“Παγκόσμιοι πρωταθλητές” των αποδόσεων τα ελληνικά ομόλογα τον Ιανουάριο

Τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως σημειώνουν τα ελληνικά 10ετή ομόλογα τον Ιανουάριο, τη στιγμή που αυτός ο μήνας ήταν ο χειρότερος του τελευταίου διαστήματος για τις αγορές ομολόγων της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Πιο αναλυτικά, οι αποδόσεις του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχουν υποχωρήσει κατά 41 μονάδες βάσης τον πρώτο μήνα του έτους, τη στιγμή που τα ομόλογα των υπόλοιπων χωρών στον κόσμο έχουν δει τις αποδόσεις τους να αυξάνονται, πλην των ισπανικών τα οποία σημειώνουν βελτίωση κατά 15 μ.β. Αξίζει να σημειώσουμε πως το τελευταίο 12μηνο η πτώση στις αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων ξεπερνά τις 400 μ.β.

Το μεγαλύτεροι “χτύπημα” διεθνώς τον μήνα Ιανουάριο έχουν δεχθεί τα αμερικάνικα Treasuries με τις αποδόσεις τους να εκτοξεύονται κατά 29 μ.β, ακολουθούμενα από τα βρετανικά 10ετή ομόλογα (+26 μ.β), τα 10ετή του Καναδά (+25 μ.β) και τα γερμανικά Bunds (+24 μ.β).

Τα γερμανικά 10ετή ομόλογα συγκεκριμένα, σημειώνουν τον χειρότερο μήνα τους από τον Οκτώβριο του 2016 βλέποντας την απόδοσή τους να σκαρφαλώνει στο 0,68%. Τα 10ετή των ΗΠΑ τα οποία αυτή την εβδομάδα άγγιξαν την υψηλότερη απόδοση από τον Απρίλιο του 2014, σημειώνουν τη χειρότερη επίδοσή τους από τον Οκτώβριο του 2016, αγγίζοντας το 2,7%.

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων διεθνώς αυτόν τον μήνα έρχεται σε ένα περιβάλλον ισχυρών οικονομικών στοιχείων, ενώ σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη ειδικότερα, ήρθε μετά τα σχόλια της ΕΚΤ τα οποία έδειξαν ότι το QE μπορεί να σταματήσει νωρίτερα παρά αργότερα από ό,τι υπολόγιζαν οι αγορές.

Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με τον ισχυρότερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας το 2017 και ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Κλαας Νοτ δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να τερματίσει το QE μετά τον Σεπτέμβριο.

“Αυτό στο οποίο αντιδρούν οι αγορές ομολόγων είναι το γεγονός ότι είμαστε στο ισχυρότερο αναπτυξιακό περιβάλλον που έχει σημειωθεί εδώ και πολύ καιρό”, όπως σημειώνει ο Seamus Mac Gorain, επικεφαλής της αγοράς σταθερού εισοδήματος στην JPMorgan Asset Management. “Αναμένουμε μια σημαντική αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων η οποία έχει αρχίσει να συμβαίνει πολύ πιο γρήγορα από ό, τι είχαν προβλέψει οι επενδυτές”, προσθέτει,

Σε ότι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, η βελτίωση δεν αφορά μόνο τους μακροπρόθεσμους τίτλους. Ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η βελτίωση στα 2ετή και τα 5ετή ομόλογα. Συγκεκριμένα η απόδοση του 2ετούς έχει υποχωρήσει πάνω από 24% μέσα σε αυτόν τον μήνα και η απόδοση του 5ετούς πάνω από 23%, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις εξελίξεις σχετικά με την επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές καθώς και την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το χρέος.

Μάλιστα, μέσα στον Ιανουάριο οι αποδόσεις του ελληνικού 2ετούς βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν βρεθεί ποτέ στην ιστορία τους, αγγίζοντας το 1,170%, με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να διαμορφώνεται κοντά στις 240 μ.β.

Πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά του 2,6% κινήθηκαν και οι αποδόσεις του ελληνικού 5ετούς ομολόγου και στο 2,685%, ενώ στο 3,658% και στα χαμηλά 12ετίας βρίσκονται οι αποδόσεις του 10ετούς, όταν μόλις πριν ακριβώς από έναν χρόνο άγγιζαν το 8%.

Και παρά το ράλι, τα funds εκτιμούν ότι τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά. Όπως σημείωσε στο Bloomberg o ο Giuseppe di Mino, διευθυντής της Amber Capital η οποία είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα πέρσι, “oι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών, αλλά ακόμα και τώρα το ελληνικό spread παραμένει σε υψηλά επίπεδα”. Όπως πρόσθεσε “Θα εξετάσουμε την συμμετοχή μας στη νέα έκδοση ελληνικών ομολόγων όταν αυτή πραγματοποιηθεί”.

capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα