθέτει, ότι “μπορεί ορισμένοι εγχώριοι κύκλοι να την επιδιώκουν, αλλά εγώ δεν την βλέπω ως πρόταση που προωθείται από την Κομισιόν ή το Eurogroup ή την ΕΚΤ ή τον ESM”.

“Υπάρχουν ορισμένοι εγχώριοι κύκλοι που θα ήθελαν η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι σε μνημόνιο ή θα ήθελαν η κυβέρνηση Τσίπρα να υιοθετήσει ως γραμμή αυτό που επεδίωξε, στα τέλη του 2014, αλλά δεν τα κατάφερε η κυβέρνηση Σαμαρά” υπογραμμίζει και προθέτει:

“Εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε την έξοδο από τα μνημόνια και το αποθεματικό “μαξιλάρι”, που θα διασφαλίζει για ένα με ενάμιση χρόνο τα επόμενα βήματα, για να θεμελιώσουμε μία αναπτυσσόμενη Ελλάδα, στηριγμένη σε νοικοκυρεμένα, υγιή δημόσια οικονομικά.

Στην προεκλογική περίοδο για τις εκλογές του 2019 ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πετούν λεφτά από το παράθυρο, δεν θα μοιράζουν λεφτά που δεν υπάρχουν, αλλά θα πουν: “Όπως καταφέραμε επί δύο συνεχόμενες χρονιές, το 2016 και 2017, να έχουμε περίσσευμα και κοινωνικό μέρισμα, έτσι θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια, με σκοπό αυτή τη φορά να ενισχύουμε το κοινωνικό κράτος και το κοινωνικό μέρισμα να πηγαίνει όχι μόνο στους ασθενέστερους, αλλά και στους μεσαίους που υπερφορολογούνται, με ένα σχεδιασμένο, βήμα-βήμα, πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων”.

Τέλος, ο κ. Παπαδημούλης χαρακτηρίζει “ενδιαφέρουσες” τις προτάσεις για φορολογική εναρμόνιση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ που κατέθεσε η Κομισιόν και συμπληρώνει πως θα ακολουθήσει συζήτηση, όχι μόνο στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά κυρίως στο Συμβούλιο με τους υπουργούς Οικονομικών.

“Ο λόγος που γίνονται αυτές οι προτάσεις είναι γιατί μέσα από την πανσπερμία των εκατοντάδων διαφορετικών ρυθμίσεων για τα θέματα του ΦΠΑ, δημιουργείται και ένα τεράστιο έδαφος φορολογικής απάτης, εικονικών συναλλαγών, εξαιτίας του οποίου οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών χάνουν δεκάδες δισ. ευρώ, προς όφελος διάφορων επιτήδειων” τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και καταλήγει:

“Αυτός είναι ο πρώτος στόχος. Ο δεύτερος είναι να δοθούν στα κράτη-μέλη μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων, ώστε να ρυθμίσουν τα θέματά τους με τέτοιο τρόπο που να εξυπηρετηθούν και οι δικοί τους αναπτυξιακοί και δημοσιονομικοί στόχοι. Αλλά μέσα σε ένα πιο εναρμονισμένο πλαίσιο. Τρίτος στόχος είναι, μέσα από αυτούς τους ενιαίους κανόνες, να μπει ένα φρένο στο lobbying των ισχυρών κλάδων της οικονομίας, που επιδιώκουν ευνοϊκές γι’ αυτούς φορολογικές ρυθμίσεις, πιέζοντας τις διάφορες εθνικές κυβερνήσεις”.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα