Παπαδημητρίου:Δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο

590_b8b5f754d4f4e2fdc61536cdc7cfad72Τη βεβαιότητα πως δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο εξέφρασε ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης χαρακτήρισε «παραπλανητικό» το ερώτημα, τη δεδομένη χρονική στιγμή, περί παράλληλου νομίσματος, ενώ για τη στάση της Γερμανίας στο θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους υποστήριξε πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει εγκλωβιστεί στην παγίδα που ο ίδιος έχει χτίσει.

Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Παπαδημητρίου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει επιτυχώς και η χώρα θα μπορέσει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. «Το 2017 η χώρα θα έχει το πλεόνασμα που πρέπει να έχει» υποστήριξε, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα και πως δεν πρόκειται να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο.

Αναφορικά με παλαιότερες δηλώσεις του περί παράλληλου νομίσματος, ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε «παραπλανητικό» το ερώτημα τη δεδομένη χρονική στιγμή, τονίζοντας πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. Εξέφρασε, δε, την απορία του για τις ανακοινώσεις και τα σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το γεγονός ότι κινδυνολογούν.

Δήλωσε, επίσης, ότι το 2012 σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είχε προτείνει την έξοδο από το ευρώ, ενώ εκείνος τότε είχε δηλώσει πως κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα. Όμως τότε κανείς δεν αναφέρθηκε στις δηλώσεις μου, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε, ακόμη, ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα, γιατί μετά το Brexit έχουν αλλάξει οι κανόνες μέσα στη Γηραιά Ήπειρο και πολλές χώρες εμφανίζονται να έχουν φυγοκεντρικές τάσεις.

«Νομίζω πως για να δώσουν την πίστη στους Ευρωπαίους πολίτες πρέπει να αλλάξουν πολιτική και η επιστροφή της Ελλάδας θα τους βοηθήσει. Ίσως φαίνεται παράδοξο, αλλά υπάρχουν εκλογές σε Αυστρία, Γερμανία και Γαλλία και ίσως δούμε πολιτικές αλλαγές σε Αυστρία και Γαλλία» υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου, προσθέτοντας πως πρέπει και η Γερμανία να αλλάξει πολιτική.

Υποστήριξε, μάλιστα, πως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εγκλωβίστηκε στην παγίδα που ο ίδιος έχτισε σχετικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

«Πολλοί είπαν το αντίθετο από αυτό που είπε ο κ. Σόιμπλε (για συζήτηση για το χρέος μετά το τέλος του προγράμματος). Όλοι ξέρουν ότι ο κ. Σόιμπλε το είπε γιατί έχουν εκλογές το 2017 στη Γερμανία. Δεν μπορεί να βγει από την παγίδα που έχει χτίσει» είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που λέει ο κ. Μοσκοβισί είναι ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση. Αυτό λέμε και εμείς, δεν λέμε κάτι διαφορετικό», τόνισε με φόντο το Eurogroup της Δευτέρας.

«Νομίζω ότι μπορώ να προσφέρω, θα μας δώσει τη δυνατότητα αυτό που νομίζω να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. Αυτό που με γοήτευσε στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κοινωνικό του πρόγραμμα.  Ήξερε ότι το πρόγραμμα της λιτότητας δεν θα οδηγούσε σε ανάπτυξη», είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να καταπολεμήσει την διαφθορά. Κάτι που δεν είχαμε ακούσει ποτέ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», κατέληξε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα