Πάνω από 100.000 φορολογούμενοι στη ρύθμιση για τα αδήλωτα

Από εκπρόθεσμες δηλώσεις δωρεών προκειμένου να δικαιολογηθούν τραπεζικές καταθέσεις έως τροποποιητικές δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων και φορολογίας εισοδήματος. Στη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, η οποία έχει λάβει τη μορφή περαίωσης με ακριβό τίμημα όλοι οι καλοί χωράνε.

Οι αρχικές προσδοκίες για έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ δεν επιβεβαιώνονται. Στη δεδομένη συγκυρία όμως, μόνο απαρατήρητα δεν μπορούν να περάσουν τα 340 εκατ. ευρώ των βεβαιωμένων φόρων που έχει αποδώσει έως το τέλος Ιουλίου, η οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων. Σαφής εικόνα για τα έσοδα τα οποία έχουν ήδη εισπραχθεί δεν υπάρχει καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας εντάσσουν την εξόφληση των πρόσθετων φόρων, στη ρύθμιση των 12 δόσεων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι έως το τέλος Ιουλίου 88.000 φορολογούμενοι (έχουν ξεπεράσει πλέον τους 100.000) είχαν προσέλθει και είχαν ολοκληρώσει τις διαδικασίες οικειοθελούς αποκάλυψης, με τη συνολική φορολογητέα ύλη στα 4,3 δισ. ευρώ.

Ένα μήνα νωρίτερα, τα αντίστοιχα μεγέθη αφορούσαν 53.000 ΑΦΜ με βεβαίωση πρόσθετων φόρων 316 εκατ. ευρώ και φορολογητέα ύλη 3,671 δισ. ευρώ.

Η ρύθμιση, μετά την παράταση της προθεσμίας η οποία είχε δοθεί τον Μάιο εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου και στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση.

Ούτως ή άλλως την κατάσταση έχει περιπλέξει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με το χρόνο παραγραφής φορολογικών παραβάσεων και πολλές από τις υποθέσεις αφορούν σε χρόνο πέραν της πενταετίας.

Σύμφωνα πάντως με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η οποία είδε το φως της δημοσιότητας τον Ιούλιο, όσοι φορολογούμενοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση, δεν μπορούν να γλιτώσουν τα ποσά που βεβαιώθηκαν ακόμα και εάν δεν τα έχουν καταβάλλει ακόμα δεδομένου ότι προσήλθαν οικειοθελώς και η υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων αποτελεί εκτελεστό τίτλο για το Δημόσιο.

Χιλιάδες από τους φορολογούμενους οι οποίοι έσπευσαν στις εφορίες, δεν προσήλθαν ακριβώς οικειοθελώς , καθώς είχαν νωρίτερα εντοπιστεί από τους ελεγκτές ως ύποπτοι για αδικαιολόγητη προσαύξηση καταθέσεων.

Αν στην περίπτωσή τους, εκτός από καπνός υπήρχε και φωτιά, η αξιοποίηση της ρύθμισης οδηγεί σε χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση έναντι της πλήρους απώλειας του κεφαλαίου τους (φόροι πρόστιμα και προσαυξήσεις σε τέτοιες περιπτώσεις οδηγούν σε επιβάρυνση έως και 120% των κεφαλαίων που δεν φορολογήθηκαν) αλλά και απαλλαγή από ποινικές κυρώσεις.

Υπάρχουν βέβαια και χιλιάδες περιπτώσεις όπου οι δηλώσεις οι οποίες υποβάλλονται έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα και η υποβολή τους απλώς φέρνει απαλλαγή από το πρόστιμο των 100 ευρώ.

euro2day.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα