Πέθανε ο αρνητής του Ολοκαυτώματος Ρομπέρ Φορισόν

Σε ηλικία 89 ετών πέθανε ο γνωστός Γάλλος αρνητής του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, Ρομπέρ Φορισόν. Πρώην καθηγητής λογοτεχνίας, είχε διωχθεί δικαστικά και καταδικαστεί για τις θέσεις του, οι οποίες είχαν προκαλέσει κύμα διαμαρτυρίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τον θάνατό του ανακοίνωσαν η αδελφή του και ο εκδότης του.

Πρώην καθηγητής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Λιόν, ο Ρομπέρ Φορισόν δημοσίευσε πολλά άρθρα και ένα βιβλίο το 1978, με το οποίο αμφισβητούσε τόσο τη γενοκτονία των Εβραίων όσο και την αυθεντικότητα του «Ημερολογίου της Άννας Φρανκ», προκαλώντας θύελλα οργισμένων διαμαρτυριών από τα θύματα του Ολοκαυτώματος και σε ολόκληρη τη γαλλική και την ευρωπαϊκή κοινωνία.

Ο Φορισόν υποστήριζε πως η γενοκτονία των Εβραίων από τους ναζί ήταν ένα ψέμα που είχε στόχο τον προσπορισμό πολεμικών αποζημιώσεων και πως οι εκτοπισμένοι είχαν πεθάνει από ασθένειες και υποσιτισμό.

Στήριζε τα επιχειρήματά του στη μελέτη αρχείων, που σύμφωνα με την ανάλυσή του αποδείκνυαν ότι Ολοκαύτωμα δεν υπήρξε ποτέ, αλλά και σε καταθέσεις υψηλόβαθμων ναζί αξιωματικών, όπως ο Ρούντολφ Ες, επικεφαλής των περιβόητων SS.

Μάλιστα είχε καταθέσει στο δικαστήριο υπέρ του Καναδο-Γερμανού αρνητή του Ολοκαυτώματος, Ερνστ Ζίντελ.

Το 1983, γαλλικό δικαστήριο του επέβαλε πρόστιμο για τη δήλωσή του ότι «ο Αδόλφος Χίτλερ ποτέ δεν διέταξε, ούτε επέτρεψε τον θάνατο ανθρώπων με κριτήριο τη φυλή ή το θρήσκευμά του», ενώ το 2007 έχασε μια δίκη εναντίον του Ρομπέρ Μπαντεντέρ, ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει «πλαστογράφο της Ιστορίας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα