Πανευρωπαϊκή συνεργασία για τη φορολόγηση των Airbnb ζητά ο Πιτσιλής

Στην κατάθεση πρότασης για πανευρωπαϊκή συνεργασία στο ζήτημα της άντλησης στοιχείων από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού τύπου Airbnb κατέθεσε σήμερα Τετάρτη ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.

Στο συνέδριο της ΑΑΔΕ που έχει ως θέμα «Με το βλέμμα στο 2025 – Στρατηγικός Διάλογος των Επικεφαλής των Φορολογικών Διοικήσεων της Ε.Ε.» εξετάζονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φορολογικές αρχές της ΕΕ. στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τη φορολογική συμμόρφωση, να καταπολεμήσουν τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή και να ενισχύσουν τη διαφάνεια και τη φορολογική δικαιοσύνη, σε ένα διεθνές περιβάλλον που μεταβάλλεται διαρκώς από τις δημογραφικές και κλιματικές αλλαγές, αλλά και από την ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας.

Ο κ. Πιτσιλής σύμφωνα με το insider.gr τόνισε πως εκτός από τις εθνικές και διμερείς προσπάθειες στο μέτωπο της φορολογίας, χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό φόρουμ, το οποίο θα βοηθήσει τις ηγεσίες των φορολογικών διοικήσεων να αντιμετωπίσουν μερικά από τα προβλήματα και τις προκλήσεις που έχουν από κοινού. Ως παράδειγμα έφερε τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαμοιρασμού τονίζοντας πως απαιτείται συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ ώστε να αποφευχθεί η απώλεια εσόδων από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

«Τα προβλήματα μεμονωμένα είναι μεγαλύτερα από τον καθένα από εμάς, αλλά όχι μεγαλύτερα από όλους εμάς μαζί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιλής.

Ειδικότερα, για τις δραστηριότητες που βασίζονται σε πλατφόρμες διαμοιρασμού στον τομέα της διαμονής ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ τόνισε: «Προσδιορίσαμε το πρόβλημα της απώλειας εσόδων, κυρίως λόγω της έλλειψης παροχής στοιχείων και αναφορών από τους κατόχους των πλατφορμών. Αναπτύσσουμε λύσεις σε εθνικό επίπεδο (στην Ελλάδα προσπαθούμε να έχουμε το ηλεκτρονικό μας μητρώο εισηγμένων ακινήτων μέχρι το τέλος του μήνα) και ταυτόχρονα διαπραγματευόμαστε και με τις πλατφόρμες σε εθνικό επίπεδο». Στην ίδια βάση προσέθεσε τα εξής: «Όλες αυτές οι παράλληλες δράσεις και διαπραγματεύσεις άσκησαν πίεση στις πλατφόρμες να συμφωνήσουν σε εθνικές προτάσεις. Φοβούμαι όμως ότι οι προσπάθειές μας θα παραμείνουν ελλιπείς, εφόσον δεν αποφασίσουμε για μια κοινή στρατηγική, για μια κοινή στάση και για μια κοινή νομική δράση που θα προστατεύει τις φορολογικές μας βάσεις».

Στο συνέδριο μετέχουν, μεταξύ άλλων, οι επικεφαλής των φορολογικών διοικήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Γενικός Διευθυντής Φορολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στέφεν Κούεστ.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα