Ο πρόεδρος της Βουλής εγκαινίασε την έκθεση γελοιογραφίας «Sweet Europe»

Την έκθεση γελοιογραφίας «Sweet Europe» («Γλυκιά Ευρώπη»), με σκίτσα Ελλήνων και Βρετανών γελοιογράφων, εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, χθες βράδυ, στον εκθεσιακό χώρο του Σταθμού Μετρό Συντάγματος.

 

Η έκθεση περιλαμβάνει 150 γελοιογραφίες 29 Ελλήνων και 28 Βρετανών σκιτσογράφων, με αφορμή το Brexit αλλά και όλα τα θέματα που συζητούνται με ένταση διεθνώς και στη χώρα μας: το ελληνικό χρέος, το προσφυγικό, η πολιτική και οικονομική κρίση, τα μνημόνια, ο φασισμός, η ξενοφοβία, η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων.

«Πολιτική παρέμβαση με αιχμή το χιούμορ» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής την έκθεση, σημειώνοντας στον χαιρετισμό του ότι «η γελοιογραφία δεν αποθεώνει αλλά αποδομεί εξουσίες, καυτηριάζει, προκαλεί και προβληματίζει, διαδραματίζοντας ως δημιουργία κεντρικό ρόλο στη διαδικασία ενημέρωσης, αντιπαράθεσης και διαμόρφωσης του δημόσιου λόγου».

«Στηρίζοντας αυτή την έκθεση -ανέφερε ο κ. Βούτσης- δίνουμε βήμα και φωνή στους δημιουργούς, αλλά και την ευκαιρία στους χιλιάδες πολίτες που περνούν από το Σύνταγμα καθημερινά, να γίνουν κοινωνοί των μηνυμάτων, να τα κρίνουν, να τα φιλτράρουν, να τα δεχτούν ή να τα απορρίψουν, αλλά πάντως να μην τα αγνοήσουν». Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «εργαζόμαστε για μια Βουλή εξωστρεφή, σε ζωντανή σχέση με την κοινωνία και τις εστίες δημιουργίας, όπως και με τις πρωτοβουλίες ανασύστασης της ιστορικής μνήμης του λαού μας».

«Σε αυτή την έκθεση βλέπουμε πραγματικότητες που πονάνε, με τη ματιά ανθρώπων που βρίσκονται μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων» σημείωσε ο κ. Βούτσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αναζήτησης των αιτίων για «το πώς φτάσαμε σε αυτά τα αδιέξοδα», αλλά και την αναγκαιότητα μιας σοβαρής θεσμικής συζήτησης για το «με ποιον τρόπο, ποιες πολιτικές και ποιες αξίες θα βρεθούν διέξοδοι από αυτή την κατάσταση», συζήτηση που -όπως επισήμανε- βρίσκεται, ακόμη, πολύ πιο κάτω από τις απαιτήσεις των καιρών.

«Θεωρώ ότι είναι άκρως πολιτική παρέμβαση αυτό που γίνεται εδώ, όπως επίσης ότι αντανακλά την αγωνία ευρύτερα όλου του πολιτικού προσωπικού και συστήματος, ανεξάρτητα και των βαρύτατων ευθυνών που βαρύνουν πολλούς εξ αυτών ή και κάποιους ενδεχομένως από εμάς» σημείωσε, τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του.

Τα εγκαίνια της έκθεσης χαιρέτισαν επίσης, κατά σειρά, ο Πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων κ. Πάνος Μαραγκός, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών κ. Σταμάτης Νικολόπουλος, η κυρία Surreal McCoy και ο κ. Glenn Marshall εκ μέρους των Βρετανών γελοιογράφων, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. κ. Σταύρος Στεφόπουλος και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτριος Σιούφας.

Στα εγκαίνια παρέστησαν ακόμη ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Κουράκης, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών κ. Δημήτρης Κουμπιάς, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Νεότητας κυρία Ευαγγελία Αποστολάκη ως εκπρόσωπος της Περιφερειάρχη Αττικής κυρίας Ρένας Δούρου. Παρέστησαν επίσης πολλοί βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής κ. Δημήτριος Γάκης, οι κυρίες Ελένη Αυλωνίτου, Ευαγγελία Βαγιωνάκη, Φωτεινή Γάκη, Ευσταθία Σαλτάρη-Γεωργοπούλου, Όλγα Κεφαλογιάννη και Σοφία Βούλτεψη, οι κύριοι Ιωάννης Γκιόλας και Ιωάννης Σαρακιώτης, δημοσιογράφοι, γελοιογράφοι και πλήθος κόσμου.

Η έκθεση διοργανώθηκε από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων -υπό την αιγίδα και τη συμβολή της Βουλής των Ελλήνων- σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, τη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα