Ο Τραμπ “βυθίζει” τις ασιατικές αγορές

Οι κινεζικές αγορές ηγούνται των απωλειών στην Ασία την Τρίτη, μετά την απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, με “όπλο” τους δασμούς.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ζήτησε από τον ύπατο εκπρόσωπο Εμπορίουd της χώρας του να προσδιορίσει κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων προκειμένου να τους επιβληθούν επιπλέον δασμοί ύψους 10%. Οι συγκεκριμένοι δασμοί θα επιβληθούν στον βαθμό που το Πεκίνο δεν θα διαφοροποιήσει τις εμπορικές πρακτικές του, οι οποίες κρίνονται αθέμιτες από την Ουάσινγκτον, όπως ανέφερε ο κ. Τραμπ.

Η Κίνα απάντησε ότι θα λάβει αντίμετρα εάν οι ΗΠΑ κάνουν πράξη τις απειλές τους. Ο δείκτης Shanghai σημειώνει “βουτιά” 108,42 μονάδων (-3,57%), με τον μικρότερο δείκτη Shenzhen να βυθίζεται ακόμη περισσότερο, κατά 440 μονάδες (-4,43%). Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ακολουθεί με απώλειες 853 μονάδων (-2,79%).

Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε πτώση 391,83 μονάδων (-1,73%), ενώ ο νοτιοκορεατικός Kospi κινείται καθοδικά κατά 38,75 μονάδες (-1,63%). Οριακή πτώση 2 μονάδων (-0,03%) σημείωσε ο αυστραλιανός S&P/ASX 200.

Η πιθανότητα κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη φαίνεται να προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές.

“Οι απειλές θα επηρεάσουν τις αγορές, προφανώς… Ωστόσο καμία πλευρά δεν έχει ακόμη επιβάλει πραγματικά σοβαρούς δασμούς ώστε να μπορεί να μιλήσει κανείς για εμπορικό πόλεμο σε εξέλιξη”, σημειώνει ο Derek Scissors, οικονομικός αναλυτής Ασίας του American Enterprise Institute.

Στα επιχειρηματικά νέα, η ιαπωνική Fujifilm Holdings μήνυσε την Xerox τη Δευτέρα ζητώντας αποζημίωση άνω του 1 δισ. Δολαρίων, μετά την απόρριψη από την δεύτερη μιας συγχώνευσης η οποία είχε προταθεί τον Μάιο. Οι μετοχές της Fujifilm σημειώνουν πτώση της τάξης του 1,56%.

Οι μετοχές της κινεζικής ZTE βυθίζονται κατά 20% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, μετά από απόφαση της Γερουσίας, άνω σώματος του Κογκρέσου των ΗΠΑ,  που επηρεάζει τη συμφωνία που πέτυχε η εταιρεία για να συνεχίσει τη δραστηριότητά της στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συνεργασία της με αμερικανικές επιχειρήσεις.

Ισχυρή πτωτική τάση δείχνουν οι μετοχές των εταιρειών – προμηθευτών της Apple. Η κατασκευάστρια καμερών για iPhone, σημειώνει πτώση 10% στο Χονγκ Κονγκ, κάνοντας αρνητικό ρεκόρ, ενώ η κατασκευάστρια φακών Sunny Optical κινείται αρνητικά κατά 4.4%. Η δε μετοχή της AAC Technologies σημειώνει πτώση 2,8%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα