Ο Π.Τριγάζης στο Indicator:«Έλληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι»

ΠΑΝΟΣ ΤΡΙΓΑΖΗΣΟ Πάνος Τριγάζης, συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Indicator.gr,απαντώντας σε ερωτήματα πολιτικής του κόμματος του δήλωσε ότι η Αριστερά δεν μπορεί να πορεύεται με ιδέες του 20ου αιώνα .

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς κλήθηκε να απαντήσει για το μείζον θέμα του προσφυγικού, καθώς και για τον ρόλο που πρέπει να έχει η Ελλάδα για την επίλυση του.

Μεταξύ άλλων, ο Πάνος Τριγάζης αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές μεταβολές στη Μέση Ανατολή, το κυπριακό,τις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά και το συνολικό σχέδιο δράσης για το μέλλον της Μεσογείου.

Τέλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο  ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη,δήλωσε ότι ήταν  αποτέλεσμα της τάσης αναπαραγωγής του μοντέλου της Αριστεράς των κομμουνιστικών κομμάτων του 20ου αιώνα.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Πάνου Τριγάζη στο Indicator.gr

Παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό μια τεράστια εισροή προσφύγων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, που όμως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της Δύσης.Θέτοντας το παραπάνω σαν βασική γενεσιουργό αιτία αυτής της κατάστασης,τι απαντάτε στις συντηρητικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης που ασκούν κριτική στη μεταναστευτική πολιτική που ακολούθησε μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καταρχάς,το θέμα δεν είναι μόνο μεταναστευτικό, είναι κυρίως προσφυγικό τον τελευταίο καιρό και πρέπει να κάνουμε πάντα διάκριση ανάμεσα στους μετανάστες και στους πρόσφυγες.Η μέχρι τώρα αντιπολίτευση-που είμαι σίγουρος ότι ξανά αντιπολίτευση θα είναι- σκόπιμα δημιουργεί σύγχυση γύρω από την έννοια του μετανάστη και του πρόσφυγα ,άλλωστε ο κ.Σαμαράς παλαιότερα,είχε κατέβει στις προηγούμενες εκλογές με το σύνθημα «Να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας»,δηλαδή παρουσίαζε τους μετανάστες σαν ένα είδος εισβολέων.

Όταν λοιπόν θεωρείς ότι οι μετανάστες είναι εισβολείς τι θα τους κάνεις;Θα τους πνίξεις στο Αιγαίο,δεν θα τους υποδεχτείς; Δηλαδή τι διαφορετικό έλεγε η Χρυσή Αυγή από τον κ.Σαμαρά;Να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας,αλλά όπως ξέρετε πολύ καλά για τους πρόσφυγες,όσοι δηλαδή ζητούν άσυλο στη χώρα μας  είναι πρόσφυγες πολέμου,είναι πρόσφυγες καταπιεστικών καθεστώτων,είναι πρόσφυγες οικολογικών καταστροφών,γιατί τώρα έχουμε και τους οικολογικούς πρόσφυγες.’Όσοι λοιπόν κάνουν αιτήσεις για άσυλο, είμαστε υποχρεωμένοι ως χώρα από τις Διεθνής Συνθήκες, να τις δεχόμαστε.Τώρα,αν δεν κάνουν αίτηση ασύλου, δεν μπορούμε να τους στείλουμε πίσω,αλλιώς θα κάτσουμε στο σκαμνί Διεθνών δικαστηρίων. Άρα,τους πρόσφυγες δεν μπορούμε να τους διώξουμε και επιπρόσθετα δεν είναι εύκολο πριν τους υποδεχτείς τους ανθρώπους, να καταλάβεις ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος μετανάστης.Άρα, δεν υπάρχει τρόπος να λύσεις αυτό το θέμα.

Πώς κρίνεται τη στάση των υπόλοιπων κομμάτων του κοινοβουλίου απέναντι στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα;

Η Νέα Δημοκρατία  όπως ξέρετε δεν ψήφισε το νόμο-που υπήρξε μεγάλη καινοτομία της κυβέρνησης- για τη πολιτογράφηση των μεταναστών δεύτερης γενιάς.Ούτε η ΝΔ τον ψήφισε,ούτε οι ΑΝΕΛ και φυσικά ούτε η  ΧΑ.

Είμαι ευτυχής βέβαια να πω,ότι τον νόμο αυτόν τον ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ,αλλά και το ΚΚΕ παρακαλώ.Γιατί βλέπετε υπάρχουν θέματα που δεν πρέπει να θεωρείται αρνητική εξαρχής η στάση του ΚΚΕ.

Όσον αφορά τους ΑΝΕΛ,βλέπετε και ως εταίρος μας στην κυβέρνηση οι ΑΝΕΛ σε αυτά τα θέματα είναι πάρα πολύ πίσω, έχουν αναχρονιστικές ιδέες.Καλά στάθηκαν γενικά ως σύμμαχοι, δεν τους κατηγορώ,αλλά σε αυτά τα θέματα έχουν παρωχημένες αντιλήψεις.

Τώρα γι’ αυτό που δεν μιλάει η ΝΔ και όχι μόνο η ΝΔ, αλλά γενικότερα οι πολιτικές δυνάμεις του κατεστημένου, είναι οι αιτίες τους προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.Η εφημερίδα Καθημερινή προ ημερών είχε γράψει σε κύριο άρθρο της, ότι  για τα κύματα των προσφύγων ευθύνη έχει και η Δύση,διότι άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου με τους πολέμους που έκανε στο Ιράκ και στην ευρύτερη περιοχή.Αυτό το λέει η Καθημερινή, αλλά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν τολμήσει να το πουν.

Δεν μιλούν δηλαδή για τους πολέμους,γιατί αν μιλήσουν για τους πολέμους θα δυσαρεστήσουν τους υπερατλαντικούς συμμάχους.Δεν μιλούν για τους πολέμους γιατί πρέπει να απολογηθούν,καθώς σαν κυβέρνηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έκαναν τίποτα ώστε να μην επεκταθεί η τραγωδία της Συρίας.

Ωστόσο, δεν πρέπει να είμαστε και εμείς δογματικοί, διότι στα θέματα αυτά υπάρχουν και φωτισμένοι δεξιοί.Ας πούμε όπως ξέρετε στα θέματα των δικαιωμάτων και του αντιεθνικισμού, παλαιότερα είχε υψώσει τη φωνή του ο Στέφανος Μάνος, που ήταν ένας δεξιός πολιτικός, αλλά είχε σωστές θέσεις.Για παράδειγμα, είχε σωστή τοποθέτηση σχετικά με το πρόβλημα με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας,αλλά και για άλλα θέματα,όπως για το  μεταναστευτικό.Γι’αυτό δεν πρέπει να μην είμαστε και εμείς απόλυτοι.

Πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα;

Αρχικά,θεωρώ ότι κανένας δεν θέλει να φύγει από το σπίτι του, από την πατρίδα του ,γι αυτό και οι δικοί μας οι μετανάστες από την Αμερική και  την Αυστραλία,για παράδειγμα,όταν πάρουν σύνταξη γυρίζουν να πεθάνουν στη πατρίδα τους, κανείς δεν θέλει να φύγει για πάντα από την πατρίδα του.Άρα, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν συνθήκες πολλοί από αυτούς να επιστρέψουν.

Αυτό που δεν λέγεται είναι ότι τα εκατομμύρια των προσφύγων από τη Συρία ή από το Ιράκ ή από τη Υεμένη ή από αλλού βρίσκονται και σε γειτονικές χώρες .Η Τουρκία την οποία κατηγορούμε ουκ ολίγες φορές ότι αφήνει σκόπιμα και δεν σταματάει τους μετανάστες να έρθουν προς την Ελλάδα, έχει εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της.

Τουλάχιστον 2 εκατομμύρια Σύριοι είναι στη Τουρκία.Επίσης, η Ιορδανία έχει πολύ κόσμο από τη Συρία, ενώ και ο Λίβανος κινδυνεύει να διαλυθεί εξαιτίας αυτού.Δεν είναι μόνο η Ευρώπη που υφίσταται τις συνέπειες, τις υφίστανται κυρίως οι γειτονικές χώρες,οι ίδιες οι χώρες που κινδυνεύουν να διαλυθούν, όπως η Συρία ,η Λιβύη και το Ιράκ τώρα με τους τζιχαντιστές. Οι γειτονικές χώρες πληρώνουν πολύ περισσότερο απ’ ότι η Ευρώπη τις συνέπειες.

Και απ’ότι ξέρω στο Αφγανιστάν, δεν πήγαν ούτε το Ιράκ, ούτε η Συρία, ούτε άλλες χώρες της Μ.Ανατολής.Εκεί πήγαν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Ευρώπης, ας αναλάβουν λοιπόν τις ευθύνες για την πολιτική που άσκησαν στη Μ.Ανατολή και στο Αφγανιστάν.

Αρά, εγώ πιστεύω ,κάτι που δεν λέγεται συχνά στη χώρα μας,ότι πρέπει ουσιαστικά  να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες πρώτα απ’ όλα να υπάρξει ειρήνη.Για παράδειγμα στη Συρία, κάποιες διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί προς αυτή την κατεύθυνση,προκειμένου να τερματιστεί ο εμφύλιος και πολλά εκατομμύρια Σύριων να γυρίσουν στην πατρίδα τους.Γιατί να γυρνάνε στην Ευρώπη, που δεν έχουν ούτε σπίτι, ούτε περιουσία και να μην γυρίσουν στη Συρία.

Η ύπαρξη του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή;

Εντάξει, το Ισλαμικό κράτος θα αντιμετωπιστεί, γιατί ένα ειρηνικό κράτος της Συρίας μπορεί να αντιμετωπίσει και το Ισλαμικό κράτος.Άρα για μένα προτεραιότητα είναι-και σε αυτό πρέπει να συμβάλει η Ελλάδα- να δρομολογηθούν διαδικασίες ειρήνης σε όλη τη περιοχή.

Υπήρξε πρόσφατα ένα μεγάλο βήμα για την ειρήνη στη Μ.Ανατολή και ήταν η συμφωνία με το Ιράν,για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Τι σημαίνει αυτό;Σημαίνει πρώτον ότι δεν θα έχουμε έναν νέο πόλεμο εκεί, άρα και εκατομμύρια πρόσφυγες .Πριν από 3 χρόνια εάν με ρωτούσατε τι θα γίνει με το Ιράν θα σας έλεγα ότι επίκειται εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράν. Αυτό δεν μπορώ να το πω τώρα.Βλέπεται πως αλλάζουν τα πράγματα και καλό είναι να τα διαβάζουμε σωστά τα Διεθνή γεγονότα.

Το Ιράν λοιπόν ανοίγει δρόμους, και η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει αυτή τη συμφωνία.Το  έχω πει και το έχω προτείνει και στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής, ότι δηλαδή η Ελλάδα πρέπει να εκπονήσει ένα σχέδιο για το πώς η χώρα μας και ο λαός μας θα ωφεληθούν από τη συμφωνία με το Ιράν.

Τι σημαίνει αυτό;Σημαίνει και οικονομικά οφέλη.Το Ιράν υπήρξε βασικός προμηθευτής πετρελαίου για την Ελλάδα.Άρα τώρα που ανοίγει η αγορά και τελειώνει το εμπάργκο σε βάρος του Ιράν θα μπορούμε και εμείς να προμηθευόμαστε  πετρέλαιο και μάλιστα σε συμφέρουσες τιμές.Κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αλλά και φθηνότερο πετρέλαιο για τους αγρότες.Βλέπετε πως η εξωτερική πολιτική συνδέεται με την Εσωτερική πολιτική,δεν είναι κάτι ξένο από την καθημερινότητά μας.

Ένα άλλο σημείο σχετικά με το Ιράν-το έχω προτείνει και στο Υπ.Εξωτερικών-είναι η υποστήριξη από την Ελλάδα και από όλες τις χώρες,για  μια προσπάθεια αποπυρηνικοποιημένης της Μ.Ανατολής.Υπάρχει σχέδιο του ΟΗΕ για τη μετατροπή της Μ.Ανατολής σε ζώνη η οποία θα είναι  ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής.Γιατί δεν είναι μόνο τα πυρηνικά,είναι και τα χημικά, και ευτυχώς καταστράφηκαν τα χημικά του Ιράκ και της Συρίας ,διότι φανταστείτε τώρα με τους τζιχαντιστές τι θα γινόταν εκεί με αυτά τα όπλα.Αν είχαν πάρει τα χημικά του Άσαντ οι τζιχαντιστές, η Μ.Ανατολή θα είχε μετατραπεί σε κόλαση.

Πως θεωρείτε ότι θα επηρεάσει η μαζική μετακίνηση πληθυσμών προς την Ευρώπη, την φυσιογνωμία της, σε κοινωνικό,πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Η Ευρώπη γενικώς συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας ,έχει ένα οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα. Της Ρωσίας ο πληθυσμός μειώνεται κάθε χρόνο δραματικά.Φανταστείτε ότι πριν μερικές δεκαετίες ο πληθυσμός της ήταν 150 εκατομμύρια,ενώ τώρα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα.Καλά θα κάνει ο Πούτιν να προσέξει τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Ρωσίας,διότι αυτοί βοηθάνε στην ανάπτυξη του πληθυσμού και κατ’επέκταση της οικονομίας.

Όσον αφορά εμάς, ακούω τη ΝΔ να μιλάει για 11 εκατομμύρια Έλληνες.Στη πραγματικότητα είμαστε 10,οι υπόλοιποι είναι μετανάστες που έχουν απογραφεί.Δεν είμαστε 11 εκατομμύρια Έλληνες και χωρίς τους μετανάστες το 2030 θα είμαστε 9 εκατομμύρια,σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Άρα,θα πρέπει να ευγνωμονούμε εθνικά τη Τασία Χριστοδουλοπούλου που έκανε το νόμο για την ιθαγένεια και κατάφερε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες ώστε νέα παιδιά να πολιτογραφηθούν Έλληνες.Θα είναι δύναμη αναγέννησης για τη χώρα μας.

Δεν το έχουμε καταλάβει αυτό.Οι συντηρητικοί που να το καταλάβουν; Η δύναμη αναγέννησης της χώρας μας,αλλά  και των χωρών που θα προοδεύσουν στον σημερινό κόσμο, θα είναι αυτές που έχουν νεανικό πληθυσμό.Η Τουρκία έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, διότι σχεδόν το 50 τις εκατό του πληθυσμού  είναι κάτω των 30 ετών.

Η Αφρικανική ήπειρος έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, καθώς παρότι έχει πολύ υψηλή παιδική θνησιμότητα, το 48 τις εκατό του πληθυσμού των Αφρικανικών χωρών είναι πολύ νέος.Και με αφορμή το τελευταίο θα ήθελα να πω ότι η δύναμη του 21ου αιώνα θα είναι η Αφρική,κάτι που δεν το καταλαβαίνουμε,δεν το ξέρουμε.Σας λέω τώρα πράγματα που δεν συζητιόνται καθημερινά. Η νέα μεγάλη οικονομική δύναμη θα είναι η Αφρική στον 21ο αιώνα.Αφήστε που γράφεται ότι ο 21ος αιώνας θα είναι αμερικανικός ή κινεζικός.Εγώ σας λέω ότι δεν θα είναι ούτε αμερικανικός,ούτε κινεζικός,ούτε ευρωπαϊκός ,μπορεί να είναι και αφρικανικός.

Βάσει αυτών των δεδομένων, διαπιστώνουμε ότι το δημογραφικό ζήτημα είναι βασικότατο και η  Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα.Όπως ξέρετε αποτελεί και την αχίλλειο  πτέρνα και των ασφαλιστικών συστημάτων της Ευρώπης.Και εμείς εδώ με την υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορούμε να έχουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα,ειδικά αν δεν εντάξουμε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Επομένως, θεωρείτε ότι οι πρόσφυγες-μετανάστες μπορούν να λύσουν ή τουλάχιστον να υποβοηθήσουν  την οικονομική κατάσταση της Ευρώπης και ειδικά και γενικά;

Μπορούν να βοηθήσουν σε πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα ,δεν αποτελούν απειλή για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.Θα μπορούσαμε να πούμε,και έχω γράψει και ένα σχετικό άρθρο,ότι οι μετανάστες μπορεί να είναι και ευεργεσία για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.Το λέει και ο ΟΗΕ δεν το λέω εγώ.Υπάρχουν εκθέσεις του ΟΗΕ που λένε στην Ευρώπη,«ανοίξτε τις πόρτες στους μετανάστες», και εμείς εδώ κινδυνολογούμε ότι το ελληνικό αίμα θα γίνει αραβικό ή αφρικανικό.Στον 21ο αιώνα θέλουμε να ορίζουμε τους πολίτες αυτής της χώρας με το Δίκαιο του αίματος;Όχι, Έλληνας γεννιέσαι και γίνεσαι.

Έχετε αναφερθεί στην αναγκαιότητα υλοποίησης ενός σχεδίου δράσης για την Μεσόγειο,εξηγήστε μας τι σημαίνει ακριβώς αυτό.

Η Ελλάδα είναι κατεξοχήν μεσογειακή χώρα και οικονομικά μεγάλο μέρος της οικονομίας αυτής της χώρας στηρίζεται στον τουρισμό και στη ναυτιλία.Άρα χωρίς μεσογειακή πολιτική δεν μπορείς να προχωρήσεις,ούτε να αναπτυχθεί αυτή η χώρα.

Επειδή όμως στη Μεσόγειο έχουμε και τα κύματα των προσφύγων αναδεικνύεται η ανάγκη να προωθήσουμε διαδικασίες ισότιμης συνεργασίας και ασφάλειας στη Μεσόγειο.δηλαδή να ρίξουμε γέφυρες και όχι να υψώσουμε τοίχοι στη Μεσόγειο, όπως θέλουν ορισμένοι Ευρωπαίοι που θέλουν να χτίσουν μια Ευρώπη φρούριο.

Να ρίξουμε γέφυρες ανάμεσα στη Νότια Ευρώπη,τη Βόρεια Αφρική και τη Μ.Ανατολή.Να λύσουμε το κυπριακό.Γιατί και το κυπριακό λέμε ότι είναι εθνικό θέμα κάθε τόσο, άλλα δεν ακούμε κανέναν να λέει ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο.Το Κυπριακό είναι κυρίως πρόβλημα ειρήνης ,δεν είναι εθνικό θέμα.Εθνικό θέμα είναι για την ίδια την Κύπρο,όχι για την Ελλάδα.

Τι ρόλο μπορεί να παίξει η Ελλάδα στο σχέδιο που αφορά τη Μεσόγειο και τι σημασία έχει,αν έχει, η υλοποίηση αυτού του σχεδίου από τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι από κάποιο άλλο κόμμα;

Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.Αν δεν έχουμε Αριστερή κυβέρνηση, ένα Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης της Ελλάδας, δεν πρόκειται να υπάρξει.Εμείς όπως είδατε-και τώρα μέσω της διαπραγμάτευσης-πετύχαμε αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο, διότι επιδιώκαμε συμμαχία των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, με την Ισπανία και τη Πορτογαλία.Και στη πράξη πετύχαμε τη συμπόρευση με την Ιταλία και τη Γαλλία.

Επομένως, η συμπόρευση των χωρών του νότου μπορεί να γίνει πραγματικότητα,καθώς  η Ελλάδα σε ένα Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης ,που προφανώς δεν θα είναι μόνο ελληνικό,αλλά  Ευρωπαϊκό,μπορεί να είναι και με την Ιταλία και με την Γαλλία.

Η Ιταλία όπως ξέρετε, από την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας έλεγαν για τη Μεσόγειο ‘mare nostrum’.Τώρα θέλει και ο Ερντογάν να μπει στο παιχνίδι της Μεσογείου,έπαιξε πολύ το χαρτί των Ισλαμιστών στην Αίγυπτο, και έχασε βέβαια.Γι’αυτό τώρα και ο Ερντογάν λέει «θέλουμε Μεσογειακή πολιτική»,η Τουρκία το έχει καταλάβει αυτό.

Η Τουρκία έχουμε την εντύπωση ότι ενδιαφέρεται για το Αιγαίο, είναι λάθος.Το Αιγαίο είναι πολύ μικρό για την Τουρκία.Η Τουρκία ενδιαφέρεται κυρίως για τη ανατολική Μεσόγειο και για τη Μεσόγειο ως σύνολο.

Μακάρι στη Τουρκία να αναζωογονηθεί η διαδικασία ειρήνης με τους Κούρδους,κάτι που θα είναι μεγάλη νίκη για την ειρήνη στη Μ.Ανατολή.Η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους μπορεί να είναι ισάξιας σημασίας με τη συμφωνία με το Ιράν, γι αυτό πρέπει η Ευρώπη να βοηθήσει να μην ναυαγήσει η διαδικασία ειρήνης σ’αυτό το θέμα.

Άρα ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο σχεδιασμός της επόμενης κυβέρνησης;

Κάτι που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση που θα προκύψει στις 20 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να είναι η εφαρμογή ενός  Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης.Διότι ούτε Βαλκανική πολιτική είχαμε, ούτε μεσογειακή πολιτική είχαμε επί των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Δεν κάνουν καμία αυτοκριτική,μόνο τα μνημόνια θυμούνται και δεν θυμούνται τι σημαίνει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.Όπως ξέρετε αν εγκλωβιστούμε στο σχήμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο, δεν θα είμαστε ικανοί να δούμε τη μεγάλη εικόνα που πρέπει να βαδίσει η Ελλάδα στον 21ο αιώνα.Για το μνημόνιο-αντιμνημόνιο φέρουμε και εμείς ευθύνη και είναι μια αταξική προσέγγιση,δεν υπάρχουν μνημονιακά κόμματα όπως λένε οι Λαφαζάνηδες.

Υπάρχουν δεξιά και αριστερά κόμματα, διότι η κοινωνία μας έχει ιδεολογίες,το μνημόνιο όμως δεν είναι ιδεολογία, ούτε ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα.Μπορεί να πεις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, έχει καλώς.Να πεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάχθηκε σε νεοφιλελεύθερο κόμμα, μπορεί να το συζητήσω.Αλλά το να λες ότι μεταλλάχθηκε σε μνημονιακό κόμμα, είναι τελείως αντιεπιστημονικό και αντιμαρξιστικό.

Σε τελευταίο άρθρο σας έχετε πει ότι έγινε πολύ καλή δουλειά στις προγραμματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλα αυτά όμως σχολιάσατε ότι αυτή η δουλειά έγινε στη βάση παρελθόντων ετών.Δηλαδή στη λογική της Αριστεράς της αντιπολίτευσης θα πρέπει τώρα να υπάρξει μια νέα συζήτηση; Επιπλέον, έχετε αναφερθεί και σε κάποιους οι οποίοι χρησιμοποιούσαν όρους της Αριστεράς του 20ου αιώνα,τι εννοούσατε;

Πράγματι έγινε μια πολύ καλή δουλειά με επικεφαλής τον Γιάννη Δραγασάκη, πρέπει να του αναγνωρίσουμε την τεράστια συμβολή του στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ,και παλαιότερα και τώρα.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όταν ξέσπασε η κρίση έλεγε  «να μπολσεβικοποιήσουμε την Αριστερά»,λες και είμαστε στο 35′ που ο Ζαχαριάδης όταν τον έφερε η 3η Διεθνής να αναλάβει γενικός γραμματέας του ΚΚΕ-επειδή τότε το ΚΚΕ σπαρασσόταν από ομάδες και φράξιες- είχε πει «να μπολσεβικοποιήσουμε το Κόμμα»,δηλαδή να επιβάλουμε τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό,σιδερένια πειθαρχία και τέτοια πράγματα,να κάνουμε ουσιαστικά μία μονολιθική Αριστερά.

Ίσως και ο Π.Λαφαζάνης να ήθελε να αναπαράγει αυτό το μοντέλο της παλιάς Αριστεράς.Όταν λέμε της παλιάς Αριστεράς εννοούμε της Αριστεράς των κομμουνιστικών κομμάτων του 20ου αιώνα.

Τέτοια κόμματα όμως στον 21 αιώνα δεν υπάρχουν,διότι όταν έγραψε ο Μαρξ το κομμουνιστικό μανιφέστο έλεγε «προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε»,κι αυτό γιατί τότε υπήρχε προλεταριάτο.Σήμερα η εργατική τάξη είναι κάτι διαφορετικό,οι νέες τεχνολογίες έχουν επαναστατικοποιήσει πλήρως  την κατάσταση στην εργατική τάξη,η κοινωνική διαστρωμάτωση είναι πολύ διαφορετική.

Παλαιότερα μιλούσαμε για την προλεταριοποιήση των μεσαίων στρωμάτων και ότι αφού προλεταριοποιηθούν θα έρθουν στην εργατική τάξη, αλλά είδαμε ότι με την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών η μεσαία τάξη,όχι μόνο δεν προλεταριοποιήθηκε,αλλά διευρύνθηκε κιόλας.

Οπότε αυτό που εννοούσα είναι ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για την Αριστερά του 21ου αιώνα με όρους του 20ου.Αν προσέξετε το σήμα του ΣΥΡΙΖΑ θα δείτε ότι είναι τρεις σημαίες, η κόκκινη του εργατικού κινήματος,η πράσινη της οικολογίας και η μοβ του φεμινισμού και άλλων κοινωνικών κινημάτων.Ουσιαστικά μιλάμε για μια σύνθεση, δεν μιλάμε για κάτι μονολιθικό,την προλεταριακή και την εργατική τάξη μόνο, μιλάμε και για άλλα πράγματα.Αυτή είναι η Αριστερά του 21ου αιώνα.

Η συνέντευξη δόθηκε στην δημοσιογράφο Ελευθερία Κοσμοπούλου

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα