Πίστωση χρόνου ζητάει τώρα ο Ζάεφ λόγω αντιδράσεων

Πρόσθετο χρόνο, πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους, φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα ο Σκοπιανός ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ακόμη και σήμερα Κυριακή. Αιτία για την εξέλιξη αυτή αποτελούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των Σκοπίων και η επιθυμία του Σκοπιανού πρωθυπουργού να αποφύγει πάση θυσία την κατάρρευση των συνομιλιών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ θα πραγματοποιηθεί ίσως και σήμερα Κυριακή, με τον πρωθυπουργό της γείτονος να ζητάει να του δοθεί πρόσθετος χρόνος, τοποθετώντας τυχόν συμφωνία στο τέλος του έτους, καθώς αυτή τη στιγμή οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του είναι έντονες.

Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά δε φαίνεται να απορρίπτει μια αναβολή στις αποφάσεις, αλλά όχι πέραν του Σεπτεμβρίου. Ακόμη και με άμεση υπογραφή συμφωνίας ούτως η άλλως, το θέμα θα συνεχίσει να απασχολεί έως το φθινόπωρο, οπότε θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στη γείτονα.

Την αισιοδοξία του πάντως για συμφωνία στο ονοματολογικό εξέφρασε το Σάββατο ο Ζόραν Ζάεφ, επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για την επεξεργασία τεχνικών λεπτομερειών του πλαισίου συμφωνίας Κοτζιά – Ντιμιτρόφ. O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ διευκρίνισε ότι δεν είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά είναι έτοιμος να επικοινωνήσει μαζί του.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε στον ΣΚΑΪ για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό: «Για να είσαι εθνική Ελλάδος στο Σκοπιανό πρέπει να σε καλέσει ο προπονητής, εμάς ο προπονητής δεν μας καλεί, είχε κάνει μια συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη αφότου προηγουμένως είχε ξιφουλκήσει κατά της αντιπολίτευσης, είχε γίνει μια επαφή με τον κ. Κουμουτσάκο και μια τηλεφωνική επικοινωνία για το Ίλιντεν».

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη υπέρ μιας λύσης με σύνθετη ονομασία, erga omnes και αλλαγή συντάγματος – ναι σε λύση, αλλά όχι σε οποιαδήποτε λύση» σημείωσε από πλευράς της στον σταθμό μας η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στη θέση της Εκκλησίας για το Μακεδονικό ζήτημα αναφέρθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Αυλώνα όπου βρέθηκε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα