Ο Χάρης Θεοχάρης στη Μόρια της Λέσβου

Στο Κέντρο Φιλοξενίας της Μόριας βρέθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Λέσβο.

5.000 άνθρωποι διαβιούν κάτω από απάνθρωπες και τραγικές συνθήκες. Παιδιά ασυνόδευτα, παιδιά νεογέννητα, γυναίκες μόνες και ευάλωτες, άνθρωποι που έχουν χάσει τις οικογένειές τους προσπαθούν να επιβιώσουν κόντρα στις κακές καιρικές συνθήκες και τις ανεπαρκείς υποδομές.

Δομές που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να φιλοξενούν πολύ λιγότερους ανθρώπους, καλούνται να σηκώσουν το βάρος χιλιάδων ψυχών.

Άνθρωποι που ζουν σε αντίσκηνα, που προσπαθούν να ζεσταθούν καίγοντας ξύλα, που στερούνται στοιχειώδη αγαθά περιμένουν ακόμα και ένα χρόνο μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία ασύλου.

Οι υπεύθυνοι της δομής, οι γιατροί, οι οργανώσεις, οι εθελοντές στέκονται αρωγοί σε αυτό το τιτάνιο έργο πολλές φορές χωρίς φάρμακα, χωρίς αναλώσιμα, χωρίς τις αναγκαίες υποδομές.

Η Λέσβος φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ υπό κανονικές συνθήκες και με τις υπάρχουσες δομές θα έπρεπε να φιλοξενεί 3.500 άτομα.

“Πρέπει οι διαδικασίες ασύλου να ολοκληρώνονται σε εβδομάδες, όχι σε μήνες ή σε χρόνια, και όσοι παίρνουν άσυλο να μπαίνουν σε μια διαδικασία ενσωμάτωσης, η οποία θα είναι λειτουργική”, τόνισε ο κ. Θεοχάρης.

Πρόσθεσε δε ότι “η Ευρώπη ακόμα και αν θέλει να κλείσει τα σύνορά της πρέπει να αποδεχθεί την ευρωπαϊκότητα του προβλήματος και να στηρίξει την Ελλάδα με πόρους, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό”.

Νωρίτερα το πρωί, μετά τη συνάντησή του με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο κ. Θεοχάρης παρατήρησε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πιεστική και για τους κατοίκους. «Η κρίση του μεταναστευτικού παίρνει δομικά χαρακτηριστικά και έχει επιπτώσεις. Η αποεπένδυση είναι φανερή. Οι αναπτυξιακοί νόμοι και οι δράσεις που ανοίγει η Περιφέρεια για επενδύσεις βρίσκουν όλο και μικρότερη ανταπόκριση. Το μεταναστευτικό είναι θέμα στο οποίο απαιτείται πολιτική συναίνεση. Πρέπει να λυθεί χωρίς αρνητική δημοσιότητα».

Ο κ. Θεοχάρης συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο της Λέσβου κ. Σπύρο Γαληνό, με τον οποίο συζήτησαν τόσο για το μεταναστευτικό όσο και για άλλα ζητήματα του νησιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα