Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας μίλησε με τον Κασόγκι λίγο πριν το φόνο

Νέες αποκαλύψεις στην πολύκροτη υπόθεση Κασόγκι, ενώ αρχικά αρνούμενη τον θάνατό του η Σαουδική Αραβία αλλάζει την εξήγησή της για τη δολοφονία του αντιφρονούντος δημοσιογράφου εν μέσω διεθνούς κατακραυγής.

Είκοσι μέρες μετά τον φόνο γίνεται γνωστό ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μίλησε τηλεφωνικά με τον αρθρογράφο της Washington Post και τον επικριτή του βασιλείου, λίγες στιγμές πριν δολοφονηθεί στην πρεσβεία της Κωνσταντινούπολης.

«Ο Κασόγκι κρατούνταν από τη Σαουδική ομάδα στο κτίριο του προξενείου και ο πρίγκιπας μίλησε μαζί του στο τηλέφωνο και του ζήτησε να επιστρέψει στο Ριάντ», όπως γράφει η εφημερίδα Yeni Safak.

Όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα ο δημοσιογράφος δεν δέχτηκε την προσφορά του πρίγκιπα από το φόβο ότι θα συλληφθεί και θα σκοτωθεί εάν επέστρεφε στη Σαουδική Αραβία και ύστερα η ομάδα των ανδρών ασφαλείας τον σκότωσε αφού αρνήθηκε το αντάλλαγμα.

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με δηλώσεις των αρχών του βασιλείου ότι ο Σαλμάν δεν έπαιξε ρόλο στη δολοφονία, ενώ χθες ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Άντελ Αλ-Τζουμπέιρ επιχείρησε να προστατεύσει τον πανίσχυρο πρίγκιπα αρνούμενος ότι αυτός τη διέταξε.

Τώρα το Ριάντ παραδέχεται τη δολοφονία

Πάντως ο ΥΠ.ΕΞ., είκοσι μέρες μετά την «εξαφάνιση» του δημοσιογράφου, παραδέχτηκε τη δολοφονία του αποδίδοντάς τη σε «ακραία στοιχεία», που έδωσαν σε συνεργάτη το πτώμα του, το οποίο παραμένει άφαντο και το οποίο η Τουρκία υποστηρίζει ότι διαμελίστηκε για να μην μείνουν ίχνη.

Χαρακτήρισε το έγκλημα ένα «τεράστιο και σοβαρό λάθος» και μίλησε για «προσπάθεια να το καλύψουμε».«Είμαστε αποφασισμένοι να ανακαλύψουμε όλα τα γεγονότα και να τιμωρήσουμε τους υπεύθυνους της δολοφονίας» είπε.

«Ακόμα και η ανώτερη ηγεσία της υπηρεσίας πληροφοριών μας δεν το γνώριζε» είπε κάνοντας λόγο για μία «αδίστακτη επιχείρηση». «Τα άτομα που το έκαναν αυτό το έκαναν εκτός της αρμοδιότητας της εξουσίας τους», πρόσθεσε ο Τζουμπέιρ.

Και όλα αυτά μετά τον προχθεσινό ισχυρισμό του Ριάντ ότι ο 59χρονος στραγγαλίστηκε… κατά λάθος με κεφαλοκλείδωμα, όταν αντιστάθηκε στην προσπάθεια σύλληψής του, που έφερε αντιδράσεις στην Ε.Ε. με τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία να μην πείθονται και να ζητούν επειγόντως εξηγήσεις για το τι συνέβη.

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την δολοφονία και την καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» υπογράμμισαν οι τρεις χώρες σε χθεσινή κοινή ανακοίνωσή τους εκφράζοντας το σοκ για το έγκλημα.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι καταθέσεις

Σήμερα το Βερολίνο κάλεσε και άλλες χώρες μέλη της Ένωσης να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στην Σαουδική Αραβία όσο συνεχίζεται να υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από τις συνθήκες θανάτου του δημοσιογράφου.

Μετά την ανακοίνωση της Άνγκελα Μέρκελ ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση συμφωνεί ότι δεν θα εγκρίνουμε περαιτέρω εξαγωγές όπλων προς το παρόν επειδή θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη».

Στην ερώτηση αν η Γερμανία θα ακυρώσει συμφωνίες που είχαν συναφθεί για την εξαγωγή όπλων στην Σαουδική Αραβία προκειμένου να αυξήσει τις πιέσεις στο Ριάντ για την υπόθεση Κασόγκι, ο Αλτμάιερ απάντησε ότι πολύ σύντομα θα ληφθεί μια απόφαση.

«Για μένα θα ήταν σημαντικό να καταλήξουμε σε μια κοινή ευρωπαϊκή θέση» σημείωσε ο Αλτμάιερ για να προσθέσει ότι «μόνο αν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνήσουν, θα το αντιληφθεί το Ριάντ. Δεν θα υπάρξουν θετικές συνέπειες αν εμείς σταματήσουμε τις εξαγωγές όπλων αλλά άλλες χώρες αναπληρώσουν την ίδια ώρα το κενό», κατέληξε.

Χθες ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνομιλία του με τον Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στον θάνατο του Κασόγκι, ενώ ο δεύτερος εξακολουθεί να διαχωρίζει το ζήτημα από τις πωλήσεις όπλων αποκλείοντας τη μείωσή τους.

Αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος εκφραζόταν για την υπόθεση σε πολύ επιφυλακτικό, συμβιβαστικό τόνο, ενώ το Σάββατο έκανε λόγο για προσπάθεια «εξαπάτησης» της Ουάσινγκτον και για «ψέματα» από πλευράς του Ριάντ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για το θέμα και με τον Τούρκο ομόλογό του με τον οποίο τηλεφωνικά στην «ανάγκη να εξιχνιαστεί» η υπόθεση, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.

Νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα αποκαλύψει την «γυμνή αλήθεια» για το ζήτημα στο κοινοβούλιο της χώρας του την Τρίτη. Μέχρι τώρα τουρκικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι αρχές έχουν ηχητικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν την δολοφονία.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η έρευνα των τουρκικών αρχών, ενώ ακόμα πέντε Τούρκοι υπάλληλοι του προξενείου δίνουν καταθέσεις , όπως μετέδωσε το κανάλι NTV, που προηγήθηκαν 20 άλλοι υπάλληλοι την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα