Πανικός στους φοροφυγάδες-Παίρνουν μόνο 15 μέρες παράταση

Αναταραχή επικρατεί στα λογιστικά γραφεία που χειρίζονται υποθέσεις φορολογουμένων τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς κλπ, καθώς σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες δίνεται παράταση μόνο 2 εβδομάδων  για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων.

Πράγματι, η 15η Νοεμβρίου φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία ημέρα για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων που έχουν αποκρυβεί από την εφορία από φορολογούμενους που βρίσκονται στις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, όπως και για τους χιλιάδες άλλους, τα ονόματα των οποίων περιέχονται στις νέες λίστες που έφθασαν στο ΥΠΟΙΚ στα τέλη Σεπτεμβρίου και ήδη βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου καταθέτει σήμερα τροπολογία στη Βουλή, η οποία προβλέπει την παράταση της προθεσμίας, που έληξε στις 31 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου.

Η κα Παπανάτσιου θα τονίσει στη Βουλή ότι πρόκειται για την τελευταία παράταση που δίνεται (η 3η κατά σειρά), καθώς οι δανειστές κράτησαν απόλυτα αρνητική στάση για το θέμα και μόνο μετά την άσκηση ασφυκτικών πιέσεων από ελληνικής πλευράς, εξασφαλίστηκε αυτό το ολιγοήμερο περιθώριο.

Με την εξέλιξη αυτή, οι φορολογούμενοι που έχουν αποκρύψει εισοδήματα, από το 2001 και μετά, σε έτη τα οποία ακόμη δεν έχουν παραγραφεί, έχουν προθεσμία 14 ημερών για να κλείσουν τις εκκρεμότητες με ευνοϊκές προϋποθέσεις, διαφορετικά, εάν αποκαλυφθούν, θα αντιμετωπίσουν υψηλά πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Όπως έχει ήδη γράψει το indicator.gr. χιλιάδες ενδιαφερόμενοι επείγονται να κλείσουν τις εκκρεμότητες τους, γιατί τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς, σε CDs και USB, ή στους νέους καταλόγους που παρέλαβαν οι ελληνικές αρχές στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το τελικό ποσό που θα αποκαλυφθεί θα υπερβεί κατά υπολογισμούς τα 6 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας και τους πιο αισιόδοξους στόχους, ενώ οι φόροι θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ.

Με βάση την οριστική απόφαση για τους χρόνους παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων, η εφορία, ανάλογα με την υπόθεση, μπορεί να πάει πίσω στο χρόνο ως εξής:

-Για τις χρήσεις έως και το 2001 και μετά εφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση. Δηλαδή, όποιος δεν έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση ελέγχεται ακόμη και για 16 χρόνια πίσω.

– Για τις χρήσεις από το 2006 και μετά οι υποθέσεις θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα εφόσον υπάρχουν συμπληρωματικά στοιχεία. Μεταξύ των στοιχείων που θεωρούνται συμπληρωματικά είναι και οι λίστες (με cds, USB κ.λπ.) που έφτασαν σε γνώση του υπουργείου Οικονομικών, όπως οι περίφημες Λαγκάρντ, Μπόργιανς κλπ.

– Για τις υποθέσεις από το 2008 και μετά, η απόφαση προβλέπει πως θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα, εφόσον υπάρχει φοροδιαφυγή.

– Για τις χρήσεις από το 2011 και μετά όλες οι υποθέσεις ελέγχονται κανονικά, καθώς εμπίπτουν στην πενταετία από το χρόνο παραγραφής, που πλέον ισχύει ως γενικός κανόνας. Στις συγκεκριμένες υποθέσεις, ο έλεγχος θα εστιαστεί σε εκείνες του 2011 που κινδυνεύουν με παραγραφή στο τέλος του Δεκεμβρίου 2017 και κατόπιν σε εκείνες του 2012 κ.ο.κ.

Ποιοι είναι εκτεθειμένοι από τις λίστες

Όπως έχει γράψει το indicator.gr για τις γνωστές λίστες, ισχύουν τα ακόλουθα:

1. Στη «λίστα Λανγκάρντ» περιλαμβάνονται στοιχεία για 2.062 φυσικά και νομικά πρόσωπα με Ελληνική υπηκοότητα ή δηλωθείσα διεύθυνση στην Ελλάδα που εμφανίζονται να κατέχουν επενδυτικές μερίδες (τραπεζικούς λογαριασμούς η/ και λοιπά επενδυτικά προϊόντα) στην τράπεζα ΗSBC στη Γενεύη της Ελβετίας, για το χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο του 2005 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2007. Από τον έλεγχο εξαιρούνται μόνο όσοι έκαναν πράξεις στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2005, ενώ οι περισσότεροι, που μετέφεραν χρήματα από την 1-1-2006 έως και τον Φεβρουάριο του 2007 δεν θα αποφύγουν τον έλεγχο.

2. Στη «λίστα Μπόργιανς» περιλαμβάνονται στοιχεία για 10.588 περιπτώσεις Ελλήνων με καταθέσεις σε Ελβετική Τράπεζα, το συνολικό υπόλοιπο τον οποίων ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα για το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα για το 2008. Οι ευρισκόμενοι σε αυτή τη λίστα αυτή δεν αποφεύγουν τον έλεγχο, αφού όλες οι πράξεις έγιναν από το 2006 και μετά, σε χρόνο δηλαδή που δεν ισχύει η παραγραφή.

3. Στα 65 CDs που παρέλαβε το ΥΠΟΙΚ το 2013, περιλαμβάνονται στοιχεία για κινήσεις λογαριασμών 1.300.000 Ελλήνων φορολογουμένων σε τράπεζες του εσωτερικού, κατά την περίοδο από 1-1-2000 έως 8-6-2012. Οι κινήσεις αφορούν συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ ή εμβάσματα προς το εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ, τουλάχιστον σε ένα έτος της συγκεκριμένης περιόδου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα