Παπαδημητρίου: Ουσιαστική προστασία του αδύναμου οφειλέτη

Ο Δ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι η πώληση των «κόκκινων» δανείων στα funds γίνεται με πληρωμή τοις μετρητοίς

Την δημιουργία στρατηγικών κακοπληρωτών θα ενθάρρυνε η πρόταση για υποχρέωση της τράπεζας να προτείνει στον οφειλέτη εξαγορά του «κόκκινου» δανείου του με τους ίδιους όρους με τους οποίους αυτό αναμένεται να πωληθεί σε fund, τόνισε ο Δ. Παπαδημητρίου. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τριανταφυλλίδη, ο υπουργός Οικονομίας εξήγησε ότι η πρόταση αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς, αν ο οφειλέτης γνωρίζει από πριν ότι θα του γίνει πρόταση πριν πωληθεί το δάνειό του, τότε «γνωρίζει ότι είναι προς το συμφέρον του να μην πληρώσει».

Ο Δ. Παπαδημητρίου πρόσθεσε ακόμα ότι η πώληση των «κόκκινων» δανείων στα funds γίνεται με πληρωμή τοις μετρητοίς. Ο Δ. Παπαδημητρίου εξήγησε ότι αν ο οφειλέτης δεν διαθέτει το ποσό της οφειλής σε μετρητά, δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην πρόταση, ενώ αν διέθετε το οφειλόμενο ποσό σε μετρητά, τότε θα είχε πληρώσει τις δόσεις του δανείου. Ο Δ. Παπαδημητρίου παρατήρησε ακόμα ότι τα δάνεια δεν πωλούνται ξεχωριστά, αλλά έναντι ενός συνολικού τιμήματος για ένα μεγάλο πακέτο δανείων που κατά κανόνα περιλαμβάνει κι εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού

Παράλληλα, ο Δ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει πρωτοβουλίες για «ουσιαστική προστασία» του αδύναμου οφειλέτη, τόσο με τις προσπάθειες για εφαρμογή της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όσο και για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας που έχει ήδη προαναγγείλει ο πρωθυπουργός. Ο Αλ. Τριανταφυλλίδης επισήμανε την αναγκαιότητα η κυβέρνηση να απαντήσει στην «φάμπρικα φόβου, τρόμου και πανικού» που έχει στηθεί, είτε καλοπροαίρετα, είτε κακοπροαίρετα, σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα