Ο όμιλος Τιτάν «χτίζει» νέα έδρα στις Βρυξέλλες

Τον δρόμο άλλων μεγάλων βιομηχανικών ομίλων, όπως η Βιοχάλκο και η Coca Cola Hellenic, που μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό, ακολουθεί ο όμιλος Τιτάν με την απόφασή του να ιδρύσει την Titan Cement International S.A., βελγική ανώνυμη εταιρεία με καταστατική έδρα στις Βρυξέλλες, η οποία θα εισαχθεί στο Euronext Βρυξελλών με παράλληλη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Euronext Παρισίων.  Η απόφαση της Τιτάν δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς τα τελευταία χρόνια η διοίκησή της είχε καταστήσει σαφές ότι αναζητά τρόπους για να αποκτήσει ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της στην αγορά που δραστηριοποιείται.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ η νεοϊδρυθείσα Titan Cement International -η οποία προς το παρόν έχει ως μετόχους μέλη της οικογένειας που ίδρυσε την Τιτάν το 1911- υποβάλλει προαιρετική δημόσια πρόταση ανταλλαγής των κοινών και προνομιούχων μετοχών της Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν με νέες μετοχές της International. Η τιμή ανά μετοχή ορίζεται σε 3,45 ευρώ και η σχέση ανταλλαγής μία προς μία. Η Titan Cement International θα υποβάλει αίτηση στο Euronext Βρυξελλών, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την πρωτογενή εισαγωγή προς διαπραγμάτευση όλων των μετοχών της, συμπεριλαμβανομένων των Μετοχών του Ανταλλάγματος, καθώς και αίτηση για τη δευτερογενή εισαγωγή προς διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών και το Euronext Παρισίων.

Οι σημερινοί μέτοχοι της Τιτάν, Ανδρέας Κανελλόπουλος, Λεωνίδας Κανελλόπουλος, Νέλλος-Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Τάκης-Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Παύλος Κανελλόπουλος, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου και Ελένη Παπαλεξοπούλου ίδρυσαν και κατέχουν μέχρι σήμερα συνολικά το 100% του μ/κτης Titan Cement International, ενώ κατέχουν περίπου 23,16% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Τιτάν και δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 18,60% του συνόλου.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις το Δ.Σ.  της Τιτάν έχει τοποθετηθεί θετικά απέναντι στην πρόταση της Titan Cement International S.A. και κατ’ αρχήν την υποστηρίζει, καθώς, όπως σημειώνει: Αντικατοπτρίζει και ενισχύει τον διεθνή χαρακτήρα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου. Εισάγει τον Όμιλο σε μεγάλο διεθνές χρηματιστήριο, που θα του προσφέρει πρόσβαση σε ευρύτερη βάση επενδυτών, ενισχύοντας τη ρευστότητα των μετοχών του και διευρύνει τις πηγές άντλησης κεφαλαίων βελτιώνοντας την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και το διεθνές τραπεζικό σύστημα, με πιο ανταγωνιστικό κόστος δανεισμού.

Με ιστορία 116 χρόνων, ο Όμιλος Τιτάν αποτελεί σήμερα μια πολυεθνική δύναμη, με δραστηριότητα σε 14 χώρες, σε 5 ηπείρους.

Η θυγατρική

Με την ολοκλήρωση της πρότασης κατόπιν της λήψεως των απαιτούμενων ρυθμιστικών εγκρίσεων και της αποδοχής της από τους μετόχους της Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν, επιδιώκεται περαιτέρω η Titan Cement International S.A. να καταστεί η άμεσα μητρική εταιρεία της Τιτάν και η απώτατη μητρική εταιρεία του Ομίλου.
Όπως τονίζεται, η παρουσία του Ομίλου στην Ελλάδα θα παραμείνει αμετάβλητη με δεδομένη τη διατήρηση της τοπικής παραγωγής και δεν θα υπάρξει επίπτωση στις τοπικές θέσεις εργασίας.

Εξωστρέφεια

Σχολιάζοντας την απόφαση της εταιρείας ο κ. Τάκης Αράπογλου, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τιτάν, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Διατηρούμε στις άμεσες προτεραιότητές μας τη γεωγραφική διαφοροποίηση και την ενίσχυση της επιχειρηματικής θέσης του ομίλου, καθώς και τη συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του. Η προτεινόμενη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών, με παράλληλη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Euronext Παρισίων, αποτελεί έναν ακόμα σταθμό αυτής της εξωστρεφούς πορείας του ομίλου. Μια στρατηγική κίνηση περαιτέρω ενίσχυσης της διεθνούς δυναμικής του Ομίλου ΤΙΤΑΝ η οποία αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ανταγωνιστικότητα και στη μελλοντική ανάπτυξή του».

 

 

 

Naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα