Ο πρόεδρος της Πολωνίας αρνείται να συναντήσει τον Τουσκ

Ο συντηρητικός πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα αρνήθηκε να συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για να συζητήσουν την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της χώρα του, πηγή ανησυχίας για τις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε ένας από τους συνεργάτες του.

Χθες Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την κυβέρνηση της Πολωνίας «να διακόψει την εισαγωγή των νέων νόμων και να επαναλάβει τον διάλογο με τις Βρυξέλλες, ανταποκρινόμενη στις σοβαρές ανησυχίες που έχουν εκφρασθεί για τον σεβασμό του κράτους δικαίου». Παράλληλα απείλησε ότι θα επιβάλει στη χώρα άνευ προηγουμένου κυρώσεις, αν η Βαρσοβία δεν σταματήσει να «θέτει σε ξεκάθαρο κίνδυνο» το κράτος δικαίου.

«Λάβαμε ένα αίτημα συνάντησης», δήλωσε τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη ο Κριστόφ Σέρσκι, προσωπάρχης του Ντούντα.

«Ο πρόεδρος ζήτησε να ενημερώσουμε τον πρόεδρο Τουσκ ότι κατά τη γνώμη του δεν υπάρχει πεδίο για μια παρέμβαση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», πρόσθεσε ο Σέρσκι.

«Ο πρόεδρος εκτιμά ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλίες στις Βρυξέλλες και όχι στη Βαρσοβία, για να εξηγήσει τη φύση των αλλαγών και τους λόγους της πολιτικής διαφοράς» στην Πολωνία, επέμεινε.

Το κοινοβούλιο της Πολωνίας, στο οποίο κυριαρχεί η συντηρητική δεξιά, συνέχισε στη διάρκεια της νύκτας τις εργασίες του αναφορικά με το πολύ αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο περιλαμβάνεται σε μια ευρύτερη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι πρόκειται για «ένα καλπάζον πραξικόπημα», ενώ εναντίον του νομοσχεδίου αυτού διαδηλώνουν καθημερινά από την Κυριακή πολλές χιλιάδες άνθρωποι.

Μέσα σε λίγες ώρες η κοινοβουλευτική επιτροπή που έχει αναλάβει την εξέταση του νομοσχεδίου απέρριψε περισσότερες από χίλιες τροποποιήσεις που κατέθεσε η αντιπολίτευση και ενέκρινε τις αλλαγές που πρότεινε ο Ντούντα, με τις οποίες ενισχύονται οι εξουσίες του στη μελλοντική λειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η τελική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα στην κάτω βουλή, ενώ αύριο Παρασκευή αναμένεται να εγκριθεί από το γερουσία, στην οποία έχουν επίσης οι συντηρητικοί του κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS).

Τις «σοβαρές ανησυχίες» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου στην Πολωνία εξέφρασε ο πρώτος αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες μετά το πέρας της σχετικής συζήτησης στο Κολέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες.

Ο Τίμερμανς προειδοποίησε ότι η Επιτροπή προετοιμάζεται να κινήσει την επόμενη εβδομάδα περαιτέρω νομικές διαδικασίες, αποστέλλοντας αρχικά μια τρίτη σύσταση προς τις πολωνικές αρχές, με την οποία θα ζητά την αναστολή της εφαρμογής των νόμων.

Επιπλέον, τόνισε πως η Επιτροπή επεξεργάζεται τη δυνατότητα ενεργοποίησης -για πρώτη φορά- του άρθρου 7 της Συνθήκης, το οποίο αφορά την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

 

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα