Πάνω από τις 710 μονάδες το ΧΑ

Τελικά πάνω από 710 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφήνοντας όμως με πολλά ερωτηματικά την αγορά για τις προοπτικές που θα υπάρξουν από την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και για τις αντοχές που θα έχει η σημερινή αντίδραση.

Άνοδος και επαναφορά πάνω από τις 710 μονάδες για το ΧΑΕιδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,58% στις 712,46 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 700,11 μονάδων (-0,18%) και 714,23 μον. (+1,84%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 71,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 91,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 7,9 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,81%, στις 1.863,87 μονάδες, ενώ στο +0,85% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 974,17 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 4,44% στις 641,43 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 2,95%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,27%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 7,18%.

Από… 40 κύματα πέρασε σήμερα το ΧΑ, το οποίο εμφάνισε έντονη νευρικότητα έως το κλείσιμο των παραγώγων περί τις 14:00. Οι περισσότεροι τίτλοι μέχρι εκείνη την ώρα δέχονται ιδιαίτερες πιέσεις, με τον γενικό δείκτη να “ακουμπά” ακόμη και το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.

Με τη λήξη όμως των παραγώγων οι αγοραστές αναθάρρησαν, προσπαθώντας να ανακτήσουν την ασφάλεια των 710 μονάδων και να θέσουν τις βάσεις για καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά στην ερχόμενη εβδομάδα. Με τη βοήθεια μάλιστα των τραπεζικών κυρίως τίτλων, η αγορά κατάφερε το κλείσιμο πάνω από τα ζητούμενα επίπεδα.

Ωστόσο, ο γενικός δείκτης παρέμεινε σε χαμηλά σχεδόν 7μήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/4 (697,32 μονάδες). Εκτός των 710 μονάδων, κύριο ζητούμενο είναι η κίνηση υψηλότερα των 727 – 732 μονάδων. Σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές, κλείσιμο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, θα αναγκάσει τους αναλυτές να αναζητήσουν στηρίξεις προς τις 640 μονάδες. Για την αποκατάσταση της βαριά τραυματισμένης εικόνας του FTSE 25 απαιτούνται κλεισίματα υψηλότερα των 1.911 μονάδων.

Βέβαια, αυτό το “στοίχημα” δεν μπορεί να επιτευχθεί εν μέσω έλλειψης υποστηρικτικής ειδησεογραφίας και εξελίξεων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς την αλλαγή του κλίματος. Αν και η αγορά συμφωνεί ότι το πρόσφατο sell off είχε πολλά στοιχεία υπερβολής, τα μέτωπα που “ταλαιπωρούν” ιδίως τον τραπεζικό κλάδο να παραμένουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν την πρόσφατη βίαιη πτώση.

Εκτός από τις “τεχνικές” κινήσεις στο ταμπλό, η αγορά τώρα αναμένει την άφιξη των θεσμών που αναμένεται να γίνει αμέσως μετά το EuroWorking Group της 27ης Νοεμβρίου. Ο στόχος για μια συμφωνία για την γ’ αξιολόγηση έως τις 4 Δεκεμβρίου παραμένει, ώστε μετά να γίνουν οι αναγκαίες εφαρμοστικές διατάξεις που αυτή τη φορά δεν θα είναι τόσο νόμοι (αν και χρειάζονται όπως για παράδειγμα στο πεδίο του εργασιακού), αλλά εφαρμογή προαπαιτούμενων κάτι που θεωρείται διαχειριστικά δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο.

Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή της Εθνικής σημείωσε άλμα 6,19%, έχοντας μάλιστα διακινήσει 61,6 εκατ. τεμάχια, από τα 91,5 εκατ. όλης της αγοράς, με την Eurobank να ακολουθεί με το δικό της +5,26% και την Attica Bank με το δικό της +4,35%. Άνω του 3% τα κέρδη σε Πειραιώς, Σαράντης, ΕΧΑΕ και Λάμδα, ενώ με κλείσιμο ανώτερο του +2% ολοκλήρωσαν οι Alpha Bank, Τιτάν, Folli Follie, Jumbo, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ.

Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Βιοχαλκο, Grivalia, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΕΕ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλής και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή ο ΑΔΜΗΕ, με τον Μυτιληναίο να κλείνει τελικά με απώλειες 0,44% και την Motor Oil στο -1,55%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα