«Παίζονται» οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις του Χίλτον

Ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών συνεχίζεται από τις 10.30 σήμερα το πρωί στο Χίλτον της Αθήνας με στόχο, χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις, να κλείσουν όλα τα ζητήματα τα οποία ακόμα βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Τη δήλωση αυτή έκανε αργά τη νύχτα του Σαββάτου κυβερνητικός παράγοντας που μετέχει των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον, χρησιμοποιώντας την έκφραση«γενικά πάει καλά, κανένας από τους θεσμούς δεν έχει έρθει με πρόθεση να καθυστερήσει».

Οι σημερινές συζητήσεις αναμένεται σύμφωνα με την ατζέντα να εστιαστούν στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, συγκεκριμένα στις συστάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, την πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) εκτός φαρμακείων, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων (μηχανικοί) κ.ά. Κατά την επεξεργασία των παραπάνω θεμάτων υπάρχει η διάχυτη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν σημεία τριβής, πολύ περισσότερο, ριζικής διαφωνίας.

Μετά από μία διακοπή των συνομιλιών προκειμένου οι δύο ομάδες να συσκεφθούν κατ’ ιδίαν,οι διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν μπαίνοντας για άλλη μία φορά στους δύσκολους τομείς του συνταξιοδοτικού και των «κόκκινων» δανείων.

Το περιεχόμενο των χθεσινών συζητήσεων

Η χθεσινοβραδυνή συνάντηση άρχισε στις 19.00 του Σαββάτου και ολοκληρώθηκε στις μία το πρωί.Σε πρώτη φάση συζητήθηκαν θέματα ιδιωτικοποιήσεων, με παρόντα, εκτός του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη για τις ΔΕΚΟ που είναι στην αρμοδιότητα του. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη κυβερνητική πηγή, μένουν προς διευθέτηση ένα σημείο που αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και ένα ζήτημα που σχετίζεται με το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Στη συνέχεια υπήρξε συνάντηση για τη φορολογική διοίκηση, με την παρουσία του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή. Υπήρξε συμφωνία σε όλα τα θέματα, καθώς έγινε συμβιβασμός και στο ζήτημα της παραγραφής παλαιών υποθέσεων, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ δίνει έμφαση στους ελέγχους σε νέες υποθέσεις.

Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν με τα ζητήματα των αγορών προϊόντων και των χρηματοοικονομικών. Υπήρξε συμφωνία στο θέμα της υλοποίησης της 3ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ενώ στα επενδυτικά αντίμετρα που θα λάβει η κυβέρνηση συζητείται η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 350 – 450 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα ο παραπάνω κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε λίγο μετά τη 01.00 τα ξημερώματα της Κυριακής ότι «κλείσαμε τα χρηματοοικονομικά πλην ενός θέματος. Στην φορολογική διοίκηση συμφωνήσαμε σε όλα και επιτεύχθηκε συμβιβασμός στο θέμα της παραγραφής παλαιών υποθέσεων που ζητούσε το ΔΝΤ».

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων η συζήτηση αν και πήγε καλά, τόνισε ο ίδιος, παραμένει ένα ανοιχτό θέμα όπως επίσης μια εκκρεμότητα παραμένει και ως προς το Υπερταμείο.

Παρόντες στην τελευταία ενότητα των διαπραγματεύσεων ήσαν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και Αλέξης Χαρίτσης, αντιστοίχως.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα