Ο Ροχανί απειλεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Το Ιράν μπορεί να αποχωρήσει πολύ γρήγορα από τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμά του αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν την πολιτική των «κυρώσεων και του εξαναγκασμού», προειδοποίησε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2015 προβλέπει ότι το Ιράν θα περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του, σε αντάλλαγμα για τη σταδιακή άρση των διεθνών κυρώσεων.

«Το αποτυχημένο πείραμα των κυρώσεων και του εξαναγκασμού οδήγησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις (των ΗΠΑ) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά αν θέλουν να επιστρέψουν σε αυτές τις μεθόδους, ασφαλώς, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα –όχι σε εβδομάδες ή μήνες αλλά σε ημέρες ή ώρες– θα επανέλθουμε στην κατάσταση» πριν από τη συμφωνία, είπε ο Ροχανί σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Ιρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, ο Ντόναλντ Τραμπ, απέδειξε στον κόσμο ότι «δεν είναι καλός εταίρος».

«Τους τελευταίους μήνες ο κόσμος υπήρξε μάρτυρας ότι οι ΗΠΑ, εκτός του ότι διαρκώς αθετούσαν τις υποσχέσεις τους όσον αφορά τη συμφωνία για τα πυρηνικά, αγνόησαν κατ’ επανάληψη τις διεθνείς συμφωνίες και έδειξαν τους συμμάχους τους ότι δεν είναι καλός εταίρος» επέμεινε.

Στα μέσα Ιουλίου η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε νέες στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος Ιρανών που σχετίζονται με το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν. Στα τέλη Ιουλίου το Κογκρέσο ψήφισε επίσης κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, το οποίο κατηγορεί ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και στηρίζει «τρομοκρατικές» οργανώσεις, όπως τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

 

πηγή  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα