Ο πληθυσμός της Γερμανίας έφθασε σε υψηλό ρεκόρ 82,8 εκατομμυρίων

Ο πληθυσμός στη Γερμανία αυξήθηκε τον περασμένο χρόνο κατά περίπου 600.000 και έφθασε σε υψηλό ρεκόρ 82,8 εκατομμυρίων κατοίκων εξαιτίας του αριθμού των προσφύγων που έφθασαν στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η Γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Σε προκαταρκτική εκτίμησή της για το 2016, η Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ξεπέρασε το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ των 82,5 εκατομμυρίων, το οποίο είχε καταγραφεί στο τέλος του 2002 παρότι ο αριθμός θανάτων το 2016 ξεπέρασε τον αριθμό γεννήσεων κατά 150.000 με 190.000.

Ο αριθμός των θανάτων ξεπερνά εκείνο των γεννήσεων στη Γερμανία από το 1972 με συνολικά πέντε εκατομμύρια και πλέον λιγότερες γεννήσεις από θανάτους.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την τάση αυτή, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη χώρα τους στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και αλλού για να γλιτώσουν από την φτώχεια και τον πόλεμο, συνέρρευσαν στη Γερμανία το 2015 και το 2016 προσελκυόμενοι από την ισχυρή της οικονομία, τους σχετικά φιλελεύθερους νόμους περι ασύλου και το γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Από το απόγειο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, η Γερμανία προσελκύει πολλούς πρόσφυγες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία.

Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για να υπολογιστεί το ποσοστό της καθαρής μετανάστευσης βασίστηκαν στον αριθμό των προσφύγων που εγγράφηκαν στα γραφεία υποδοχής. Οι αιτούντες άσυλο φιλοξενούνται αρχικά σε κέντρα υποδοχής και συνήθως εγγράφονται αργότερα.

Η σταθερή οικονομική ανάπτυξη από το 2010 και η γενναιόδωρη πολιτική για τις οικογένειες που ακολούθησαν διαδοχικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν συμβάλει στην άνοδο του ποσοστού των γεννήσεων, το οποίο ωστόσο παραμένει χαμηλότερο από εκείνο των θανάτων.

Η υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης για τους πρόσφυγες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Για το 2016 και το 2017 η κυβέρνηση διαθέτει 28,7 δισ ευρώ για τη χρηματοδότηση της στέγασης και ενσωμάτωσης περισσότερων από ένα εκατομμύριο αιτούντων άσυλο που έχουν εισέλθει στη χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα