Παλαιστίνη: Βίντεο «ξεσκεπάζουν» τα ψέματα του ισραηλινού στρατού

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα μια φωτογραφία η οποία αποδείκνυε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ότι οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις διαδηλώσεις των Παλαιστινίων στη Γάζα χρησιμοποιούνται, ίσως ηθελημένα, σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Όμως ένα βίντεο και η μαρτυρία ενός δημοσιογράφου που βρισκόταν στο σημείο παρουσιάζουν μια διαφορετική πραγματικότητα.

Στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποιούνται από τις 30 Μαρτίου μαζικές διαδηλώσεις Παλαιστινίων. Κάποιοι μάλιστα έρχονται αντιμέτωποι με τον θάνατο πλησιάζοντας τα σύνορα με το Ισραήλ για να ρίξουν βόμβες μολότοφ ή καιόμενα λάστιχα αυτοκινήτων εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών που βρίσκονται κατά μήκος του τείχους ασφαλείας.

Οι στρατιώτες από την πλευρά τους προσπαθούν να σταματήσουν τους διαδηλωτές με κάθε τρόπο, ακόμη και με πραγματικές σφαίρες.

Το Ισραήλ κατηγορεί το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τους άμαχους, τον ΟΗΕ και τον Τύπο για να καλύπτει τις ενέργειές της.

Συνολικά 34 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες ακόμη έχουν τραυματιστεί από τις 30 Μαρτίου. Μεταξύ τους και ένας δημοσιογράφος, ο οποίος φορούσε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, γιλέκο που έγραφε «ΤΥΠΟΣ» όταν τον χτύπησαν οι σφαίρες του ισραηλινού στρατού.

Η ένταση είναι οξυμένη και πάλι σήμερα, Παρασκευή, ημέρα προσευχής και αργίας για τους κατοίκους της Γάζας.

Στις 13 Απριλίου ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που έχει τραβηχτεί από μακριά και η οποία αποκαλύπτει, όπως ισχυρίζεται, ότι οι δημοσιογράφοι βρίσκονται επικίνδυνα κοντά με τους «τρομοκράτες».

Παρουσιάζει έναν δημοσιογράφο του AFP με την κάμερά του πάνω σε ένα τρίποδο ανάμεσα στους Παλαιστίνιους διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και ένας άνδρας με πατερίτσες. Στα πόδια τους ένας άλλος άνδρας που φορά την παλαιστινιακή μαντίλα τείνει το χέρι του προς το μέρος του Ισραήλ.

«Ένας τρομοκράτης που κρατά έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, την ώρα που δημοσιογράφοι και ένας ανάπηρος βρίσκονται ακριβώς πίσω του», ήταν η λεζάντα που χρησιμοποίησε ο ισραηλινός στρατός για τη φωτογραφία που ανήρτησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο στρατός του Ισραήλ βασίζεται σε αυτή τη λήψη για να «προειδοποιήσει τους ανθρώπους που είναι παρόντες σε μέρη όπου εκτυλίσσονται βίαια επεισόδια διότι τους χρησιμοποιούν για να καλύψουν τρομοκρατικές ενέργειες».

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβισάι Αντράι ανήρτησε στο Twitter αυτή τη φωτογραφία στους 190.000 ακόλουθούς του, μαζί με έναν φανταστικό διάλογο, υπονοώντας ότι ο Τύπος έχει αντι-ισραηλινή θέση.

«Έχω έρθει μόνος μου, αλλά βρέθηκα να με χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινη ασπίδα. Αν μου συμβεί κάτι, θα κατηγορήσουν το Ισραήλ», έγραψε ο Αντράι στο «συννεφάκι» πάνω από τον δημοσιογράφο του AFP.

Ωστόσο το βίντεο που τράβηξε ο δημοσιογράφος και τα στοιχεία που έδωσε παρουσιάζουν μια διαφορετική πραγματικότητα: Δείχνει έναν άνδρα που φορά την παλαιστινιακή μαντίλα να προσπαθεί μάταια να ανάψει ένα πυροτέχνημα, το οποίο δεν φαίνεται να αποτελεί κίνδυνο για τους Ισραηλινούς στρατιώτες που βρίσκονται μακριά. Τελικά δεν το κάνει.

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν τουλάχιστον 100 μέτρα μακριά από τους Ισραηλινούς στρατιώτες, τονίζει ο δημοσιογράφος. Συνηθισμένος να καλύπτει συγκρούσεις, εξήγησε ότι επέλεξε το σημείο αυτό για να στήσει την κάμερα ακριβώς διότι ήταν σε ασφαλή απόσταση από τον τοίχο.

Όταν ο ισραηλινός στρατός ρωτήθηκε τι ώθησε τον εκπρόσωπό του να υποθέσει ότι ένας δημοσιογράφος θα κατηγορούσε το Ισραήλ σε περίπτωση κάποιου περιστατικού, απάντησε ότι στόχος της φανταστικής συνομιλίας ήταν «να δείξουμε σε πόσο επικίνδυνες και περίπλοκες καταστάσεις εμπλέκονται δημοσιογράφοι και άμαχοι όταν αποφασίζουν να βρίσκονται σε μέρη όπου η οργάνωση Χαμάς οργανώνει βίαια επεισόδια».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα