Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσ/νίκης για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα εμπορικά σήματα

«Η λεγόμενη Συμφωνία των Πρεσπών και η τυχόν επίδρασή της στα δικαιώματα επί εμπορικών σημάτων και άλλων διακριτικών γνωρισμάτων, όπως για παράδειγμα επωνυμιών επιχειρήσεων, που περιλαμβάνουν το όνομα “Μακεδονία” ή παράγωγά του, υπογράμμισε την αναγκαιότητα κατοχύρωσης και προστασίας των δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας» τονίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), Στάθης Κουτσοχήνας.

Σε άρθρο του που τιτλοφορείται «Η Συμφωνία των Πρεσπών και η αξία των εμπορικών σημάτων» και εστάλη μέσω του Γραφείου Τύπου του ΔΣΘ, ο κ. Κουτσοχήνας σημειώνει ότι ο δημόσιος διάλογος για τις συνέπειες της «Συμφωνίας των Πρεσπών» και ειδικά σε σχέση με τα δικαιώματα επί εμπορικών σημάτων, «βοηθά αναμφίβολα στην εμπέδωση μιας νοοτροπίας προστασίας των δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας».

Στο σημείο αυτό, ο ίδιος χαιρετίζει την παρότρυνση των φορέων για κατοχύρωση των σημάτων των ελληνικών επιχειρήσεων με το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγά του, τονίζοντας ότι «ασφαλώς κινείται στη σωστή κατεύθυνση», αλλά, παράλληλα, προσθέτει ότι δεν αρκεί από μόνη της, διότι «θα πρέπει να συνοδεύεται με την παρότρυνση για σωστά σχεδιασμένες και τεκμηριωμένες ενέργειες, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης επιχειρηματικής στρατηγικής προστασίας των δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας σε συνεργασία πάντοτε με τους νομικούς συμβούλους της κάθε επιχείρησης».

Επικαλούμενος την ιδιότητα του διδάκτορα Εμπορικού Δικαίου και του συγγραφέα του βιβλίου με τίτλο «Η προστασία του κοινοτικού σήματος και οι περιορισμοί της», ο κ. Κουτσοχήνας αναφέρεται στην αξία του εμπορικού σήματος για τις επιχειρήσεις. «Αποτελεί αυτοτελές περιουσιακό στοιχείο, που μπορεί π.χ. να μεταβιβάζεται ξεχωριστά από την επιχείρηση ή και να κατάσχεται. Μακροχρόνιες επιχειρηματικές προσπάθειες και πολυδάπανες διαφημίσεις κινδυνεύουν, αν δεν στηρίζονται σε στέρεες βάσεις: σε ένα νόμιμα κατοχυρωμένο δικαίωμα επί εμπορικού σήματος» τονίζει.

«Πολύ περισσότερο σήμερα, στην ψηφιακή εποχή των ηλεκτρονικών μέσων και της άμεσης διάχυσης των πληροφοριών, η προσπάθεια για οικοδόμηση μιας επιχείρησης πάνω σε μία μη κατοχυρωμένη ονομασία, μπορεί να παρομοιαστεί με το χτίσιμο ενός πύργου στην άμμο. Χωρίς γερά θεμέλια (βλ. κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα) το οικοδόμημα κινδυνεύει να γκρεμιστεί ανά πάσα στιγμή» λέει.

Ο πρόεδρος του ΔΣΘ επισημαίνει την ανάγκη να γίνει κατανοητό ότι η καταχώριση ενός εμπορικού σήματος δεν αποτελεί απλά μια διαδικαστική πράξη, ούτε στιγμιαία ενέργεια. «Δεδομένου ότι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, με συστήματα καταχώρισης σημάτων που λειτουργούν παράλληλα και συνυπάρχουν σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωμένη στρατηγική προστασίας των σχετικών δικαιωμάτων τους», τονίζει και προσθέτει: «Είναι απολύτως απαραίτητο να προχωρούν στις σχετικές ενέργειες με την δέουσα προσοχή και τεκμηρίωση, που μπορεί να τους δώσει η συνεργασία τους με τους δικηγόρους – νομικούς τους συμβούλους».

Όπως συνεχίζει ο ίδιος, μια νομικά ατελής προετοιμασία ή μία ελλιπής δήλωση για καταχώριση σήματος μπορεί να οδηγήσει σε μη επιθυμητά αποτελέσματα, όπως στην απόρριψη της δήλωσης ή σε συγκρούσεις και επίπονους δικαστικούς αγώνες. «Η επιτυχής καταχώριση ενός σημείου ως εμπορικού σήματος δεν σημαίνει το τέλος της ενασχόλησης με τα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Αντίθετα, χρειάζεται εγρήγορση, συνεχής παρακολούθηση και προστασία για τυχόν προσπάθειες παραποίησης ή απομίμησης του καταχωρισμένου σήματος. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις αναθέτουν την προστασία των σημάτων τους σε εξειδικευμένους νομικούς συμβούλους, τα δε δικαιώματα βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά περιουσιακά τους στοιχεία» καταλήγει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα