Παλαιστίνιος έφηβος σκοτώθηκε από τις σφαίρες ισραηλινών στρατιωτών, άλλοι 220 άνθρωποι τραυματίστηκαν

Ένας παλαιστίνιος έφηβος σκοτώθηκε την Παρασκευή από τις σφαίρες ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια επεισοδίων στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

 

Ο Οθμάν Ράμι Χάλες, 15 ετών, έπεσε νεκρός από σφαίρες ανατολικά της πόλης της Γάζας, ενώ άλλοι 220 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που έγιναν χθες στα σύνορα, δήλωσε ο Άσραφ αλ Κούντρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών σε βίαιες ταραχές σε πολλά σημεία κατά μήκος του φράκτη ασφαλείας», του τείχους το οποίο χωρίζει το Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Κατά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού χειροβομβίδες, αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, κοκτέιλ μολότοφ, λάστιχα στα οποία είχαν βάλει φωτιά και πέτρες ερρίφθησαν εναντίον ισραηλινών στρατιωτών. Ένας στρατιώτης τραυματίστηκε από μια χειροβομβίδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στρατιώτες αντέδρασαν «χρησιμοποιώντας μέσα καταστολής εξεγέρσεων και έριξαν αληθινές σφαίρες, βάσει των κανόνων εμπλοκής». Άνοιξαν πυρ σε μία περίπτωση για να αποτρέψουν μια απόπειρα παρείσφρησης στην ισραηλινή επικράτεια, σύμφωνα με το κείμενο.

Από την 30ή Μαρτίου, στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σε εξέλιξη μια γενικευμένη κινητοποίηση που οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής», με σκοπό να καταγγελθεί ο ισραηλινός αποκλεισμός του θύλακα και να διατρανωθεί το δικαίωμα της επιστροφής των Παλαιστίνιων στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν μετά την εγκαθίδρυση του κράτους του Ισραήλ και τον πρώτο ισραηλινοαραβικό πόλεμο, το 1948.

Τουλάχιστον 140 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις σφαίρες ισραηλινών στρατιωτών μέχρι σήμερα μετά την έναρξη της κινητοποίησης. Κανείς Ισραηλινός δεν έχει σκοτωθεί.

Αντιμέτωπη με διεθνή κατακραυγή για τη δυσανάλογη χρήση θανατηφόρας βίας, η κυβέρνηση του Ισραήλ διατείνεται ότι τα περισσότερα από τα θύματα ήταν εξτρεμιστές κι ότι ο στρατός της χώρας αποκρούει επιθέσεις και απόπειρες παρείσφρησης στην ισραηλινή επικράτεια στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα