Παπαδημούλης:Η πλειοψηφία της κοινωνίας θέλει δουλειές κι ανάπτυξη κι όχι αναμπουμπούλα και εκλογές

dfΜιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του Alpha 989 (Δ.Βερύκιο-Σ.Λάμπρου), οευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη αντιμετωπίζει κρίσεις και αναταράξεις και για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει φύγει από τα πρωτοσέλιδα. Αυτό είναι μεν καλό σημάδι, αλλά προϋποθέτει ότι θα έχουμε μυαλό στο κεφάλι μας, ώστε να παραμείνουμε μακριά από τα πρωτοσέλιδα και να γυρίσουμε σελίδα. Μετά από 6 χρόνια κρίσης, γίνεται ένα μεγάλο βήμα κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής σταθεροποίησης και δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία ως χώρα.

Η θέση Στουρνάρα, περί συγκεκριμενοποίησης της ελάφρυνσης του χρέους και χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων, βοηθά τη χώρα κι όχι την κυβέρνηση Τσίπρα

Χθες βγήκε στους «Financial Times» ο κ. Στουρνάρας και ζήτησε από τους δανειστές να σταματήσουν επιτέλους να αναβάλλουν τη συγκεκριμενοποίηση της ελάφρυνσης του χρέους, την οποία μας έχουν υποσχεθεί από το 2012, την έκαναν πιο συγκεκριμένη πριν από έναν μήνα και δεν χωρά άλλη αναβολή. Ζήτησε, επίσης, να δοθούν στην Ελλάδα μετά το 2018 πιο χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτή η θέση Στουρνάρα βοηθά τη χώρα κι όχι την κυβέρνηση Τσίπρα. Ενισχύει μεν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, αλλά επί της ουσίας βοηθάει τη χώρα. Αυτή ακριβώς η τοποθέτηση Στουρνάρα θα έπρεπε να συμπίπτει με τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη και να την στηρίζουν τόσο η ΝΔ όσο και τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, αντί να παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια με το κίνημα «Παραιτηθείτε».

Το κίνημα των «Παραιτηθείτε» θα ξεφουσκώσει γρήγορα, γιατί βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την πλειοψηφία της κοινωνίας, αλλά και γιατί του έχει δοθεί μεγαλύτερη σημασία από αυτή που του αξίζει

Οι «Παραιτηθείτε» είναι μια πρωτοβουλία με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά. Οργανώνεται από πρόσωπα που ανήκουν σε κόμματα και παριστάνουν τους ακομμάτιστους και εκφράζει το πιο δεξιό κομμάτι της εκ δεξιών αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση Τσίπρα -γι’ αυτό και βλέπετε να ενθουσιάζει τον Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης, ο άλλος αντιπρόεδρος, παίρνει αποστάσεις. Κατά τη γνώμη μου, το εν λόγω κίνημα θα ξεφουσκώσει γρήγορα, κυρίως γιατί βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την πλειοψηφία της κοινωνίας, που θέλει δουλειές κι ανάπτυξη κι όχι αναμπουμπούλα και εκλογές, και γιατί του έχει δοθεί μεγαλύτερη σημασία από αυτή που του αξίζει.

Αν στην Ισπανία οι Unidos Podemos, οι Σοσιαλιστές και μικρότερες δυνάμεις μπορέσουν να διαμορφώσουν μια πλειοψηφία αλλαγής, θα ήταν πολύ θετικό και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα

Στις 26 Ιουνίου γίνονται εκλογές στην Ισπανία. Εκεί η συνεργασία των Podemos με την Ενωμένη Αριστερά δείχνει μια ιδιαίτερα ανοδική δυναμική και φαίνεται ότι θα ανέβει ακόμη πιο ψηλά από τις προηγούμενες εκλογές. Το στοίχημα τώρα είναι να διαμορφωθεί, με πρώτη δύναμη τους Unidos Podemos, μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που να διώξει τον Ραχόι από την εξουσία. Γιατί εκεί το κόμμα του Ραχόι -το αδελφό κόμμα της ΝΔ- δεν ευθύνεται και δεν εμπλέκεται μόνο σε μία κακή οικονομική πολιτική, αλλά και σε πολλά σκάνδαλα και υποθέσεις διαφθοράς.

Σε αυτήν την περίπτωση, αν οι Unidos Podemos, οι Σοσιαλιστές και μικρότερες δυνάμεις μπορέσουν να διαμορφώσουν μια πλειοψηφία αλλαγής, θα ήταν πολύ θετικό και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Πέρσι τον Γενάρη ξεκινήσαμε μόνοι, στη συνέχεια είχαμε θετική εξέλιξη στην Πορτογαλία, αλλά η Ισπανία -αν αλλάξει ρότα- είναι η 5η οικονομία της Ευρώπης. Και χρειάζεται μία προοδευτική ανάσα η Ευρώπη από τον Νότο, γιατί δεν πηγαίνει καθόλου καλά, τη στιγμή που ανεβαίνει με δύναμη και το προσφυγικό και η ακροδεξιά, που έχει ατζέντα τη διάλυση της Ευρώπης. Έχουμε μια Ευρώπη που δεν δουλεύει και δεν αρέσει. Η σημαία που έχει σηκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ -και ευτυχώς παρά τις δυσκολίες μας, έχουμε ερείσματα, δεν είμαστε πλέον μόνοι- είναι σημαία αλλαγής της Ευρώπης, που θα έχει ένα πρόσωπο κοινωνικό και δημοκρατικό, που θα φροντίζει τον πολίτη κι όχι τον τραπεζίτη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα