Παπαδημούλης:Κάθε χρόνο χάνεται 1 τρισ. ευρώ στην ΕΕ λόγω φοροαποφυγής

αρχείο λήψης (3)Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής  ΕCΟΝ, στο πλαίσιο του Οικονομικού Διαλόγου και ανταλλαγής αποψεων με τον Πίτερ Κάζιμιρ, Υπουργό Οικονομικών της Σλοβακίας η οποία ανέλαβε την Προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

«Κύριε Κάζιμιρ, σας εύχομαι μία επιτυχημένη προεδρία στο εξάμηνο που ξεκίνησε, και θα ήθελα να σας ρωτήσω δυο πράγματα:

Αναφερθήκατε προηγουμένως στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Υπάρχουν υπολογισμοί που ανεβάζουν την απώλεια των κρατικών εσόδων για τα κράτη μέλη της ΕΕ, στο 1 τρις το χρόνο, λόγω των πρακτικών της φορολογικής απάτης.

Αυτό στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, επιβαρύνει τους συνεπείςφορολογουμένους και εμποδίζει και τα κράτη μέλη να ασκήσουν τη κοινωνική πολιτική που θέλουν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αφορμή τα Panama Papers, συγκρότησε μια εξεταστική επιτροπή. Για να ερευνήσει την υπόθεση και κυρίως να προτείνει πρακτικές φορολογικής εναρμόνισης που να επιτρέψουν τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.  Το ερώτημά μου είναι: Το Συμβούλιο θα συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Διότι πληροφορούμαι ότι σε επίπεδο υπηρεσιακό/τεχνικό, γίνονται κάποιες προσπάθειες συντονισμού των κρατών μελών, έτσι ώστε να περιοριστεί η παροχή πληροφοριών προς το Ευρωκοινοβούλιο και επομένως, ο ελεγκτικός του ρόλος.

Ως Συμβούλιο και ως Σλοβακική Προεδρία, θα συνεργαστείτε για να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή, ή θα βάλετε εμπόδια στην προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να κλείσει αυτή η “μαύρη τρύπα” της φορολογικής απάτης;

Η δεύτερή μου ερώτηση αφορά στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης. Η Ολλανδική Προεδρία, είχε θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της τον τρίτο πυλώνα, το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων,χωρίς την ολοκλήρωση του οποίου δεν υπάρχει τραπεζική ενοποίηση.

Και ολοένα περισσότεροι, ειδικότερα μετά το Brexit, λένε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις, γιατί αυτό θα δώσει μεγαλύτερη ασφάλεια στις οικονομίες μας και θα αντιμετωπίσει και τεράστιες ανισορροπίες ανάμεσα σε επιχειρήσεις – από τη μια χωρών που δανείζονται με επιτόκια πολλαπλάσια και από την άλλη χωρών που οι επιχειρήσεις τους δανείζονται με μηδενικά επιτόκια. Η ερώτησή μου είναι:

Το Συμβούλιο θα συνεργαστεί με την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο για την ολοκλήρωση του τρίτου πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης; Με βάση τους γραπτούς στόχους που κατέθεσε η Σλοβακική προεδρία γι’ αυτό το θέμα, στο οποίο δεν αναφερθήκατε κα ιδιαίτερα, μάλλον σκέφτεστε να παραπέμψετε το θέμα στις καλένδες».

Στη συνέχεια ο Πίτερ Κάζιμιρ, απάντησε στις δυο ερωτήσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:

Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής:

«(…) Δεν μπορεί να πετύχει κανείς την εθελοντική δήλωση των φορολογούμενων, αυτό είναι φυσιολογικό, διότι πάντα υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι έχουν κάποια συμφέροντα που, ας πούμε, δεν είναι και τόσο νόμιμα, που προηγούνται. Αλλά χωρίς γενική πάλη, δεν μπορείς να πετύχεις αποτελέσματα.

Έχει αλλάξει η ατμόσφαιρα μπορώ να σας πω, μετά τη συναίνεση που επετεύχθη στους G20. Πρέπει να εκτιμήσουμε το ρόλο που έπαιξε και ο ΟΟΣΑ, αλλά πρέπει να εκτιμήσουμε και αυτά που συνέβησαν εντός της ΕΕ τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Είχαμε συγκεκριμένα αποτελέσματα χτες στο Συμβούλιο. Εκ μέρους του Συμβουλίου υπέγραψα συμφωνία όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών για τα φορολογικά, με το Μονακό. Μπορούσατε να το φανταστείτε αυτό πριν από πέντε χρόνια; Εγώ όχι.

Άρα, βλέπουμε ότι υπάρχει μια σαφής, αμετάκλητη τάση -ελπίζω να είναι αμετάκλητη αυτή η κατεύθυνση που ακολουθείται- και σχετικά με αυτό, ο επιμερισμός των αρμοδιοτήτων είναι πάρα πολύ σημαντικός, αλλά ήδη αυτή η πάλη, βέβαια, είναι ακόμα πιο σημαντική για την επίτευξη του στόχου.

Το Συμβούλιο προσπαθεί να πετύχει θετική συνεργασία με όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής».

Για την ΕυρωπαΪκή Εγγύηση των Τραπεζικών Καταθέσεων (EDIS):

«Όσον αφορά το EDIS, ξεκίνησαν οι τεχνικές προσπάθειες και συζητήσεις όσον αφορά τον πρώτο πυλώνα της τραπεζικής ενώσεως, θα εξετάσουμε κάθε παράγραφο ξεχωριστά. Έχουν λήξει οι πολιτικές συζητήσεις, έχουν σταματήσει οι μάχες στα χαρακώματα ούτως ειπείν, και ξεκινά το νομοθετικό έργο τους επόμενους μήνες. Και αυτό είναι ένα βήμα προόδου».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα