Παναγιώτης Παυλόπουλος: Συντηρητική διολίσθηση η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων

Την ισχυρή αμφισβήτησή του στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, την οποία χαρακτηρίζει ως «μια σπασμωδική και συντηρητική αντίδραση του ευρωπαϊκού κατεστημένου, ώστε να αποτραπεί η παραπέρα αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit» εκφράζει ο Παναγιώτης Παυλόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου ΕΕ και Διεθνών Σχέσεων του πρωθυπουργού.

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κ. Παυλόπουλος υπογραμμίζει τους κινδύνους που εγκυμονούν για το μέλλον της ΕΕ, καθώς όπως αναφέρει «βιώνουμε καθημερινά τη συντηρητική διολίσθηση στην πραγματική Ευρώπη  a la carte, την οποία κανένας προοδευτικός πολίτης δεν μπορεί να αποδεχτεί».

Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τη θέση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την Ευρώπη των πολλαπλών επιλογών, αφήνει αιχμές για την ύπαρξη ανισοτήτων, αλλά και τη γερμανική ηγεμονία, που, όπως επισημαίνει, «δεν είναι θέμα αρχιτεκτονικής – είναι θέμα πολιτικής» και έχει ως όχημα το νεοφιλελευθερισμό. Επισημαίνει, επίσης, ότι οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης εστιάζουν, έστω και ρητορικά, στην αλλαγή της αρχιτεκτονικής, για να μην αλλάξουν οι πολιτικές.

Ο κ. Παυλόπουλος εισέρχεται και στην ουσία της διαπραγμάτευσης που έχει η Ελλάδα ενώπιόν της και απαντά στις διεργασίες που ήδη συντελούνται, ότι χωρίς την Ελλάδα, η όποια κοινή μεταναστευτική πολιτική θα είναι στον αέρα, ενώ σημειώνει ότι «η εμβάθυνση στην κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας, εφόσον υπήρχαν οι προϋποθέσεις, θα μας ενδιέφερε».

Στο επίκεντρο της ανάλυσης του κ. Παυλόπουλου, βρίσκεται η θέση ότι «αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αγκαλιάσει τους καινούργιους καιρούς όσες ταχύτητες και αν αλλάξει» και συνοψίζει τις κεντρικές πολιτικές θέσεις της κυβέρνησης ως εξής:
-Ναι στην Ευρώπη των πολλών επιλογών, όχι στη συντηρητική Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων.
-Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των συλλογικών γεωπολιτικών συμφερόντων της Ευρώπης, η οποία πρέπει να λειτουργήσει ως ενιαία γεωπολιτική οντότητα.
-Η Ευρώπη δεν μπορεί να ακολουθεί τις χώρες Visegrad.
-Νέα προοδευτική πλειοψηφία για την αλλαγή στην Ευρώπη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα