Site icon The Indicator

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «ΝΑΙ» στους νέους

Επανασύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με πιο νεανικά ακροατήρια που σήμερα κρατούν αποστάσεις από την κυβέρνηση και δεν εντοπίζονται από τα «ραντάρ» των δημοσκοπήσεων επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας.

 Και το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές αναμένεται να σηματοδοτήσει τη στροφή της κυβέρνησης στις πιο παραγωγικές ηλικίες, που έχουν υποστεί σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Το ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του κόμματος με τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες που πλήττονται από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και συγχρόνως να ανακόψει σε μεγάλο βαθμό τη ροή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η κεντρική δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 τροφοδοτήθηκε από τις μικρότερες ηλικίες, οι οποίες ωστόσο με βάση και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν πως έχουν κλονιστεί από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στο Μαξίμου πιστεύουν πως ο βασικός κορμός των ψηφοφόρων των εκλογικών επιτυχιών του ΣΥΡΙΖΑ και της επικράτησης του «όχι» στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015 στην παρούσα φάση δεν αποτυπώνεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, καθώς τηρεί μια στάση αναμονής περιμένοντας να κρίνει την κυβέρνηση την κατάλληλη στιγμή.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τα νεανικά τμήματα της κοινωνίας, αυξάνοντας τον δείκτη αισιοδοξίας σε ομάδες που αισθάνονται πλέον ότι δεν έχουν προοπτική και ελπίδα. Και συγχρόνως να δημιουργήσει συνθήκες ελπίδας στους νέους ψηφοφόρους που θα ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα στην ηλικία των 17. Στις συσκέψεις που έχουν γίνει στο Μαξίμου έχουν καταλήξει πως η συμφωνία με τους δανειστές, η οποία προβλέπει νέες περικοπές στις συντάξεις, θα προκαλέσει ρήγματα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους πολίτες που ανήκουν στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Παρότι τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν πρώτη κυβερνητική επιλογή η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων από την υπεραπόδοση των στόχων με τη χορήγηση της έκτακτης 13ης σύνταξης.

Ομως πλέον, εξηγούν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, στόχος της κυβέρνησης είναι και η προστασία των νεότερων πολιτών και η αντιστροφή της πραγματικότητας που θέλει τους συνταξιούχους γονείς να συντηρούν τα ενήλικα παιδιά τους.

Στις συζητήσεις που έγιναν στο περιθώριο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τα περισσότερα στελέχη και μέλη του οργάνου επέμειναν στην αναγκαιότητα η κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης να ανανεώσει τις σχέσεις της με τους «παραδοσιακούς» ψηφοφόρους της, δημιουργώντας πρωτίστως ένα πιο φιλικό εργασιακό περιβάλλον.

Στήριξη
Αυτή η αναγκαιότητα καταγράφηκε άλλωστε και στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα που έκανε λόγο για στήριξη της «πλήρους και αξιοπρεπούς απασχόλησης», ενώ υπερτονίστηκε στην παρέμβασή του στο συνέδριο της Νεολαίας του κόμματος. Εκεί ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τα στοιχεία του Μαρτίου του 2017 που δείχνουν πως η ανεργία έχει μειωθεί κατά τέσσερις μονάδες και ότι το ισοζύγιο προσλήψεων ? αποχωρήσεων για τον συγκεκριμένο μήνα είναι θετικό κατά 38.517 θέσεις εργασίας.

Ομως όπως παραδέχονται κυβερνητικές πηγές, «δεν αρκούν οι στατιστικές», αφού το μείζον είναι να βελτιωθούν οι όροι εργασίας.

Στο συνέδριο της Νεολαίας ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το νέο Ταμείο που αφορά στις επενδύσεις στην έρευνα και το οποίο θα βοηθά ώστε οι καινοτόμες επιστημονικές ιδέες να μετατρέπονται σε επιχειρήσεις. Επίσης θα ενισχύει τις μικρές επιχειρήσεις και ακολούθως θα τις δικτυώνει μεταξύ τους παρέχοντάς τους πρόσβαση στο επενδυτικό, επιχειρηματικό και ερευνητικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης με πιο νεανικά στρώματα η κυβέρνηση θα προσφέρει από τον Σεπτέμβριο δωρεάν συνδέσεις Ιντερνετ στους πρωτοετείς φοιτητές, διατηρώντας συγχρόνως ενεργό το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων με τα μαζικά μέσα μεταφοράς στην Αθήνα. Παράλληλα, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για τη θητεία των στρατευμένων δίνοντας τη δυνατότητα στους γιατρούς να κάνουν το αγροτικό τους ενώ υπηρετούν, σε δικηγόρους και μηχανικούς να προσφέρουν έργο που θα πιστοποιείται ως προϋπηρεσία και αξιοποιώντας νέους επιστήμονες στην αμυντική βιομηχανία. Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζονται αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια που δεν θα στηρίζεται στη βαθμοθηρία και στα φροντιστήρια, αλλά και η επιδότηση ενοικίων για νέους.

Πηγή: ethnos.gr

Exit mobile version