Ο Τραμπ απέλυσε τον Τίλερσον – Προσλαμβάνει τον διευθυντή της CIA Μάικ Πόμπεο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την απομάκρυνση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Ρεξ Τίλερσον και την αντικατάστασή του με τον μέχρι σήμερα διευθυντή της CIA Μάικ Πόμπεο.

Η σχέση του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχαν περάσει διάφορες διακυμάνσεις από την ανάληψη της εξουσίας από τον Ντ. Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2017.

Το καλοκαίρι του 2017, είχαν υπάρξει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο κ. Τίλερσον είχε αποκαλέσει σε ιδιωτική συζήτηση τον πρόεδρο των ΗΠΑ «ηλίθιο».

Διαφορές είχαν διαφανεί και στον χειρισμό της κρίσης στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας – Κατάρ, όταν ο κ. Τραμπ είχε στηρίξει τη γραμμή του Ριάντ, ενώ ο Ρεξ Τίλερσον είχε σταθεί λιγότερο επιθετικός και προσπαθούσε να βρει γραμμή επικοινωνίας με τη Ντόχα.

Για τη θέση του κ. Πόμπεο, ο κ. Τραμπ προτείνει στη Γερουσία τον διορισμό της Τζίνα Χάσπελ, η οποία, εάν εγκριθεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA). Μέχρι σήμερα, η κ. Χάσπελ ήταν υποδιευθύντρια της υπηρεσίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα