Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Κοϊβίστο

Ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Μάουνο Κοϊβίστο, πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 93 ετών, όπως ανακοινώθηκε από την προεδρία της χώρας.

Ήταν πρόεδρος της χώρας του από το 1982 έως το 1994 ενώ νωρίτερα είχε διατελέσει δύο φορές πρωθυπουργός, από το 1969 έως το 1970 και από το 1979 έως το 1982 και επί της προεδρίας του η Φινλανδία εγκατέλειψε το δόγμα της «ενεργούς ουδετερότητας» – με το οποίο διατηρούσε την ανεξαρτησία της διατηρώντας παράλληλα εκτεταμένο εμπόριο με τα μέλη του ΝΑΤΟ καθώς και εκείνα του Συμφώνου της Βαρσοβίας – και άρχισε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πιο εμβληματική μορφή στην σύγχρονη ιστορία της Φινλανδίας, έφυγε από την ζωή την Παρασκευή το βράδυ σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Ελσίνκι!

Η πολιτική σταδιοδρομία του Κοϊβίστο είχε σηματοδοτηθεί από τις ευαίσθητες διπλωματικές σχέσεις που έπρεπε να διατηρεί με τον απρόβλεπτο γείτονά του, τη Σοβιετική Ένωση και όταν το σοβιετικό καθεστώς κατέρρευσε το 1991, η απειλή ενός εμφυλίου πολέμου στη Ρωσία τον έκανε, όπως και άλλους φινλανδούς ηγέτες, να απαρνηθεί την ουδετερότητα της χώρα. Το Moto του ήταν το εξής: «Πρέπει να κρατάς αρκετά χαμηλό προφίλ ώστε να μην μπορεί ο εχθρός να σε χτυπήσει», έλεγε αναφερόμενος στη στρατηγική του.

Γόνος φτωχής οικογένειας, έμεινε ορφανός από μητέρα στα 10 του χρόνια και από πατέρα στα 15. Δούλεψε σε διάφορες δουλειές από ξυλουργός έως λιμενεργάτης πριν καταταγεί στο στρατό όπου υπηρέτησε ως αλεξιπτωτιστής.

Την βασική εκπαίδευση την τελείωσε σε μεγάλη ηλικία ενώ αργότερα ολοκλήρωσε πανεπιστημιακές σπουδές και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα «Τα εργατικά συνδικάτα και η εργοδοσία στο λιμάνι του Τουρκού».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα